Testirali smo Motorola One Action – telefon sa akcionom kamerom

Danas je proizvođačima telefona najvažnije da se njihovi modeli na neki način razlikuju od konkurencije, jer to je jedini način da se nekako istaknu u prevelikoj ponudi modela. Motorola se već nekoliko godina uspešno bori sa konkurencijom, nudeći jedinstvene modele na tržištu. Na primer, njihova Moto Z serija modularnih telefona je i dalje jedinstvena, ali to nije dovoljno, jer obuhvata samo jedan segment tržišta. Zato su u kompaniji počeli da eksperimentišu i sa drugim modelima, prvenstveno u okviru Motorola One serije.

Ovog puta, na red za testiranje je stigao Motorola One Action, telefon koji je na inovativan način istakao jedinstvenost kamere. Naime, mnogi proizvođači u prvi plan guraju kamere kao komponentu koja danas najviše utiče na prodaju telefona. Međutim, svi oni se fokusiraju na kvalitet fotografija. Motorola One Action je fokus stavio na kameru, predstavljajući ovaj uređaj kao jedinstveni spoj akcione kamere i telefona. Telefon je specifičan po tome što poseduje zaseban video senzor čiji je zadatak da radi kao akciona kamera. Naime, u pitanju je prvi mobilni telefon na svetu koji ima integrisanu akcionu kameru, a za one koji možda nisu upoznati da objasnimo da je akciona kamera nešto poput popularne GoPro kamere, dakle  specijalna kamera sa unapređenom video stabilizacijom, koja omogućava snimanje kvalitetnog videa u pokeretu.

Da razjasnimo odmah na početku da ovo nije premijum telefon koji košta hiljadu evra, već se radi o telefonu srednje klase, sa cenom od ispod 300 evra, ali za koji ipak možemo da kažemo da upravo zbog kvaliteta kamere na neki način zalazi u tu premijum, top klasu. Motorola One Action poseduje sistem sa 3 zadnje kamere – glavnu kameru rezolucije 12 MP, dodatnu kameru od 5 MP koja radi kao senzor dubine, kao i već pomenuti zasebni video senzor rezolucije 16 MP. Pri tome, Motorola je ovde napravila jedan zaista koristan trik – kameru je na telefonu rotirala za 90 stepeni, što praktično znači da video klipove snimate dok držite telefon u uspravnom položaju, što je mnogo udobnija varijanta. Pored toga  kamere koriste i podršku  veštačke inteligencije, za posebne funkcije kao što su recimo pametna kompozicija, automatsko slikanje osmeha, osvetljenje portreta ili optimizacija snimka.

Pročitajte i tekst:  Partnerstvo koje će povećati bezbednost Motorola telefona

Inače, sočivo koje se nalazi na video senzoru je širokougaoni i snima u 16:9 formatu, sa maksimalnom rezolucijom od 1080p i 60 fps, sa elektronskom stabilizacijom slike. Poenta akcione kamere je što je optimizovana za brze pokrete. Naime, standardne kamere na telefonima ne uspevaju da u punom kvalitetu i sa maksimalnom oštrinom isprate brze scene, a akcione kamere su napravljene upravo za to. To znači da Motorola One Action predstavlja idealan telefon za avanturiste i ljude koji vole da vreme provode aktivno i u prirodi. Pomenimo da je moguć i 4K video, ali samo preko glavnog senzora za kameru i u tom slučaju ne postoji mogućnost stabilizacije slike. Interesantno je da glavna zadnja i prednja kamera imaju mogućnost fotografisanja u RAW formatu, što je karakteristika koju nismo do sada viđali na mobilnim telefonima, a svakako će se svideti naprednijim korisnicima.

Telefon poseduje Cinema Vision ekran sa odnosom stranica 21:9 i dijagonale 6.3 inča (2520 x 1080 piksela), a njegovu jednoobraznost kvari samo punch-hole otvor za prednju kameru. Osnovu telefona čini osmojezgarni Samsung Exynxos 9609 čipset, trojezgarna Mali-G72 MP3 grafika, 4 GB memorije i 128 GB prostora za smeštaj podataka. Na Antutu benchmark testu, postigao je 140152 poena.

Baterija od 3500 mAh obezbeđuje celodnevnu autonomiju, plus još nekoliko sati pride, a poseduje i mogućnost brzog punjenja, što konkretno znači da možete da dobijete par sati energije za samo nekoliko minuta na punjaču. Od dodatnih funkcija tu su još i takozvani “Ekskluzivni moto experiences” koji omogućava da  vidite obaveštenja i na zaključanom ekranu ili da recimo upravljate telefonom pomoću intuitivnih pokreta.  A kada je zvuk u pitanju, integrisan je “Dolby Audiosistem, koji daje odličnu jasnoću zvuka.

Pročitajte i tekst:  Motorola postaje partner čuvenog NBA tima

Motorola One Action je deo Android One porodice, što znači da se dobija skoro čist Android (Pie) uz minimalni dodatak Motorola funkcionalnosti, plus telefon ima zagarantovane bezbednosne apdejte u naredne 3 godine, kao i apdejte na novi Android operativni sistem u naredne 2 godine.

Sa više nego korektnim performansama, velikim ekranom i jedinstvenom kamerom, Motorola One Action predstavlja izuzetno zanimljiv mobilni telefon po sasvim pristupačnoj ceni. U tom smislu, ovo je model o kome svakako treba razmisliti kada budete planirali zamenu telefona.

Cena: 33.000 din.

Kontakt: Motorola

Specifikacije:

Displej 6.3 inča IPS, 21:9, 2520x1080px
Čipset Samsung Exynos 9609 Octa (10nm), 4 performance jezgra na2.2GHz, ARM Cortex A73, 4 efficiency jezgra na 1.7GHz, ARM Cortex A53
GPU ARM Mali G72 MP3
Memorija 4 GB RAM, 128 GB za podatke, proširivo putem MicroSD kartice do 512 GB
Kamere Zadnja foto: 12Mpx, f/1.8, 26mm, 1080p FullHD@60fps, 4K UHD@30fps; Zadnja video: 16Mpx, f/2.2, 14mm, 1080 FullHD@60fps sa stabilizacijom širokougaona 117 stepeni; Zadnja za dubinu: 5 MP; Prednja: f/2, 26mm,1080p FullHD@30fps;
Baterija Ugrađena, Li-Po, 3500 mAh
SIM Hibridni Dual-Sim, nano SIM kartice
Konekcije GPS, Bluetooth 5.0, WiFi, 3G/4G, 3.5 mm audio izlaz, USB-C, senzor otiska prsta
Dimenzije 160.1 x 71.2 x 9.2 mm
Masa 176 g
Boje Denim Blue, Pearl White, Aqua Teal