Testirali smo Honor 20 – jedan od najpoželjnijih telefona danas

Honor, ćerka firma kompanije Huawei, nastavlja sa svojim ustaljenim trendom – predstavljanjem telefona koji po ceni spadaju u srednju, a po karakteristikama u visoku klasu. Ova dobitna kombinacija „ispolirana“ je do punog sjaja na modelu Honor 20.

Dizajn

Prvo što privlači pogled kod ovog modela (kao uostalom i kod svih Honor telefona) je fantastičan dizajn zadnje strane. Zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji izrade ona donosi trodimenzionalni izgled koji je bez izuzetka okarakterisan kao spektakularan, što se posebno odnosi na model u plavoj boji. Na prednjoj strani je uočljivo da nema izreza u ekranu (tzv. „notch“), već je otvor za kameru kružni (tzv. „punch hole“ dizajn).

Honor 20 je uspeo da pronađe odličan balans između veličine ekrana i njegove upotrebljivosti. To nije telefon ogromnih dimenzija i lako se drži u ruci, a opet, nisu pravljeni kompromisi po pitanju dimenzija displeja. Dijagonala ekrana je 6.26 inča, a telefon nudi dva kolorna moda, normalni i Vivid. Displej je zasnovan na LCD tehnologiji, što znači da je u veoma tamnim scenama crna nešto svetlija, ali to gotovo da nećete primetiti.

Skener otiska prsta je kod ovog modela pomeren na bočnu stranu, što doprinosi boljoj ergonomiji (stariji modeli su skener imali na zadnjoj strani). Preciznost je odlična i nismo imali nikakvih problema prilikom otključavanja telefona ovim putem.

Kao i većina modernih telefona, ni Honor 20 nema 3.5 mm izlaz za slušalice, ali se u paketu dobija adapter koji rešava taj problem. Na donjoj strani je postavljen jedan zvučnik, što je standard u ovoj cenovnoj klasi, kvalitet zvuka je veoma dobar.

Pročitajte i tekst:  Ikona je ponovo rođena - Novi Motorola Razr sa savitljivim ekranom

Sirova snaga

Telefon pokreće Kirin 980 procesor, koji se inače nalazi i u duplo skupljim modelima telefona (kao što je recimo Huawei P30 Pro). To znači da se za uloženi novac u ovaj telefon dobijaju izuzetno dobre performanse. Uostalom, to potvrđuje i Antutu Benchmark, s kojim smo dobili rezultat od 309143 poena. Kirin 980 poseduje osam jezgara, od kojih su četiri Cortex-A76, a četiri su Cortex-A55 koje odlikuje niska potrošnja struje. Sve to je začinjeno sa 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za smeštanje podataka.

Kamere

Glavna zadnja kamera ima senzor od 48 megapiksela, a pored nje su na raspolaganju ultra-široka kamera rezolucije 16 MP, 2 MP makro kamera, kao i ToF kamera za dodavanje osećaja dubine. Makro kamera ima fiksni fokus i omogućava snimanje objekata sa razdaljine od 4 cm.

Većina fotografija snimljenih sa Honor 20 telefonom izgleda odlično. Pune su detalja, dinamički raspon boja je dobar, softver je responsivan i nema kašnjenja između aktiviranja i stvarnog slikanja scene. Zahvaljujući posebnom „noćnom“ modu, fotografije u uslovima slabog osvetljenja su takođe odlične, gotovo kao na Huawei P30 Pro telefonu. Ipak, treba imati na umu da je ovaj drugi telefon duplo skuplji od Honor-a 20. Prednja kamera donosi 32 MP senzor. Video se na ovom telefonu može snimiti u 4K rezoluciji, u 30 fps.

Jedine dve stvari koje nedostaju kod pomenutih kamera na ovom telefonu su hardverska optička stabilizacija (postoji samo softverska) i optički zum (koji je rezervisan za model Honor 20 Pro).

Pročitajte i tekst:  Tesla Smartphone 3.3 Lite – Najjeftiniji Tesla telefon za najmanje zahtevne korisnike

Baterija

Ugrađena baterija poseduje kapacitet od 3750 mAh što je dovoljno za duže od jednog dana autonomije. Omogućeno je brzo punjenje, putem SuperCharge ispravljača od 22.5 W, koji za pola sata može da napuni bateriju do 50 odsto kapaciteta.

Softver

U svetlu nedavnih dešavanja oko prekida saradnje sa Google-om, verujemo da postoji veliko interesovanje koji softver dolazi uz Honor 20. Ne morate da brinete, on se isporučuje sa Android 9 OS-om, i preinstaliranim Magic UI 2.1 interfejsom (što je suštinski Honor-ov pandan za Huawei EMUI interfejs). Takođe, proizvođač tvrdi da će za ovaj model biti dostupan i upgrade na Android Q.

Na kraju možemo da kažemo samo jedno – za svoju cenu, Honor 20 predstavlja jedan od najpoželjnijih telefona, koji dokazuje da dobre karakteristike ne moraju da koštaju „brdo“ para.

Cena: 64.990 din.

Kontakt: Honor Srbija

Specifikacije:

Displej IPS LCD, 6.26“, 1080 x 2340 piksela, 19.5:9
CPU HiSilicon Kirin 980 (7 nm), Octa-core (2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55)
GPU Mali-G76 MP10
Memorija 6 GB RAM, 128 GB za podatke, nema MicroSD slot
SIM Dual SIM
Kamere Zadnje: 48 MP, 16 MP ultra-wide, 2 MP mikro, 2 MP ToF;
Prednja: 32 MP
Baterija Ugrađena, Li-Po 3750 mAh
Konekcije Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, GPS, NFC, infrafcrveni port, USB Type-C
Ostalo Senzor otiska prsta, mono zvučnik
OS Android 9 + Magic UI 2.1
Boje Safirno plava, ponoćno crna
Dimenzije 154.3 x 74 x 7.9 mm
Masa 174 g
Pročitajte i tekst:  Novi Samsung Galaxy A53 5G pametni telefon stigao u Srbiju!