Testirali smo Huawei Mate 20 Pro – Jednostavno najbolji pametni telefon

Šta je potrebno da bi jedan telefon dobio epitet iz naslova teksta? Mora da ima ne samo sve što nudi konkurencija, već i više od toga. Upravo takav telefon je Huawei Mate 20 Pro.

Već nekoliko generacija unazad Huawei telefoni grabe ka vrhu, ne samo po performansama već i po prodajnim rezultatima. Pri tome, njihovi flagship modeli su se prvo opasno približavali tadašnjim najmoćnijim konkurentima, da bi se izjednačili sa njima, a sada bez ikakve griže savesti možemo da kažemo i da su ih prestigli. I to ne samo po performansama, već po sveukupnom utisku koji ostavljaju, koji se odnosi kako na sam brend, tako i na uređaje koji se prodaju pod Huawei brendom.

U želji da zauzme tron, Huawei kod Mate 20 Pro modela kao da je rešio da ide „na sve ili ništa“. Količina inovacija i naprednih tehnologija implementiranih u ovom telefonu, u hardverskom i softverskom smislu, je ogromna, a sve sa jednim ciljem – da impresionira kupce. U tome je, moramo da kažemo, u potpunosti uspeo. Zaista, retko se dešava da se jednom novom proizvodu teško mogu naći mane – a ako se i nađu, to su „nedostaci“ kozmetičke i subjektivne prirode, jer je nemoguće svakom ugoditi.

Poželjan iz svakog ugla

Svaki detalj na ovom telefonu pažljivo je dizajniran. Huawei već neko vreme u prvi plan stavlja staklena leđa telefona, koja daju fantastičan vizuelni doživljaj. Prelivi nijansi na poleđini telefona prosto mame poglede. Međutim, na zadnjoj strani uočava se još jedan neobičan detalj – kamere postavljene u formatu 2 x 2, odnosno tzv. “Matrix Camera System”. Ili, da budemo još precizniji, u gornjem redu se nalazi jedna kamera i LED blic, a u donjem redu još dve kamere.

Na prednjoj strani dominira ekran dijagonale 6.39 inča. Uprkos veličini, telefon može da se drži u jednoj ruci, zbog „duguljastog“ odnosa stranica (19.5 : 9). Telefon poseduje, sada već uobičajeni “notch” ili „zub“, a ekran zauzima 87.9% površine prednje strane. Visoka rezolucija od 3120 x 1440 piksela, obezbeđuje vrhunski kvalitet prikaza na AMOLED ekranu koji je sposoban da prikaže DCI-P3 kolorni gamut i HDR10 sadržaj. Inače, na ovom modelu Huawei se odlučio za BOE kao glavnog snabdevača OLED displejima. Inače BOE je kineska kompanija koja godinama razvija OLED ekrane i prva je kompanija koja je predstavila fleksibilni OLED (2017. godine). Ova kompanija koristi Triangular PenTile raspored boja u OLED mreži, koja se naziva i RGB-Delta i donosi razdvojen zeleni subpiksel na isti način na koji je nekad upotrebljavan na CRT monitorima (zeleni subpiksel se nalazi pored svakog plavog i crvenog subpiksela).

Pročitajte i tekst:  HUAWEI Mate 20 Pro stigao u Srbiju

Bočne ivice ekrana su blago zakrivljene i utapaju se u aluminijumski okvir telefona. Na desnom boku nalaze se tasteri za kontrolu zvuka i Power taster. Interesantno je da je SIM slot i memorijski slot postavljen sa donje strane telefona, pored USB Type-C konektora i mikrofona, tako da je leva bočna strana telefona monolitna. Zvučnik je izveden u stereo varijanti, a postavljen je pored pomenutog USB konektora, čiji otvor koristi za rasprostiranje zvuka. Upravo to je možda i jedina tačka za koju možemo da kažemo da nije najbolje rešena, jer kada se postavi konektor za punjenje telefona, zvuk može da postane pomalo prigušen, ali to je realno vrlo retka situacija, a u ovom konkretnom slučaju je čak i potpuno prevaziđena mogućstvom bežičnog punjenja kada konektor ostaje slobodan, a zvuk i dalje odličmog kvaliteta. Inače, napomenućemo da ne postoji 3.5 mm konektor za slušalice, ali se u paketu dobija kablić sa konvertorom sa USB Type-C na 3.5 mm port. Gornja strana telefona sadrži dodatni ambijentalni mikrofon i infracrveni port.

Pre nego što krenemo dalje, moramo da se vratimo i na SIM slot koji je izveden u hibridnoj Dual SIM varijanti, ali na jedan pomalo neočekivan način. Naime, memorijski slot je predviđen za NM (Nano Memory) karticu, koja je manja od MicroSD-a. Iako će ovo u budućnosti najverovatnije postati standard, danas može da bude problem da se na tržištu nađu odgovarajuće memorijske kartice. Ipak, Mate 20 Pro ima integrisano čak 128 GB memorije za storidž, što je više nego dovoljno i za zahtevne korisnike, tako da u većini slučajeva proširenje memorije neće ni biti potrebno.

Sigurnost u svakom pogledu

Telefon je otporan na prašinu i vodu po IP68 specifikaciji, što znači da možete i da ga držite u vodi, a ne samo da ga pokvasite i to (kako je po ovom standardu deklarisano) do dva metra dubine i do 30 minuta, što je jedan nivo više u odnosu na prošlogodišnji model (Huawei Mate 10 Pro).

Možda se pitate šta je sa senzorom otiska prsta, pošto ga nigde nismo pomenuli do sada. Na Huawei Mate 20 Pro telefonu ga nećete naći, ali to ne znači da ga nema, jer je skriven ispod ekrana. Međutim, to mu ni malo ne smeta u smislu brzine i preciznosti. Kao dodatni sigurnosni mehanizam implementiran je trodimenzionalni skener lica skriven u „zubu“. I on radi veoma precizno i brzo i nismo uspeli da ga prevarimo tokom testiranja podmećući mu fotografije lica. Oba ova mehanizma zaštite mogu da se povežu sa aplikacijama, pa se umesto šifre mogu upotrebiti za identifikaciju korisnika, što je veoma korisno i praktično rešenje.

Pročitajte i tekst:  Huawei predstavlja magični zvuk polarne svetlosti - zahvaljujući veštačkoj inteligenciji

Sirova, ali i inteligentna snaga

Procesor koji pokreće Huawei Mate 20 Pro je priča za sebe. U pitanju je Kirin 980, prvi 7-nanometarski čipset koji je implementiran u mobilni telefon zasnovan na Android-u (više o Kirin 980 čipu možete pročitati ovde ). Radi se, naravno, o 8-jezgarnom procesoru, podeljenom na malo neuobičajen način. Četiri Cortex-A76 jezgra su namenjena za zahtevne zadatke (dva rade na taktu od 2.6 GHz, a dva na 1.92 GHz), dok su preostala četiri Cortex-A55 jezgra namenjena za manje zahtevne aplikacije i rade na taktu od 1.8 GHz. Kirin 980 je prvi SOC iz HiSilicon-a adaptiran za novi DynamiclQ tehnologiju, koja je sposobna da efikasno bira koja će jezgra biti aktivna u zavisnosti od opterećenja. Sve to je upotpunjeno sa Mali-G76 MP10, desetojezgarnim grafičkim procesorom. Njegova specifičnost je što podržava Huawei GPU Turbo 2.0, tehnologiju koja je za sada implementirana u nekoliko igara i koja obezbeđuje punih 60 fps na najvišim rezolucijama. Da se radi o „zver“ telefonu potvrdio je i Antutu benčmark, kod koga je probijena magična granica od 300.000 poena. Naime, rezultat koji je ovaj telefon ostvario je 307.184 poena (dobijen kao prosek od pet testiranja).

Kirin 980 čipset poseduje i Neural Processing Unit (NPU), čip koji je zadužen za poslove koji imaju veze za veštačkom inteligencijom. Zahvaljujući njemu, Huawei Mate 20 Pro je u stanju da raspozna čak 75 različitih scena u sekundi, čime se ostvaruje praktično trenutan odabir odgovarajuće scene za fotografisanje.

I konačno, ovako snažan hardver mora da bude i dovoljno memorijski pokriven. Huawei Mate 20 Pro koji smo testirali poseduje 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke (postoji i verzija sa 8 GB RAM-a i 256 GB storidža).

DSLR u telefonu

Kao i Huawei P20 Pro i Huawei Mate 20 Pro donosi tri kamere, koje su dodatno unapređene u odnosu na pomenuti telefon. Osnovna kamera sa širokougaonim Leica sočivom ima rezoluciju od 40 MP, pored nje je postavljena kamera od 20 MP sa ultra-širokougaonim sočivom dok je treća telephoto kamera rezolucije 8 MP, sa optičkim zumom od 5x (što je najviše do sad kod mobilnih telefona) i optičkom stabilizacijom. Prva kamera je poseduje quad-bayer filter, što maksimalno uprošćeno znači da znači da su kolorni pikseli pakovani u grupe od po četiri. Uglavnom, kvalitet fotografija je (zahvaljujući kvalitetnim senzorima i sočivima, ali i izuzetno brzom i preciznom NPU inteligencijom), nešto najbolje što smo ikada do sada videli kod mobilnih telefona.

I prednja kamera, rezolucije 24 MP, koja ima fiksni fokus je daleko bolja od proseka i sigurno će zadovoljiti sve ljubitelje popularnih selfi fotografija.

Pročitajte i tekst:  Jedan od najboljih Motorola telefona sada je dostupan u boji koja će obeležiti 2023. godinu

I baterija i power bank

Telefon ovakve snage i mogućnosti mora da pokreće i jaka baterija. Zato je Huawei Mate 20 Pro opremljen sa baterijom od 4.200 mAh koja je uz sva naša „maltretiranja“ tokom testiranja izdržavala u proseku dva puna dana. Uz telefon se isporučuje i brzi punjač koji je u stanju da za samo 30 minuta dopuni bateriju do 70%, što će vam u praksi dati još jedan dan autonomije.

Veliki kapacitet baterije može da se iskoristi i za još jednu stvar – za bežično punjenje drugih telefona. Dovoljno je da telefon koji podržava bežično punjenje prislonite leđima na leđa Huawei Mate 20 Pro telefona i da ih ostavite tako neko vreme. Ovo je veoma korisna i zgodna funkcionalnost, naročito ako koristite dva telefona ili ako želite nekom da priskočite u pomoć i dopunite mu telefon na licu mesta, brzo i efikasno.

Korisničko iskustvo

Telefon stiže sa preinstaliranim Android 9.0 (Pie) operativnim sistemom, kao i sa istom verzijom korisničkog interfejsa, EMUI 9.0. Kroz podešavanja u sistemu moguće je prilagoditi interfejs načinu rada koji vam najviše odgovara. Ovde se može izvršiti i uključivanje, odnosno isključivanje „zuba“, način prikaza ikonica aplikacija na ekranima, komande pokretima prsta…

I da zaokružimo celu priču – Huawei Mate 20 Pro je definitivno najbolji mobilni telefon koji smo ikad imali prilike da probamo. Sigurni smo da će količina naprednih rešenja implementiranih u njemu osigurati da on bude konkurentan i sa budućim modelima koji će se naći na tržištu verovatno naredne, a možda tek i za dve godine.

Cena: 124.990 din.

Kontakt: Huawei

Specifikacija:

Ekran 6.39“ AMOLED, 1440 x 3120 px, 19.5:9
Memorija 6 GB RAM, 128 GB storidž, proširiva putem Nano Memory kartice za dodatnih 256 GB
CPU HiSilicon Kirin 980 (7 nm), Octa-core (2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55)
GPU Mali-G76 MP10
Kemere Zadnje (trostruka): 40 MP, f/1.8, 27mm (širokougaona), 1/1.7”; 20 MP, f/2.2, 16mm (ultra-širokougaona), 1/2.7”; 8 MP, f/2.4, 80mm (telefoto), 1/4”, 5x optički zum;

Prednja: 24 MP, f/2.0, 26mm (širokougaona)

SIM Hibridni Dual SIM
Baterija Ugrađena, Li-Polymer, 4200 mAh
Konekcije USB Type-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, Infracrveni port, bežično punjenje drugih telefona
Ostalo Senzor otiska prsta skriven iza ekrana, 3D skener lica
OS Android 9.0 (Pie)
Dimenzije 157.8 x 72.3 x 8.6 mm
Masa 189 g

Pogledajte i kako je bilo na zvaničnom predstavljanju Huawei Mate 20 Pro telefona u Srbiji: