Testirali smo Motorola Moto Z3 Play – treću generaciju modularnih telefona

Prošlo je već nekoliko godina od predstavljanja prve generacije Moto Z telefona i za to vreme se dokazala uspešnost Motorolinog koncepta modularnosti. Dok su drugi proizvođači praktično u potpunosti odustali od modularnih telefona, Motorola je izbacila i treću generaciju ovih uređaja, kao i više Moto Mods modula koji na različite načine proširuju njihovu funkcionalnost.

Da podsetim samo da su među najpopularnijim Moto Mods dodacima bili, a i sada su: Hasselblad True Zoom sa optičkim zumom (10 x) koji pretvara telefon u ozbiljan foto aparat, zatim Insta-Share Moto Mod, koji pretvara telefon u video projektor, a tu su još i modovi u vidu kvalitetnih JBL Soundboost zvučnika, dodatne baterije, gejming konzole, 360 kamere… Više o našim iskustvima kako su se Moto Mods dodaci koje smo testirali pokazali u praksi možete pročitati ovde.

Uspehu ove modularne platforme doprinelo je i to što su moduli kompatibilni unazad, pa kupovina novog, jačeg, bržeg i boljeg Moto Z telefona ne podrazumeva i ponovnu kupovinu već kupljenih modula. Ali da ne bude zabune – Dodaci u vidu Moto Modova su opciona varijanta, što znači da ukoliko ne želite bilo kakve dodatne modove to nikako nije problem, jer naravno telefon možete koristiti samostalno kao i svaki drugi.

Nama je na test stigao Moto Z3 Play, možemo ga nazvati osnovnim modelom u Motorola gami modularnih telefona. Ipak, treba uzeti u obzir da se ovde pod „osnovnim“ ne podrazumeva da je model loših performansi. Naprotiv, radi se o veoma kvalitetnom telefonu, prihvatljive cene.

Pročitajte i tekst:  Motorola Moto Z3 Play – iskustva iz prakse (izlaz za slušalice, baterija, procesor, senzor otiska prsta, kamera)

U odnosu na prethodnu generaciju ekran je povećan sa 5.5 na 6 inča, a pošto su mu dimenzije identične, to je postignuto proširenjem odnosa stranica (2:1). Zbog toga je senzor otiska prsta prebačen na desnu bočnu stranu telefona, na mestu nekadašnjeg power dugmeta, koje je sada pomereno na levi bok telefona. Zadnja strana je, zbog kompatibilnosti sa modovima identična kao i kod prethodnika, sa izbočenim krugom u kome je smeštena dual-lens kamera.

Moto Z3 Play je dobio AMOLED ekran. Rezolucija mu je 2160 x 1080 piksela, osvetljenost je i dalje sasvim dobra, ali tako prilagodjeno da pozitivno utiče na dužinu trajanja baterije (koja je kapaciteta 3000 mAh).

Telefon je opremljen sa 4 GB RAM-a i 64 GB smeštajnog prostora. Pokreće ga Snapdragon 636 procesor, koji mu daje dovoljno snage i za najzahtevnije aplikacije. Na Antutu benchmarku postigao je rezultat od 116002 poena. Zadnja kamera rezolucije 12 MP pojačana je dodatnom kamerom 5 MP koja obezbeđuje dubinu prilikom fotografisanja, dok je prednja kamera rezolucije 8 MP.

Motorola je poznata da na svojim telefonima više klase obezbeđuje dugoročno ažuriranje softvera. Tako, na primer, prva Moto Z serija, koja se inicijalno prodavala sa Android 6 OS-om, sada može da koristi Oreo, pa nije čudo da i treća generacija, među kojima je i Moto Z3 Play ima novi Android 8.1 Oreo. Prema pređašnjem iskustvu, verujemo da će kupci ovog telefona imati mogućnost da apdejtuju barem dve novije verzije Androida.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: iQOO 11 donosi iskustvo igranja mobilnih igrica na višem nivou

Inače, Motorola je na ovom modelu predstavila novu varijantu navigacije putem jednog tastera. Ranije verzije su koristile različite pokrete prstom preko fingerprint senzora za aktiviranje različitih komandi. A pošto je kod ovog modela taj senzor prebačen na bočnu stranu, ova vrsta navigacije je jednostavno pridružena donjem delu ekrana.

Sve u svemu, Motorola Moto Z3 Play je jedan od najjeftinijih, ako ne i najjeftiniji telefon sa AMOLED ekranom. Dobra kamera, solidne performanse, kao i mogućnost menjanja i unapredjenja funkcionalnosti putem modula nesumnjivi su plusevi za ovaj model.

Cena: 49.990 din.

Kontakt: Motorola

Tehničke specifikacije:

Ekran Super AMOLED, 6.0”, 2160 x 1080
CPU Qualcom Snapdragon 636, osmojezgarni, 4x 1.8 GHz Kyro 260, 4x 1.6 GHz Kryo 260
GPU Adreno 509
Memorija 4 GB RAM, 64 GB storidž, Slot za MicroSD karticu
SIM Hibridni Dual SIM
Baterija Integrisana, 3000 mAh
Kamere Zadnja: 12.0 Mpix + 5.0 Mpix; Prednja: 8 MP
Konekcije Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS, FM, NFC, USB Type-C
OS Android 8.1 Oreo
Dimenzije 156.5 x 76.5 x 6.8 mm
Masa 156 g