Testirali smo Huawei P Smart 2021 – Mnogo iznenađenja za malo para

Huawei je predstavio novi model iz svoje P Smart serije – Huawei P Smart 2021, kojeg možemo nazvati direktnim naslednikom Huawei P Smart Z i Huawei P Smart 2019 telefona. Ovu seriju karakterišu inovativna rešenja, uz veoma prihvatljivu cenu.

Prvo što ćete na ovom telefonu primetiti je ogroman displej, dijagonale 6.67 inča. Ipak, kako je on napravljen sa odnosom stranica 20:9, lako ćete ga držati u jednoj ruci. Rezolucija ekrana je 2400 x 1080 piksela, sa dobrim osvetljenjem i prikazom boja. Selfi kamera od 8 MP postavljena je centralno na gornjoj ivici, u punch-hole varijanti.

Leđa telefona napravljena su od plastike, sa završnim slojem koji se presijava, tako da mu to daje dodatnu dozu elegancije. Senzor otiska prsta postavljen je na desnoj ivici, a sa donje strane su USB-C port i (sve ređe implementirani) 3.5 mm izlaz za slušalice. Veoma nam se svidelo što pored Dual SIM slota, telefon poseduje zaseban slot za microSD kartice, pa nije potrebno praviti uobičajen kompromis – dve SIM kartice ili jedna SIM kartica i proširen smeštajni prostor za podatke.

Na zadnjoj strani postoje četiri redno postavljene kamere. Glavna kamera ima rezoluciju od 48 MP i koristi Quad Bayer tehnologiju. To znači da su rezultujuće fotografije rezolucije 12 MP, ali se zbog upotrebe više piksela dobijaju bolje osvetljene i detaljnije fotografije čak i u uslovima lošeg osvetljenja. Druga kamera je širokougaona i ima rezoluciju od 8 MP. Treća kamera je makro, sa fiksnim fokusom na 4 cm. I konačno, tu je još jedna 2 MP kamera, ovog puta namenjena za dodavanje efekta dubine na fotografijama. Sve kamere koriste AI koji će omogućiti da se u svakoj situaciji naprave najbolje moguće fotografije.

Pročitajte i tekst:  Huawei na 68. mestu liste Interbrand Best Global Brands 2018

Jedini (mali) kompromis koji je učinjen na ovom telefonu je što se Huawei odlučio da primeni Kirin 710A čipset. U pitanju je nešto stariji čipset koji datira iz 2018. godine, a izgrađen je u 14 nm procesu proizvodnje. Izbor na njega je pao prvenstveno zbog niske cene, ali to ne znači da se izgubilo u performansama. U realnom radu on i dalje postiže odlične rezultate, kako tokom igranja, tako i tokom obavljanja multitasking operacija. Telefon poseduje 4 GB RAM-a, a na Antutu benchmark-u je postigao 169.438 poena, što je dobar rezultat u njegovoj cenovnoj klasi.

Kao veliki plus možemo da stavimo odličnu bateriju, kapaciteta 5.000 mAh, sa izuzetno brzim punjenjem. Za samo pola sata baterija će se napuniti 45 procenata, što će omogućiti čitav dodatni dan autonomije. Za potpuno punjenje telefona, od 0 do 100 procenata, potrebno je samo 100 minuta. Tako puna baterija obezbediće autonomiju dužu od dva dana.

Moramo da kažemo da Huawei P Smart 2021 dolazi sa još jednom zaista interesantnom opcijom. U pitanju je FM prijemnik, što i nije samo po sebi ništa specijalno, sve dok ga ne uključite i shvatite da on može da radi i bez slušalica! Drugim rečima, telefon ima ugrađenu FM antenu (ne moraju da je izigravaju slušalice), a zvuk se tada reprodukuje preko ugrađenog zvučnika.

Uz telefon se isporučuje Android 10, sa EMUI 10.1.1 verzijom korisničkog interfejsa i pripremljenim Huawei Mobile Services ekosistemom i Huawei App Gallery, koji već ima alternative za skoro sve aplikacije koje ste inače navikli da koristite, a ako ih nema, možete ih pronađete i instalirate upotrebom Petal Search opcije. Tako da to što više nema Google Play Store, to sada apsolutno ne predstavlja nikakav problem i potencijalni korisnici ne treba da brinu.

Pročitajte i tekst:  IPRO A6 - odmorite se malo od “digitalizacije” i fokusirajte se na ono što je zaista važno, a to su pozivi i poruke

Sve u svemu, ako bismo sumirali šta sve donosi ovaj telefon, možemo da budemo više nego zadovoljni onim što nudi, u odnosu na cenu. On donosi zaista veliki ekran, veliku bateriju sa ultra-brzim punjenjem, dobar sistem kamera, klasičan izlaz za slušalice, dovoljno prostora za podatke… Važna je i činjenica da ne morate da pravite kompromise kao kod hibridnih Dual SIM telefona, ako želite da taj prostor dodatno proširite. Stoga smo sigurni da će Huawei P Smart 2021 dobro proći na tržištu, kao što su uostalom i njegovi prethodnici.

Cena: 27.999 rsd.

Kontakt: Huawei Srbija

Specifikacije:

Displej 6.67“, IPS LCD, FHD+, 1.080 x 2.400 piksela, 20:9
CPU Huawei HiSilicon Kirin 710A, 14 nm, Octa-core (4 x 2.0 GHz Cortex-A73, 4 x 1.7 GHz Cortex-A53)
GPU Mali-G51 MP4
Memorija 4 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo putem microSD kartice do 2 TB
SIM Dual SIM (Nano-SIM)
Kamere Zadnje: 48 MP, f/1.8, 26 mm (široka), 1/2.0”, 0.8µm, PDAF; 8 MP, f/2.4, 120˚ (ultraširoka), 1/4.0”, 1.12µm; 2 MP, f/2.4, (makro); 2 MP, f/2.4, (senzor dubine);

Prednja: 8 MP, f/2.0, (široka);

Baterija Li-Po, 5.000 mAh, brzi punjač – 22.5 W
Konekcije Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.1, GPS, FM Radio, USB-C, 3.5 mm
OS Android 10 + EMUI 10.1 + HMS
Boje Crush Green, Blush Gold, Midnight Black
Dimenzije 165.7 x 76.9 x 9.3 mm
Masa 206 g