Da li je ovo jedan od trenutno najpoželjnijih telefona? Testirali smo “Huawei P40 Lite”

Zajedno sa modelom P40 Pro, Huawei je predstavio još nekoliko modela iz serije P40, a među njima i najpristupačniji model – P40 Lite. Ovo „Lite“ u nazivu ipak treba shvatiti uslovno, jer se radi o odličnom telefonu koji sa mnogim tehničkim karakteristikama već na neki način zalazi u premijum klasu i koji će bez sumnje zadovoljiti veliki broj korisnika i koji je, što je najbitnije, cenovno pristupačan širokom krugu potencijalnih kupaca.

Dopadljiv i elegantan izgled Huawei P40 Lite telefona uklopiće se u svaki ambijent i lepo će pristajati kako poslovnim ljudima, tako i mlađoj generaciji. Kako smo već navikli, kamere su nešto što danas prodaje telefone, a Huawei je sa P40 serijom prevazišao samog sebe. Po tom pitanju ni Huawei P40 Lite ne razlikuje se od svojih rođaka. Ovaj model poseduje četiri senzora za kamere, što je do skora bilo rezervisano za modele telefona iz visoke, premium klase. Glavna kamera rezolucije 48 MP ima 4-in-1 Sony senzor koji je potpomognut moćnim čipsetom pa, kao i P40 Pro, i ovaj model može da se pohvali odličnim noćnim fotografijama. Tu je i širokougaona kamera rezolucije 8 MP, makro kamera (2 MP) i ToF senzor dubine. Sa prednje strane na raspolaganju je selfi kamera rezolucije 16 MP, postavljena u punch-hole stilu unutar ekrana telefona.

Glavna kamera nudi dva moda rada – podržava Quad Bayer i AI Ultra Clarity način funkcionisanja. U prvom slučaju, četiri susedna piksela se udružuju kako bi se dobilo bolje osvetljenje, pa je stvarna rezolucija fotografije 12 MP, pri čemu se povećava nivo detalja i kvalitet fotografije. To je danas uobičajen mod fotografisanja kod većine telefona iz više klase. Drugi, AI Ultra Clarity mod koristi sve raspoložive piksele za kreiranje fotografije. Ako postoji dovoljno svetla, na ovaj način se dobijaju izuzetno oštre fotografije sa ogromnim brojem detalja. U nešto slabije osvetljenim uslovima, neophodno je da se obezbedi stabilnost telefona (mirna ruka, ili još bolje neki stalak).

Pročitajte i tekst:  Moćna Huawei Watch 3 serija pametnih satova zvanično dostupna u prodaji

Ekran telefona ima dijagonalu 6.4 inča i zasnovan je na LPTS IPS tehnologiji. Odlično je osvetljen, pa je dobro vidljiv čak i pri direktnom sunčevom osvetljenju. Telefon je zasnovan na Kirin 810 AI čipsetu koji je mnogo moćniji od direktnog prethodnika (Kirin 710). Kada tome pridodamo 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za smeštaj podataka, dobija se sistem spreman i za najteže izazove. Uostalom, to pokazuje i Antutu benchmark koji je pokazao rezultat od 283.839 poena.

Jedna od velikih prednosti ovog telefona, naročito u klasi u kojoj se nalazi, je veoma jaka baterija. Ona ima kapacitet od 4.200 mAh i bez problema izdržava dva dana, pa čak i nešto više od toga. Takođe, uz Huawei P40 Lite se isporučuje punjač od čak 40 W, što je najjači punjač u klasi. Sa njim, telefon će se do 70% kapaciteta napuniti za otprilike pola sata, dok je za preostalih 30% potrebno još oko 35 minuta punjenja. Sa hardverske strane dodali bismo još da ovaj model poseduje 3.5 mm konektor za slušalice što danas već postaje retkost, ima odličan integrisan zvučnik, kao i da je skener otiska prsta postavljen bočno (u taster za uključivanje telefona).

Telefon pokreće Android 10, u open-source varijanti, bez Google-ovih servisa. Zato ovde do punog sjaja dolazi Huawei Mobile Services (HUAWEI AppGallery, kao alternativa Google Play Store  prodavnici aplikacija), tako da definitivno nećete morati da brinete zbog nedostatka aplikacija. Uostalom, bili smo prijatno iznenađeni koliko aplikacija se već nalazi na Huawei AppGallery,  uključujući čak i veliki broj popularnih domaćih aplikacija. Dakle, Huawei se potrudio da maksimalno olakša prelazak na ovaj telefon, a prema našem ličnom iskustvu najjednostavnije i najpraktičnije je da iskoristite “Phone Clone” opciju za lako prebacivanje sa starog na novi telefon, koja kopira kako sve vaše podatake sa starog telefona, tako i sve već instalirane aplikacije sa Google-ovih servisa (uključujući YouTube, Google Maps i sve ostalo što ste inače navikli da koristite). Pored toga, tu je i niz alternativnih varijati koje smo isprobali i koje odlično funkcionišu, tipa aplikacija pod nazivom “YouTube Vanced” (zamena za YouTube), Today (alternativa za Google Feed)… Uz to, niko vam ne brani da instalirate neku od popularnih alternativnih prodavnica, kao što je APKPure, na primer. Drugim rečima, prosečan korisnik gotovo da neće primetiti razliku u odnosu na neki drugi brend telefona koji koristi Google-ovu prodavnicu.

Pročitajte i tekst:  MWC 2018: Wiko predstavio novu View2 kolekciju telefona sa formatom ekrana 19:9

Zato moramo da odamo priznanje Huawei-ju, koji je uspeo da odradi odličan posao, kako po pitanju hardvera, tako i po pitanju softvera i softverskog ekosistema. Za kraj možemo samo da konstatujemo da se trud koji su u prethodnom periodu uložili na ovom polju, svakako isplatio. Sve u svemu pokazalo se da je ovaj telefon samo po nazivu (i po pristupačnoj ceni) okarakterisan kao LITE, ali da po svim drugim kakrakteristikama spada u mnogo višu kategoriju, tako da ga u svakom slučaju preporučujemo.

Cena: 34.999 rsd.

Kontakt: Huawei Srbija

Specifikacije:

Displej 6.4”, 19:9 LTPS IPS LCD, 2.310 x 1.080 piksela
CPU Kirin 810, 7 nm, 2 x 2.27 GHz Cortex-A76 + 6 x 1.88 GHz Cortex-A55
GPU Mali-G52 MP6
Memorija 6 GB RAM, 128 GB storidž, proširivo putem nano memorijske kartice do 256 GB
Kamere Zadnje: 48 MP glavna, 8 MP ultra-wide (123 stepena), 2 MP makro, 2 MP ToF;
Prednja: 16 MP
Baterija 4.200 mAh, brzi punjač 40 W
Konekcije NFC, GPS, LTE, Wi-Fi, Bluetooth 5.0, USB-C, 3.5 mm konektor za slušalice
OS Android 10, Huawei Mobile Services, EMUI 10
Dimenzije 159.2 x 79.3 x 8.7 mm
Masa 183 g