SuperCharge tehnologija za brzo, efikasno i bezbedno punjenje telefona

Kako to da se neki telefoni više zagrevaju tokom punjenja, a neki manje? Zašto se neki od njih pune brže? Zašto je toliko bitno da punjač komunicira sa telefonom? Čitajte dalje i saznaćete!

Tehnologije koje omogućavaju brzo punjenje telefona su sve prisutnije. To nije izneneđujuće – bez obzira što se neki proizvođači trude da produže trajanje baterije, najčešće se ona isprazni u najnepovoljnijem trenutku i sve što možemo da uradimo je da povežemo uređaj sa punjačem i da čekamo. Ali niko ne voli da čeka. Većina proizvođača nudi tehnologije brzog punjenja koje su razvili proizvođači komponenti, ali Huawei je odlučio da radi na sopstvenom rešenju. Rezultat ovog rada je SuperCharge tehnologija, koja se koristi na flegšip modelima P10 i Mate 9. Po čemu se ona razlikuje od konkurencije?

Proces punjenja baterije nije ni jednostavan ni jednoličan. Uz proces punjenja menja se i tempratura ćelija, a sa njom i brzina i efikasnost hemijskih reakcija koje stvaraju rezerve energije, kao i optimalne vrednosti voltaže i inteziteta dostavljene struje. Da bi postigla maksimalna efiaksnost punjenja, potrebno je istovremeno praćenje statusa baterije kao i kontrola parametara struje koja izlazi iz punjača. To znači da svi elementi sistema, tj. punjač, utičnica i baterija moraju međusobno da komuniciraju. U SuperCharge tehnologiji ova komunikacija se ostvaruje pomoću SCP (Smart Charge Protocol) platforme. SCP čipovi u punjaču i telefonu  neprekidno komuniciraju tako što prikupljaju, analiziraju i dostavljaju podatke o trenutnoj situaciji. Zahvaljujući ovoj komunikaciji, SuperCharge sistem automatski detektuje vrstu uključenog punjača, prepoznaje njegove kapacitete, kao i kapacitete žice kojom je povezan sa telefonom, i u stanju je da odredi koje parametre struje može da dobije.

Pročitajte i tekst:  Samsung predstavio najnoviji telefon - Galaxy A31, evo kad stiže kod nas i po kojoj ceni

SuperCharge sistem se značajno razlikuje u odnosu na druge ,,brze“ punjače. Razlika je u tome što umesto voltaže od 9V i jačune od 2A, on dostavlja voltažu od 4,5V i jačinu od čak 5A, lagano menjajući vrednosti u zavisnosti od potreba sistema za punjenje u samom telefonu. Ovo je ključ efikasnog punjenja: kao što smo već pomenuli, različita volataža je optimalna u različitim stadijumima punjenja. Kod večine sistema punjač konstantno isporučuje maksimalnu voltažu od 9V, koja se tek u uređaju smanjuje na trenutno potreban nivo. Ovo dovodi do radikalnog smanjenja efikasnosti i velikog gubitka energije koja se nepotrebno pretvara u toplotu, što predstavlja problem i opasnost. U SuperCharge sistemu, zahvaljujući SCP platformi, punjač u stvarnom vremenu ,,zna“ optimalnu volatažu i prema tome prilagođava parametre isporučene struje. Rezultat toga je povećana efikasnost punjenja i smanjenje nepotrebnog grejanja za čak 50% u poređenju sa uređajima koji koriste Quick Charge sistem!

Smanjenje nivoa grejanja telefona koji se puni ne samo da omogućava brže i efikasnije punjenje, već donosi i mnogo veću bezbednost jer preterano grejanje u ekstremnim situacijama može dovesti do toga da se ćelije baterije zapale ili eksplodiraju. Zato su telefoni koji koriste SuperCharge tehnologiju mnogo bezbedniji od svoje konkurencije. Ali inženjeri kompanije Huawei, kojima je sigurnost korisnika na prvom mestu, su odlučili da još više povećaju bezbednost uređaja. Sistem koji su osmislili sadrži pet bezbednosnih tačaka: jedna se nalazi u punjaču, a ostalih četiri unutar sistema za punjenje u telefonu. Svaka od ovih tačaka sadrži aktivnu zaštitu od pregrejavanja, previsoke voltaže i prevelike jačine struje. Može se reći da je punjenje P10 i Mate 9 serija ukupno obezbeđeno kroz petnaest slojeva zaštite, što ih čini najbezbednijim uređajima na svetu.

Pročitajte i tekst:  Huawei te poziva da podeliš svoju priču i inspirišeš druge

Ako želite da napunite bateriju telefona do 50% za manje od pola sata, a da u isto vreme znate da je punjenje bezbedno i da čuva životnu sredinu, bez ikakavih gubitaka energije ili grejanja baterije, SuperCharge telefoni su najbolji izbori. Serije P10 i Mate 9 imaju SuperCharge punjač u standardnom paketu, ali možete da kupite i kompatibilan punjač za kola kao i eksternu bateriju koji će vam omogućiti da uživate u prednostima ovog sistema i dok putujete.