Svaka treća kompanija koristi mobilne uređaje za finansijske transakcije

Prema rezultatima zajedničkog istraživanja koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International, preko 30 odsto kompanija koristi mobilne uređaje za pristup korporativnim bankovnim računima i za sprovođenje finansijskih transakcija. Takođe, svaki drugi viši menadžer uplaćuje novac na korporativni račun preko aplikacije mobilnog bankarstva.

mobile-payments-1024x899

Istraživanje je pokazalo da se broj korporativnih predstavnika koji vrše finansijske transakcije uz pomoć mobilnih uređaja povećava. Tačnije, 28 odsto malih i srednjih preduzeća, kao i 34 odsto korporacija, obavlja finansijske transakcije preko mobilnih uređaja. Međutim, to ne rade samo zaposleni u finansijskim odeljenjima (63 odsto), već i viši menadžeri (54 odsto) i zaposleni na nižim pozicijama (8 odsto), koji slobodno obavljaju korporativne finansijske transakcije preko mobilnih aplikacija.

Sve veća upotreba mobilnih uređaja za korporativno bankarstvo može da izloži riziku finansijska sredstva kompanije. Mobilne sajber pretnje su znatno više rasprostranjene u poslednjih nekoliko godina i jednako su opasne kao i pretnje koje se dovode u vezu sa računarima. Hakeri u sve većoj meri targetiraju mobilne platforme. Jedan od najbrže rastućih tipova malvera koji je nedavno detektovan jeste Trojan-Bankers, virus kreiran sa ciljem da ukrade akreditive za internet bankarstvo i sisteme elektronskog plaćanja, kao i podatke sa kreditnih ili debitnih kartica.

„Ovaj trend ukazuje na kontinuirani rast korišćenja mobilnog bankarstva među korporativnim bankarskim klijentima. On će sigurno održati svoju popularnost budući se i korporativni i individiualni bankarski klijenti prebacuju na mobilno bankarstvo, koje ima svoje prednosti. Time se stvara imperativ za banke da obrate posebnu pažnju na bezbednost klijenata i prevenciju prevara, kako bi na adekvatan način osigurale aplikacije mobilnog bankarstva, zaštitile poverljive podatke o klijentima i obezbedile vredne korporativne transakcije svojih klijenata. Svi korisnici usluga mobilnog bankarstva, kako korporativni tako i individualni, moraju biti na oprezu kada je u pitanju njihova bezbednost i ponašanje, a takođe treba da se informišu kod svoje banke o merama koje su preduzete radi njihove bezbednosti”, izjavio je Ross Hogan, globalni direktor sektora za prevenciju prevara u kompaniji Kaspersky Lab.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: HONOR X7 dostupan korisnicima u Srbiji

Portfolio kompanije Kaspersky Lab nudi širok spektar bezbednosnih rešenja koja pružaju pouzdanu višeslojnu zaštitu korporativne IT infrastructure, uključujući Kaspersky Security for Mobile. Specijalno za predstavnike bankarskog sektora, kompanija Kaspersky Lab ima u ponudi rešenje Kaspersky Fraud Prevention SDK – skup alata koji se mogu koristiti za stvaranje i konfigurisanje sigurnih mobilnih aplikacija koje ispunjavaju sve neophodne bezbednosne zahteve.