Superiorni kvalitet – Sony ɑ99 II

Kompanija Sony je predstavila je novi premium ɑ A-mount fotoaparat sa zamenjivim objektivima ɑ99 II, naslednika poznatog modela ɑ99. Ovaj uređaj kombinuje najbolje i najnovije Sony tehnologije u oblasti digitalnog snimanja, kao što je autofokusni sistem sa hibridnom faznom detekcijom, sa ekskluzivnim svojstvima Sony A-mount fotoaparata, kao što je tehnologija prozirnog ogledala (Translucent Mirror Technology – TNT). Rezultat je fotoaparat koji nudi superiorni, profesionalni kvalitet, idealan za fotografisanje očaravajućeg sveta divljine i sportskih spektakala.

sony_a99-ii_22Redefinisanje autofokusa

Novi autofokusni sistem sa detekcijom faze nudi „neprekidno fokusiranje“ i prva je implementacija 4D FOCUS sistema u fotoaparatima punog formata iz ɑ serije. Ovaj autofokusni sistem obezbeđuje senzor sa preciznih namenskih 79 tačaka sa faznom detekcijom i ravni fokusa, uparen sa 399 tačakai sa faznom detekcijom. Cilj je postizanje niza od 79 hibridnih ukrštenih autofokusnih tačaka koje pružaju neverovatno precizan autofokus i napredno praćenje brzih subjekata u pokretu. Osim toga, u nedostatku pokretnog ogledala, tehnologija prozirnog ogledala omogućava kontinuiranu funkcionalnost autofokusa, dok prikaz ostaje nepromenjen tokom svakog režima snimanja, uključujući pregled uživo i beleženje video zapisa. U poređenju sa drugim fotoaparatima, uslovi slabog osvetljenja ne predstavljaju problem za ɑ99 II – precizni autofokus adekvatno funkcioniše i pri nivou osvetljenja od EV-4.

Protok podataka kroz uređaj je redizajniran kako bi omogućio visoku rezoluciju i uzastopno snimanje pri visokim brzinama snimanja. Novi prednji LSI procesor u kombinaciji sa senzorom, BIONZ X procesorom, kao i novim okidačem, omogućavaju uzastopno snimanje brzinom do 12 kadrova u sekundi sa AF/AE praćenjem, uz korišćenje pogodnosti senzora od 42,4 megapiksela. Zahvaljujući ovim unapređenjima, rezultat su neverovatno detaljni video zapisi, čak i pri snimanju brzih subjekata u uslovima slabog osvetljenja. Zahvaljujući velikom baferu i sofisticiranoj obradi podataka, snimci se mogu pregledati odmah nakon snimanja čak i u režimu uzastopnog snimanja pri velikoj brzini. Ukoliko je snimanje obavljeno unutra, pod veštačkim svetlom, treperenje se automatski detektuje i okidač je podešen tako da umanji njegov efekat na krajnju fotografiju.

Pročitajte i tekst:  Stigla nova generacija telefona na preklop - HUAWEI predstavio Mate X2

Uzastopno snimanje sa pregledom uživo može biti podešeno u tri faze u zavisnosti od subjekata – 8, 5 ili 4 kadra u sekundi. Unapređenje algoritma EVF ekrana omogućava kontinuirano snimanje sa pregledom uživo pri brzini od 8 kadrova u sekundi sa AF/AE praćenjem sa minimalnim zaostatkom u prikazu, tako da je pregled gotovo identičan pregledu kroz tražilo. Na tražilu su u realnom vremenu prikazani ekspozicija, balans bele boje i druga podešavanja.

Moć piksela

Exmor R CMOS senzor punog formata sa pozadinskim osvetljenjem od 42,4MP odlikuje dizajn bez prostora između sočiva koji obezbeđuje brzo očitavanje velikog obima podataka, kao i veoma efikasno prikupljanje svetla. Na taj način, ostvareni su visoka osetljivost i nizak šum, široki dinamički opseg i rezolucija od 42,4MP duž ISO opsega od 100 do 25600 (proširivo do ISO 50-102.400). Model ɑ99 II je dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera kako bi se omogućio dubok i veran prikaz delikatnih prirodnih detalja i tekstura, kao i izbor između kompresovanih i nekompresovanih RAW fajlova, u zavisnosti od potreba korisnika.

sony_a99-ii_1SteadyShot INSIDE stabilizacija slike po pet osa

Stabilizacija slike po pet osa se pokazala kao veoma popularna kod fotoaparata iz serije ɑ7 II, pa je kompanija Sony ovu funkciju po prvi put uvrstila u A-mount modele, premijerno u uređaj ɑ99 II. Osim umanjivanja vertikalnog i horizontalnog podrhtavanja do koga može doći pri većim žižnim daljinama, stabilizacija slike efektivno detektuje i kompenzuje pomeranje duž X i Y osa prilikom fotografisanja izbliza, kao i ljuljanje koje se javlja pri beleženju fotografija i video zapisa noću. Novi precizni žiro-senzori omogućavaju precizno detektovanje čak i najsitnijeg pomeranja fotoaparata koje može da izazove zamućenje slike. Na taj način, obezbeđuje se brzina okidača od 4,5 koraka zahvaljujući kojoj se u potpunosti iskorišćava potencijal senzora od 42,4 megapiksela, kako pri fotografisanju, tako i pri snimanju. Efekat stabilizacije slike se može pratiti preko tražila ili LCD ekrana tokom pregleda uživo, kada je okidač dopola pritisnut ili pri korišćenju funkcija Focus Magnifier. Time se omogućava precizna provera kadriranja i fokusa preko pregleda uživo tokom snimanja pri telefoto žižnim daljinama i makro distancama.

Pročitajte i tekst:  Gigatron – Apple Authorised Reseller – mesto proverene kupovine Apple proizvoda

Unapređen dizajn i funkcionalnost

Dizajn novog ɑ99 II je značajno unapređen u poređenju sa prethodnim modelom, u skladu sa sugestijama profesionalnih korisnika. Novi model je za osam odsto manji od originalnog modela ɑ99, sa novim dizajnom rukohvata, telom od legure magnezijuma, dual SD slotom i drugim poboljšanjima korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Svi veći tasteri i točkići su hermetički zaštićeni, dok su ulaz za medije za skladištenje podataka i ivice uređaja povezani pomoću žljebova, pa je telo otporno na prašinu i vlagu i može da se koristi u najtežim i najizazovnijim uslovima snimanja.

Osim veće responzivnosti, novi okidač je takođe izdržljiviji i testiran je da izdrži više od 300.000 okidanja. XGA OLED Tru-finder tražilo odlikuju ZEISS T* premaz i grupa od četiri elementa, uključujući dvostrani asferični element. Tražilo obezbeđuje moćno uvećanje od 0,78 puta i jasan pregled od ugla do ugla, dok je još čistiji prikaz ostvaren premazom od fluora na prednjem objektivu koji štiti od otisaka prstiju, prašine, vode, masti i prljavštine.

Tiha opcija Multi Controller unapređena je u odnosu na model α99, pa je uz mogućnost kontrole blende, brzine okidača, ISO osetljivosti, kompenzacije ekspozije, autofokusnog polja i režima i drugih podešavanja, sada dostupan i klik-stop okidač za uključivanja i isključivanja. Kada je uključeno, ovo podešavanje za fotografisanje pruža taktilnu indikaciju dužine rotacije, dok isključeno podešavanje radi glatko i tiho, idealno za snimanje filmova. Podatak o lokaciji je dostupan preko Bluetooth veze sa kompatibilnim mobilnim uređajem, a omogućen je i izbor da skladište bude na povezanom računaru ili na fotoaparatu, za praktičan pregled bez napuštanja mesta snimanja. Na osnovu predloga brojnih korisnika α fotoaparata, struktura menija je takođe unapređena za jednostavniju navigaciju.

Pročitajte i tekst:  Zaboravite na brige oko ekrana uz novi Huawei Cares servis

Filmska magija

Za video zapise visoke rezolucije u profesionalnom XAVC S formatu, uređaj α99 II nudi opciju internog 4K snimanja sa punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela, pri čemu je omogućeno snimanje pri 100Mbps. Novi režim Slow and Quick (S&Q) podržava i usporeno i ubrzano snimanje. Brzine od 1 do 120 kadrova u sekundi (100 kadrova u sekundi) mogu biti izabrane u 8 koraka za do 60x (50x) ubrzan snimak i 5x (4x) usporen snimak. Ovaj model karakterišu i brojne opcije za profesionalnu produkciju filmova, među kojima su profili slika, vremenski kod i jasni HDMI izlaz, kao i Gamma Assist funkcija za S-Log monitoring u realnom vremenu i Zebra režim za jednostavnije prilagođavanje ekspozicije. Dostupne su i S-Log3 i S-Log2 game, koje omogućavaju snimanje pri širokom dinamičkom opsegu sa naglašenim jarkim elementima ili eliminisanim senkama.

Isporuka novog ɑ99 II fotoaparata počeće u novembru, po ceni od približno €3.600.