Testirali smo Honor 9X – Ekran od ivice do ivice i kamera koja iskače

Honor je predstavio nekoliko verzija Honor 9X telefona, koji su bili predviđeni za različita tržišta. Prvi model predstavljen je u avgustu, ali je bio namenjen samo kineskom tržištu. Ubrzo posle njega stigao je i model Honor 9X Pro koji je takođe u prodaji samo u Kini, a sada je na red stigla i internacionalna verzija osnovnog modela.

Pre nego što krenemo dalje, objasnićemo odakle X u imenu telefona. Naime, njegova poleđina je napravljena tako da se na njoj odražava slovo X, za koje se stiče i utisak da se pomera u zavisnosti kako svetlo pada na tu površinu. Ovo je veoma atraktivno sa vizuelne strane, ali moramo da kažemo da bismo bili razočarani da nije tako, jer je neobičan dizajn zadnje maske, koji uključuje igru svetlosti, već na neki način postao zaštitni znak ovog brenda.

Sledeća stvar koju ćete uočiti na ovom telefonu je da ekran uniformno prekriva celu prednju površinu telefona. Dijagonala ekrana je 6.59 inča i na njemu nema ni ureza, ni rupe (punch hole) za prednju kameru. Prednja kamera naravno postoji, ali je ona napravljena u tzv. pop-up varijanti, odnosno postavljena je skrivena iza ekrana, a kada se aktivira, automatski se izvlači izvan kućišta telefona. Ova kamera poseduje rezoluciju od 16 MP, koja je više nego dovoljna za kvalitetne selfi fotografije. Zadnja kamera je napravljena u trostrukoj varijanti. Glavna kamera ima Sony IMX582 senzor sa rezolucijom od 48 MP. On koristi Quad Bayer tehnologiju, pa su izlazne fotografije rezolucije 12 MP, ali sa izuzetnim prikazom detalja. Drugi senzor je širokougaoni i ima rezoluciju od 8 MP, dok je treća kamera od 2 MP zadužena za dodavanje utiska dubine. Naravno, fotografima u svakom trenutku priskače u pomoć podrška za veštačku inteligenciju (AI) koja prilikom fotografisanja bira najbolje parametre za svaku pojedinačnu sliku.

Pročitajte i tekst:  HONOR 9X od naredne nedelje dostupan u Srbiji, evo koja će biti cena

Honor 9X pokreće Huawei-jev Kirin 710F čipset, a opremljen je sa 4 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke. Ukoliko vam to nije dovoljno, na raspolaganju je i microSD slot za proširenje memorije. Što se brzine telefona tiče, Antutu benchmark pokazao je rezultat od 154.439 poena, što je odlično za ovu klasu telefona. Ugrađena baterija od 4.000 mAh obezbeđuje prosečnu autonomiju od jednog i po dana.  Na telefonu je instaliran Android 9 Pie operativni sistem, sa EMUI 9.1 korisničkim interfejsom.

Sve u svemu radi se o izuzetnom telefonu srednje klase sa pojedinim premijum karakteristikama, a pored svega navedenog potencijalne kupce ovog telefona verovatno najviše zanima da li je u pitanju puna varijanta Android-a. Možemo da im kažemo da apsolutno nema mesta za brigu, jer model Honor 9X ima punu podršku za sve Google servise.

Cena: 33.990 din.

Kontakt: Honor Srbija

Specifikacije:

Ekran 6.59“, 1080 x 2340 piksela, 19.5:9, LTPS IPS LCD
CPU Osmojezgarni HiSilicon Kirin 710F (4×2.2 GHz Cortex-A73 & 4×1.7 GHz Cortex-A53)
GPU Mali-G51 MP4
Memorija 4GB RAM, 128GB storidž, proširivo putem microSD kartica kapaciteta do 512 GB
Kamere Zadnje: Glavna 48 MP f/1.8; širokougaona 8 MP, f/2.4; dubinski senzor 2 MP, f/2.4;
Prednja: 16 MP f2/2, motorizovana, pop-up;
SIM Hibridni Dual SIM
Baterija Li-Po, 4.000 mAh
Konektori 3.5 mm audio izlaz, USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, GPS
Ostalo FM Radio, skener otiska prsta na zadnjoj strani
Dimenzije 163.5 x 77.3 x 8.8 mm
Masa 196.8 g
Boje Midnight Black, Sapphire Blue
Pročitajte i tekst:  Novi modeli TECNO SPARK 20 serije stižu na srpsko tržište -  Elegantan dizajn i kamera od 108MP