Testirali smo “Huawei MateBook X Pro” – Pouzdan, elegantan, snažan i funkcionalan

Huawei je nedavno predstavio svoj novi laptop visoke klase, namenjen, kako poslovnim ljudima, tako i ljubiteljima multimedije. Ovaj model se proizvodi u tri boje, a nama je na test stigao model u zelenoj (Florence Green) nijansi. Prilično neobična boja za računar, ali moramo da kažemo da zaista lepo stoji.

Lak za nošenje i pogodan za rad

Huawei MateBook X Pro je ultrabook napravljen od legure aluminijuma, pa je, uprkos maloj debljini, veoma čvrst. Završna obrada je precizna i osećaj prilikom rada je veoma dobar. I masa laptopa je minimalna – samo 1.33 kg, što znači da ga je veoma lako nositi svuda sa sobom. Displej je dijagonale 13.9 inča i osetljiv je na dodir.

Laptop poseduje pop-up kameru, što je odlično rešenje za sve koji brinu o privatnosti. Njena pozicija je na prvi pogled možda malo neuobičajena, jer je postavljena u bazi laptopa, u redu sa funkcionalnim tasterima, konkretno između tastera F6 i F7. To znači da će ugao prikaza biti malo niži nego što smo navikli, ali generalno to ne smeta mnogo. Ovo rešenje je donekle iznuđeno, jer zbog veoma male ivice oko ekrana, nije bilo moguće postaviti kameru na uobičajeno mesto. U svakom slučaju, dizajneri iz Huawei-ja su se odlično snašli u ovoj situaciji.

Računar poseduje dva USB-C porta koji imaju podršku za brzo punjenje, zatim DisplayPort, kombo 3.5 mm konektor za mikrofon i slušalice, kao i jedan USB 3.0 port. Relativno mali broj konektora predstavlja kompromis koji je očekivan zbog minimalne debljine laptopa, ali to je odlika svih tako tankih računara. Realno, jedino što može da zatreba su dodatni USB portovi, a to se lako prevazilazi upotrebom USB hub-a.

Senzor otiska prsta se nalazi u okviru power tastera, a njegova preciznost je na zavidnom nivou.

Ekran, tastatura, touchpad i zvuk

Već smo pomenuli da je displej dijagonale 13.9 inča, ali moramo da kažemo da je napravljen u (za današnje uslove) neobičnom odnosu stranica – 3:2. To diktira, takođe neobičnu rezoluciju koja iznosi 3000 x 2000 piksela. Ekran je zasnovan na LTPS tehnologiji i osetljiv je na dodir. Okvir oko ekrana je minimalan, pa displej zauzima 91 procenat površine unutrašnje strane poklopca računara. Kvalitet prikaza boja je odličan, što ne čudi, jer poseduje mogućnost reprodukovanja 100 procenata sRGB kolornog gamuta.

Pročitajte i tekst:  Vrhunski pametni Huawei telefoni P60 Pro i Mate X3 predstavljeni evropskom tržištu, uz nosive uređaje i PC

Tastatura je pune veličine, sa pozadinskim osvetljenjem u tri nivoa, koje naravno može i da se isključi. Hod tastera je optimalan, a isto možemo da kažemo i za otpor koji tasteri pružaju prilikom pritiska. Tokom rada nismo primetili da se tastatura uvija pritiskom na tastere na sredini tastature, što je inače čest slučaj kod prenosnih računara. Možemo da dodamo i da je prilično tiha u toku rada.

Touchpad je prilično veliki, zauzima gotovo trećinu površine ispred tastature i postavljen je na centralnoj poziciji. Veoma je responsivan i prijatan na dodir, a tasteri su čvrsti i precizni. Predefinisani pokreti (gestures) rade odlično, pa je potreba za mišem minimizovana.

Da je računar prvenstveno namenjen za poslovnu upotrebu ukazuje i to što poseduje čak četiri mikrofona. Po jedan mikrofon je postavljen sa svake strane računara, pa se time on može iskoristiti i za konferencijske pozive, na kojima će učesnici sastanka, gde god sedeli u prostoriji, uvek moći da se čuju u najboljem kvalitetu.

Pored četiri mikrofona, moramo da pohvalimo činjenicu da se na računaru nalaze čak četiri veoma kvalitetna zvučnika, pa se Huawei MateBook X Pro može iskoristiti i kao ozbiljna multimedijalna mašina u trenucima odmora od poslovnih zadataka.

Hardver i performanse

Računar pokreće 10. generacija i7 procesora (i7-10510U, low-voltage CPU), zajedno sa 16 GB RAM-a. Njima su pridodati Nvidia GeForece MX250 grafička karta i SSD kapaciteta 1 TB. Pored ovog modela, koji se našao na našem testu, Huawei nudi još jednu (jeftiniju) verziju MateBook X Pro računara, koja poseduje Core i5-10210U procesor i 512GB SSD.

Intel Core i7-10510U procesor u računaru koji smo testirala pripada Comet Lake familiji CPU-ova, sa potrošnjom od 15W na 1.8 GHz. Međutim, ovaj procesor može da spusti potrošnju na 10W, pri čemu se smanjuje i brzina, na 800 MHz. Ovu brzinu Huawei MateBook X Pro automatski aktivira kada je u stanju čekanja ili kada se na računaru rade neki manje zahtevni poslovi. Procesor poseduje 4 jezgra i 8 thread-ova, sa 8 MB Intel Smart Cashe-a, a napravljen je u 14 nm procesu proizvodnje.

Pročitajte i tekst:  Novi Huawei laptopovi od danas dostupni po specijalnoj ponudi!

GeForce MX250 grafička karta pripadnik je niže klase Nvidia grafika za prenosne računare, pa od nje ne treba očekivati čuda. Ali da se razumemo, ovo nije gaming, već poslovni laptop i za te svrhe je više nego dovoljna. SSD je implementiran u PCIe NVMe varijanti.

Futuremark stress test pokazao je dobre rezultate. Pri punom opterećenju svih procesora u trajanju od sat vremena, postignuta je maksimalna brzina od 3.8 GHz, dok se uglavnom držala u rasponu od 2.1 do 2.5 GHz. Maksimalna temperatura je bila 75 stepeni Celzijusa, a varirala je između 70 i 75 stepeni. Na testu grafičke karte postigli smo maksimalnu brzinu od nešto preko 800 MHz, ali se tokom testiranja uglavnom zadržavala u opsegu između 700 i 800 Mhz. Maksimalna temperatura je bila 79 stepeni Celzijusa, uz prosek koji je bio tek nešto preko 70 stepeni. Ovi rezultati pokazuju da Huawei MabeBook X Pro nije izvukao poslednji atom snage iz procesora (čija maksimalna moguća frekvencija iznosi 4.9 GHz), što znači da je proizvođač više pažnje obratio sveukupnoj stabilnosti sistema nego sirovoj brzini. Ako u obzir uzmemo i umereno zagrevanje ključnih komponenti, jasno je da se proizvođač fokusirao da napravi pouzdan računar koji će raditi u svim uslovima i koji će obezbediti sigurnost rada u svakoj prilici. Još jedna dobra strana toga je što ćete veoma retko čuti ventilator, jer neće biti potrebe da se on često uključuje.

Baterija i punjenje

Baterija na laptopu može bez ikakvog napora da izdrži ceo radni dan. Dimenzije punjača su minimalne, pa je ovaj ultrabook zbog toga još lakše nositi. Punjač je dimenzije otprilike kao dva punjača za mobilne telefone, a povezuje se sa računarom preko USB-C porta. Obezbeđuje brzo punjenje, a zgodno je što zahvaljujući USB-C portu može da se iskoristi i za punjenje mobilnih telefona koji podržavaju brzo punjenje.

USB-C port donosi još jednu dobru stvar. Naime, ako posedujete kvalitetniju eksternu bateriju (Power Bank) većeg kapaciteta, ona može da se iskoristi za punjenje ovog laptop-a. Na taj način možete znatno da podignete, ionako veliku autonomiju rada.

Pročitajte i tekst:  Huawei laptopovi konačno stižu u Srbiju, evo i koje će biti cene

Softver

Računar dolazi sa preinstaliranim Windows 10 Home operativnim sistemom. Pored toga, na njemu se nalazi samo aplikacija Huawei PC Manager. Ona služi za update drajvera, kao i za povezivanje sa kompatibilnim Huawei telefonima, sa kojima je moguće upotrebljavati Huawei Share servis. Da biste inicirali konekciju, potrebno je da se Huawei (ili Honor) telefon prisloni na NFC stiker sa imenom Huawei Share. Nakon toga, omogućena je sinhronizacija poruka i podataka između računara i telefona, a čak je moguće i obavljati pozive preko laptopa sa povezanim telefonom.

Ako ne posedujete Huawei ili Honor kompatibilan telefon, sličan rezultat možete da postignete sa Microsoft-ovim Your Phone rešenjem.

Zaključak

Glavne prednosti Huawei MateBook X Pro računara su prvenstveno pouzdanost, laka prenosivost sa malim punjačem, uz relativno veliki ekran za kategoriju ultraportabilnih laptopa. Suštinski, namenjen je za sve poslove (sem eventualno za ozbiljan gejming ili za editovanje video materijala u 4K rezoluciji). Ako tome dodamo bateriju velikog kapaciteta i odličan dizajn, dobijamo zaokružen premium laptop sa nekoliko jedinstvenih rešenja, koji će sigurno naći put do velikog broja kupaca.

Cena: 255.999 rsd.

Kontakt: Huawei Srbija

Specifikacije:

Ekran 13.9“, 3:2, 3.000 x 2.000 piksela, 260 ppi, 1500:1 kontrast, LPTS, 100% sRGB kolorni gamut, 450 nit-a maksimalno osvetljenje, 178 stepeni ugao gledanja, senzor osvetljenja, osetljiv na dodir
CPU 10. generacija Intel Core i7-10510U procesor, 1.8 GHz, 4 jezgra, do 4.9 GHz u turbo modu
GPU Nvidia GeForce MX250
RAM 16 GB LPDDR3, 2133 Mhz
Storidž 1 TB NVMe PCIe SSD
Baterija Li-Po, 56 Wh, do 13 sati video reprodukcije u lokalu, brzi punjač 65 W sa USB-C konektorom
Bežične konekcije Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC
Konektori USB-C x 2, USB-A 3.0, 3.5 mm (slušalice i mikrofon)
Kamera 1 MP
Zvučnici 4 komada
Mikrofoni 4 komada
Materijal kućišta Aluminijumska legura
Boje Emerald Green, Space Gray, Mystic Silver
Dimenzije 304 x 217 x 14.6 mm
Masa 1.33 kg