Svetsko rešenje idealno za srpsku privredu

Kompanija Adacta, vodeći regionalni integrator poslovnih softverskih rešenja, predstavila je rezultate poslovanja u protekloj godini, dalje planove za razvoj grupacije, kao i softverski paket poslovnih alata u „oblaku“ – Microsoft Dynamics 365.  Kompanija sada zapošljava preko 430 ljudi u 7 zemalja i iza sebe ima više od 400 završenih projekata iz oblasti upravljanja resursima preduzeća (ERP), upravljanja odnosima sa klijentima (CRM) i poslovne analitike (BI).

„Prethodnu godinu smatramo veoma uspešnom. Prvi put smo ostvarili preko 25 miliona evra prometa na nivou grupe. Posebno smo zadovoljni radom beogradske kancelarije, koja je dobila 20 novih kolega i završila 20 značajnih projekata – ostvarivši povećanje prihoda od 20%. Iza nas su uspešno završene implementacije u kompanijama Generali, NLB, AXA osiguranje, Emmezeta, N Sport, Al Pack i druge, kao i projekat u Železari Smederevo.“ – izjavio je Matjaž Fajfar, direktor beogradske kancelarije kompanije Adacta.

Gospodin Fajfar se osvrnuo i na dalji rast razvojnog centra za AdInsure (Adacta Insurance). Ovaj centar čije je sedište u Beogradu predstavlja jezgro razvoja web dela nove verzije tog softverskog rešenja, koje će biti namenjeno sklapanju polisa osiguravajućih kuća. Tokom prošle godine centar je dobio 12 novih zaposlenih, a planirano je da se u toj meri i ove godine proširi. Taj trend porasta zaposlenih je posledica daljeg razvoja softverskog paketa AdInsure, koje se pokazalo kao odlično rešenje za osiguravajuće kuće.

Pročitajte i tekst:  Koliko je starija generacija korisnika bezbedna na internetu?

„Mogućnost internacionalne primene AdInsure rešenja dokazali smo na projektima u Rusiji, gde je završena i druga implementacija u osiguravajućem društvu VSK. Sklopili smo ugovor sa Generali grupom, čija je realizacija počela, sada već, uspešno završenim projektom kojim je rukovodio srpski deo konsultantske ekipe a trenutno je u toku implementacija u slovenačkoj podružnici te osiguravajuće kuće.“ – rekao je gospodin Fajfar – „Prošle godine smo odlučili da idemo i u pravcu zapadne Evrope. Prvi cilj na tom putu je ostvaren projektom u Nemačkoj. Naravno, ne treba da zaboravimo ni kompletno upravljanje projektima u Triglav grupi u našem regionu, kao i u Poljskoj i Češkoj.“

Kompletan posao u „oblaku“

Adacta je ovom prilikom predstavila i Microsoft Dynamics 365, novi set „cloud“ poslovnih rešenja. Direktor prodaje u Adacti Beograd, Ivan Đolić, objasnio je da „cloud“, odnosno rad u „oblaku“ nije velika novina za većinu korisnika navevši primer Gmail-a, „cloud“ servisa koji svi koriste. Najbitnije karakteristike, odnosno njegove prednosti su pouzdanost, sigurnost i dostupnost. Kako je u pitanju tehnologija koja se bazira na daljinskom pristupu, odnosno pristupu udaljenim serverima, za sigurnost podataka i pouzdanost pristupa garantuju kompanije koje njima rukovode kao što je kompanija Microsoft. Pod dostupnošću se podrazumeva pristup bilo kad i bilo gde1, bilo da je to sa računara, tableta ili telefona. Osim za fizička lica, sada se „cloud“ nudi i poslovnim sistemima uz značajne beneficije.

Pročitajte i tekst:  Evo kako da preko reda preuzmete "Windows 10 Anniversary Update"

„Kao najveću prednost možda bih istakao cenu, koja ne mora nužno biti niža u odnosu na ranije implementacije, već je manje opterećujuća po kompaniju koja uvodi rešenje. Ranije je svaki veliki IT projekat počinjao velikom novčanom investicijom, sada se ’cloud’ plaća po upotrebi na mesečnom nivou. Ono što bih dodatno istakao jeste skalabilnost, tako da, ukoliko ste proizvodna kompanija koja sezonski zapošljava veći broj radnika, samo u određenom periodu možete povećati potrebne resurse ’cloud’ rešenja koje koristite.“ – rekao je gospodin Đolić.

Nakon više godina razvoja, kompanije Adacta i Microsoft sada nude i poslovna rešenja sa sufiksom 365, koji označava Microsoft-ove pakete u „oblaku“. Ona su dostupna ne samo malim i srednjim preduzećima, već i multinacionalnim kompanijama. Microsoft Dynamics 365 predstavlja poslovna rešenja za povećanje efikasnosti kompanija optimizacijom procesa i tačnim praćenjem poslovanja. Office 365 je set alata za povećanje produktivnosti, a sastoji se od velikog broja aplikacija kao što su Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Skype for Business i drugo, i desetak servisa, poput mreže Yammer. Svi 365 servisi su bazirani na platformi Microsoft Azure.

„Zaista snažno verujemo da su ovakva rešenja idealna za srpsku privredu jer kompanije sada mogu i bez velikih novčanih ulaganja da donesu globalnu praksu u svoje okruženje. Više ne govorimo o inicijalnom ulaganju od 100 ili 200 hiljada evra, već o mesečnim paušalima od jedne do tri hiljade evra.“ – zaključio je gospodin Đolić uz napomenu da je i period implementacije, koji se merio kvartalima, sada znatno kraći i iznosi do nekoliko nedelja.