Ekskluzivno: Probali smo Honor 10 – Dostupan telefon premium klase

Honor telefoni zauzeli su svoje mesto na tržištu kao brend koji je uspeo da pomiri dve suprotstavljene stvari – umerenu cenu i vrhunske performanse. Primarna ciljna grupa kojoj odgovara takav spoj je mlađa generacija (ali i oni koji su mladi u duši). Stoga je i dizajn svih Honor telefona izuzetno atraktivan, što je slučaj i sa ovim najnovijim modelom – Honor 10.

Sada već možemo da kažemo da su leđa sa 3D zaobljenim staklom koja obezbeđuju vizuelno fantastično prelamanje svetlosti, postala zaštitni znak Honor serije telefona. Prelamanje svetlosti je izvedeno tako da se dobija utisak da je zadnja strana telefona talasasta. Nije samo dizajn vrhunski. U tu klasu spadaju i tehničke karakteristike koje su gotovo identične kao kod najnovijeg Huawei P20 modela.

Na prednjoj strani telefona dominira ekran dijagonale 5.84 inča, izveden u 19:9 odnosu stranica. Ekran je rezolucije 2280 x 1080 piksela, a interesantno je da softverski može da se promeni rezolucija na 1520 x 720 piksela. Iako ovo deluje kao da je u pitanju čudna odluka, kada se malo razmisli ima smisla. Smanjenjem rezolucije (koja i dalje daje vrhunski prikaz slike na ekranu), smanjuje se i potrošnja, pa se time produžava i vek baterije (koja inače ima solidnih 3400 mAh). Kako smo već navikli kod novih modela telefona, ekran ide skroz do gornje ivice, pri čemu se na sredini pojavljuje sada već popularni „notch“, odnosno usek u kome je implementirana prednja kamera. Međutim, Honor 10 donosi i jednu interesantnu opciju koja omogućava da se vizuelno taj usek ukloni. Ispostavilo da pojedinim korisinicam tako više odgovara jer ima više mesta za notifikacije, pa je izbor ostavljen svakom korisniku pojedinačno. Inače to je urađeno tako što se statusna linija koja ide levo i desno od useka, postavlja na crnoj pozadini i na taj način sve informacije ostaju na ekranu, ali se dobija vizuelni utisak da je njegova ivica ravna.

Pročitajte i tekst:  Honor 10 stiže u Srbiju, evo koja će biti cena

Na zadnjoj strani telefona postavljena je dual kamera koja je u odnosu na prošlu generaciju (Honor 9), znatno poboljšana. Sada nudi kamere od 16 MP (kolorna) i 24 MP (crno-bela), čijom kombinacijom se dobijaju veoma kvalitetne fotografije. Naravno, i ovde su dostupne sve prednosti koje donosi Huawei-jev čipset u vidu AI tehnologije, odnosno automatizovane optimizacije parametara u realnom vremenu, za svaku scenu koja se fotografiše. Još jedan dokaz da je telefon namenjen prvenstveno mlađoj populaciji je prednja kamera od čak 24 MP. Zadnja kamera može da snima u 4K rezoluciji, a podržan je i najnoviji H.265 kodek koji rezultuje otprilike duplo manjim fajlovima od standardnog H.264 kodeka. Prednja kamera, iako poseduje senzor velike rezolucije obezbeđuje snimanje samo u 720p rezoluciji. Jedna od činjenica koja je omogućila snižavanje cene telefona je to da nisu upotrebljena Leica sočiva, kao što je to slučaj kod Huawei brenda.

Donja strana telefona sadrži USB Type-C konektor, 3.5 mm izlaz za slušalice i zvučnik. Kvalitet zvuka je odličan, ali je pozicija zvučnika takva da kada se telefon koristi za igranje (u landscape modu), može da se desi da se prekrije rukama i donekle priguši, ali je zato za puštanje muzike idealan. Na desnoj strani postavljeni su taster za uključenje i za regulaciju zvuka, a sa leve je mesto za 2 Nano SIM kartice, jer je u pitanju Dual SIM telefon.

Pročitajte i tekst:  Veštačka inteligencija predstavlja budućnost mobilne fotografije

Honor 10 pokreće najnoviji osmojezgarni Hisilicon Kirin 970 čipset koji je izveden u 10 nm tehnologiji. Opremljen je sa 4 GB RAM-a i 128 GB smeštajnog prostora. Za grafiku je upotrebljen Mali-G72 čipset. Antutu Benchmark je dao rezultat od respektabilnih 198495 poena, što je za nekih 10% niže u odnosu na najnoviji Huawei P20 Pro, a razlika u ceni bi trebala da bude procentualno mnogo veća u odnosu na pomenuti telefon.

Pomenućemo još da telefon na prednjoj strani poseduje skener otiska prsta, ali da čak i u delu koji nije pokriven ekranom postoji mogućnost prepoznavanja dodira. To je podržano i softverskim putem koji nudi čak četiri načina navigacije. Prvi je putem Offscreen tastera za navigaciju (malopre pomenut slučaj), sledi Onscreen navigation key (na ekranu se prikazuje jedno tanko dugme za navigaciju), zatim putem Virtual navigation bar-a (standardna navigacija putem virtuelnih tastera na dnu ekrana) i konačno putem Navigation dock-a (virtuelnog džojstika koji može da se pozicionira na bilo kom mestu na ekranu). A za one kojima više odgovara otključavanje telefona pogledom –  implementirana je i „Face Recognition“ opcija koja odlično funkcioniše.

Naravno, sa i softverske strane u pitanju su najnovije tehnologije – Android 8.1 Oreo, zajedno sa Huawei EMUI 8.1 interfejsom. Pomenućemo i da je moguće definisati i dve lozinke, dva patern-a ili dva različita tipa upotrebe otiska prsta, za Private ili Main space. Za kraj pominjemo još jedan interesantan detalj – mogućnost aktiviranja screensaver-a koji će prikazivati fotografije sačuvane u telefonu dok se nalazi priključen na punjač (čime se dobija neka vrsta priručnog digitalnog rama).

Pročitajte i tekst:  Lepota AI dual kamere - Sa telefonom HONOR 10 i amateri postaju profesionalci

Kontakt: Honor Srbija

Pogledajte i video prikaz Honor 10 telefona:

Specifikacije:

Ekran 5.84“, IPS, 19:9, Corning Gorrila Glass, 1080 x 2280 px ili 720 x 1520 px
CPU Hisilicon Kirin 970 (osmojezgarni procesor, 4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53)
GPU Mali-G72 MP12
RAM 4 GB
Storidž 128 GB
SIM Dual SIM (Nano SIM)
Kamere Zadnje: 16 MP (f/1.8) + 24 MP BW, LED blic; Prednja: 24 MP, f/2.0
Baterija 3400 mAh, Li-Polymer
Konektori 3.5 mm, USB Type-C
Ostalo Skener otiska prsta na prednjoj strani, NFC, brzi punjač
Boje Mirage Purple, Mirage Blue, Magic Night Black, Gray Gull
Dimenzije 149.6 x 71.2 x 7.7 mm
Masa 153 g