Testirali smo Huawei Watch GT – Pametni sat sa baterijom koja traje mesec dana

Današnje tržište nosivih pametnih uređaja (čitaj satova), raslojeno je na tri grupe – pametne satove, hibridne satove i fitnes trekere. U prvu grupu ulaze satovi koji su najčešće zasnovani na Google Wear OS-u, drugu grupu čine pametni satovi koji nemaju ekran osetljiv na dodir, dok su fitnes trekeri namenjeni za merenje fizičke aktivnosti.

Huawei Watch GT bismo po njegovoj funkcionalnosti smestili negde između, možda kao rodonačelnika neke nove grupe. On u svojoj osnovi predstavlja pametni sat, sa nešto umanjenim funkcionalnostima (jer nema mogućnost instaliranja novih aplikacija), ali zato nudi neke druge pogodnosti.

Jedna od najvećih mana pametnih satova je kratko trajanje baterije. Najčešće je dopunjavanje časovnika potrebno raditi na dnevnom ili dvodnevnom nivou, dok se u retkim slučajevima to može prolongirati na tri ili četiri dana. Huawei je prepoznao taj problem i rešio ga na sistemski način. Umesto Google Wear OS-a, koji je „najveći krivac“ za brzo trošenje baterije, Huawei je upotrebio open-source LiteOS. Umesto Google Wear OS-a koji se oslanja na Javu, LiteOS je zasnovan na JavaScript-u koji neuporedivo manje opterećuje hardver. Rezultat toga je znatno produženje veka baterije.

Pri najvećem opterećenju, kada su stalno uključeni svi servisi, baterija će trajati najmanje 14 dana! Koliko je to unapređenje u odnosu na Google Wear OS govori i činjenica da možete da odete na odmor i da ne razmišljate o tome da li će se baterija isprazniti. Pri tome, ukoliko isključite kontinualno praćenje pulsa, vreme trajanja baterije možete da produžite na čitavih mesec dana. Za punjenje mu je potrebno oko dva časa, a punjač je magnetni i malih dimenzija, tako da je lako prenosan.

Pročitajte i tekst:  Huawei predstavio HUAWEI WATCH GT i HUAWEI Band 3 Pro

Nedostatak LiteOS-a je što (za sada) na Huawei Watch GT ne možete da instalirate dodatne aplikacije – za njega još uvek ne postoji market, ali s obzirom da je Huawei u njega već implementirao dosta toga, nećete osetiti neki veliki nedostatak.

Sam časovnik je izuzetno lepo dizajniran. Kućište je napravljeno od čelika, u metalik boji sa kožnom narukvicom (elegantna varijanta) ili crne boje sa silikonskom narukvicom (sportska varijanta). Debljina časovnika je 10.6 mm, tako da ne izgleda previše glomazno na ruci. Ekran je zasnovan na AMOLED tehnologiji, prečnika 3.5 cm, i rezolucije 454 x 454 piksela. Na zadnjoj strani sata nalazi se senzor za merenje pulsa, kao i konektori za punjenje. Sat je otporan na vodu do pritiska od 5 bara, što znači da ćete sa njim, ne samo moći da plivate u bazenu, već i da ronite do dubine od 50 metara!

Uređaj pokreće Cortex-M4 čipset, a poseduje 16 MB RAM-a i 128 MB memorije za podatke. U njemu se nalazi različiti senzori: akcelerometar, žiroskop, magnetometar, optički senzor otkucaja srca, senzor ambijentalnog osvetljenja i barometar. Pored toga, uređaj podržava NFC i Bluetooth 4.2 BLE konektivnost. Na sve to možemo da dodamo različite monitoring informacije u realnom vremenu, inteligentnu statistiku sna i pametnu notifikaciju za poruke, mail-ove i telefonske pozive.

Na satu se nalaze dva dugmeta, preko kojih se vrši kompletna kontrola (naravno, pored ekrana osetljivog na dodir). Gornje dugme otvara meni, dok je donje dugme rezervisano za odabir fitnes plana. Huawei je u ovaj sat ugradio i AI koji raspoznaje da li se sat nalazi na ruci (kada počinje da meri otkucaje srca), da li ste aktivni ili sedite… Te informacije koristi da prebaci HiSilicon-ov čip u mod minimalne potrošnje (čime se aktivno pospešuje i produženje trajanja baterije). Sat komunicira sa Huawei Health aplikacijom koja je dostupna za Android i iOS operativne sisteme. Huawei Watch GT poseduje i podršku za GPS, GLONASS i Galileo satelite, što mu omogućava najviši mogući nivo preciznosti lociranja, a to će znati da cene korisnici koji su aktivni u prirodi.

Pročitajte i tekst:  Xiaomi Buds 4 Pro - Slušalice koje omogućavaju višestruku povezivost

Možemo da kažemo da ovaj pametni sat ne spada u tešku kategoriju, ali po svojoj funkcionalnosti i, pogotovo po dužini trajanja baterije, predstavlja idealan izbor za najveći broj korisnika, bilo da se radi o fizički aktivnim ljudima, ili poslovnim korisnicima.

Cena: 30.000 din.

Kontakt: Huawei

Specifikacije:

Ekran 3.5 cm, AMOLED, 454 x 454 piksela, 326 PPI, osetljiv na dodir
Memorija 128 MB ROM, 16 MB RAM
Senzori Akcelerometar, žiroskop, magnetometar, senzor za otkucaje srca, senzor za ambijentalno osvetljenje, barometar
Konektivnost GPS, GLONASS, Galileo, Bluetooth 4.2
Dimenzije 46.5 x 46.5 x 10.6 mm (bez narukvice)
Masa 46 g