Testirali smo Huawei Nova 5T – Gospodar srednje klase, sa četiri zadnje AI kamere

Pored glavnih favorita iz P i Mate serija, nekako skoro nezapaženo prošlo je pojavljivanje Huawei Nova 5T telefona. Moramo da kažemo da je to potpuno nezasluženo, jer se radi o modelu koja spada u sam vrh srednje klase pametnih telefona. Huawei Nova 5T ima i prednju i zadnju stranu napravljenu od stakla koje su učvršćene ramom od jake aluminijumske legure. Ovo je već nekoliko generacija unazad dobitna kombinacija po pitanju dizajna, pa ne čudi da telefon izgleda prelepo.

Prednja strana je gotovo u potpunosti prekrivena ekranom dijagonale 6.25 inča, sa punch-hole prednjom kamerom koja je smeštena u gornji levi ugao. Rezolucija ekrana je 1080 x 2340 piksela (Full HD+). Mnogi korisnici će pozdraviti jedan mali, ali veoma koristan detalj, koji se na žalost sve ređe pojavljuje na novim telefonima. U pitanju je notifikacijska lampica, za koju se i pored velikog ekrana našlo mesta na prednjoj strani telefona.

Na zadnjoj strani nalazi se sistem od čak četiri kamere, koje su postavljene linijski. Glavna kamera ima rezoluciju od 48 MP, a pored nje nalaze se još i širokougaona kamera rezolucije 16 MP, kao i dve kamere od po 2 MP (makro kamera i senzor za dubinu). Tu je i već pomenuta prednja, selfi kamera rezolucije 32 MP. Naravno, na kamerama je implementiran već uobičajen AI mod, koji omogućava automatski odabir optimalnih setovanja za svaku scenu. Posebno ćemo pomenuti Ultra Clarity mod koji snima više fotografija odjednom, koje zatim spaja u jednu detaljnu i oštru fotografiju. Sličan princip se koristi i za noćno snimanje, pa su i fotografije napravljene u mraku izuzetno kvalitetne i pune detalja. Od premium klase ga na ovom polju deli samo to što Nova 5T nema optičku stabilizaciju slike.

Pročitajte i tekst:  Uz ove slušalice uvek je pravo vreme za omiljenu muziku

Telefon pokreće Huawei HiSilicon Kirin 980 procesor, kome se pridružuju dvanaestojezgarni GPU i 6 GB RAM-a, dok je za smeštaj podataka na raspolaganju 128 GB. Iako se Nova 5T ne deklariše kao gejming telefon, bez ikakvih problema na njemu ćete moći da odigrate i najzahtevnije igre, bez prevelikog zagrevanja uređaja. Uostalom, na Antutu benchmark testu postigao je 286913 poena, što je jedan od najboljih rezultata u tom cenovnom rangu.

Uz sve to, implementirana je i baterija kapaciteta 3750 mAh, što je neki standard za današnje telefone, ali moramo da kažemo da je optimizacija potrošnje energije izuzetno dobro odrađena pa će uz normalno korišćenje ona izdržati skoro dva cela dana. Kao dodatni plus je i mogućnost brzog punjenja, je se dopunjavanje od 0 do 70 posto obavlja za oko 40 minuta (a donosi više od jednog dana dodatne autonomije).

Inače, telefon stiže sa Android 9 operativnim sistemom u punom sastavu (sa svim Google-ovim servisima), preko koga je postavljen EMUI 9.1 korisnički interfejs.

Na kraju možemo da zaključimo da je Huawei Nova 5T telefon srednje cenovne klase, ali po mnogim svojim karakteristikama već na neki način zalazi u višu, premijum klasu. Idealan je za korisnike koji žele da imaju vrhunski telefon, a istovremeno ne žele da izdvoje puno novca za novi telefon. Sa ovim modelom korisnici će dobiti odličnu platformu za fotografisanje i snimanje video snimaka, ali i za igranje igara i sve to naravno upakovano u uređaj koji odlično izgleda i nudi dobru autonomiju

Pročitajte i tekst:  Motorola predstavila novi telefon - Motorola g22, evo kad stiže kod nas i po kojoj ceni

Cena: 54.990 din.

Kontakt: Huawei Srbija

Specifikacije:

Ekran IPS, 6.25“, 1080 x 2340 piksela,
CPU HUAWEI Kirin 980 Octa-core, 2 x Cortex-A76 2.6 GHz + 2 x Cortex-A76 1.92 GHz + 4 x Cortex-A55 1.8 GHz
GPU Mali-G76 720 MHz
NPU Dual NPU (Neural-network Processing Unit)
Memorija 6 GB RАМ + 128 GB storidž
Kamere Zadnje: 48 МP (f/1.8 otvor blеndе АF) + 16 М (f/2.2 оtvоr blеndе FF) + 2 М (f/2.4 оtvоr blеndе FF) + 2 М (f/2.4 оtvоr blеndе FF);
Prednja: 32 MP, otvоr blеndе f/2.0
SIM Dual SIM
Baterija Ugrađena, 3.750 mAh
Konekcije USB-C, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, bočni senzor otiska prsta
OS Android 9.0 + EMUI 9.1
Boje Midsummer Purple, Black, Crush Blue
Dimenzije 154.25 x 73.97 x 7.87 mm
Masa 174 g