Nokia 7.1 na testu Ictvesti.com – Premium dizajn u srednjoj kategoriji

Ako smo Nokia 5.1 Plus okarakterisali kao jedan od najboljih izbora u budžetskoj kategoriji telefona, za Nokia 7.1 možemo da primenimo istu analogiju, ali u srednjoj cenovnoj klasi. Po ceni koja je prihvatljiva velikom broju korisnika, Nokia 7.1 donosi momenat ekskluziviteta. Veliki ekran za „zubom“, kao i staklena leđa su atraktivni detalji koji sugerišu da se radi o znatno skupljem proizvodu nego što zaista jeste.

Ekran dijagonale 5.84 inča koristi PureDisplay tehnologiju za poboljšanje prikaza. Ova tehnologija nije vezana za rezoluciju, već se koristi za automatski upscaling sadržaja iz SDR u HDR u realnom vremenu, kao i za automatsko podešavanje osvetljenja i kontrasta, čime se postiže veća atraktivnost prikaza. Drugim rečima, sa Nokia 7.1 telefonom dobićete HDR kvalitet, čak i kada izvorni sadržaj nije napravljen u njemu. Pored toga, PureDisplay tehnologija omogućava dinamički kontrast od 1.000.000:1. Rezolucija ekrana je 1080 x 2280 piksela, sa odnosom stranica 19:9, što obezbeđuje dovoljno veliki i atraktivan prikaz svakog sadržaja.

Telefon pokreće Snapdragon 636 procesor, za koji Qualcomm tvrdi da je oko 40% brži od Snapdragon-a 630 na Nokia 6.1 telefonu, čijim bismo naslednikom mogli nazvati model 7.1. Uređaj ima 4 GB RAM-a i 64 GB smeštajnog prostora, koji je proširiv preko MicroSD kartice. Sve to bilo je dovoljno da Antutu Benchmark prikaže rezultat od 115244 poena. Ugrađena baterija od 3060 mAh izdržava ceo dan rada.

Pročitajte i tekst:  Nokia X30 5G - najodrživiji pametni telefon do sada, od danas dostupan u Srbiji!

Na staklenim leđima, postavljena je dualna kamera, kao i senzor otiska prsta. Glavna kamera ima rezoluciju od 12 MP, dok sekundarna kamera namenjena za stvaranje utiska dubine poseduje senzor od 5 MP. Ne postoji optički zum, ali to u ovoj klasi telefona nije ni očekivano. Prednja kamera ima rezoluciju od 8 MP. Interesantan je „Bothies“ mod fotografisanja koji kombinuje fotografije sa prednje i zadnje kamere i od toga pravi kolaž.

Nokia 7.1 telefon spada u Android One telefone. To u praksi znači stock Android iskustvo, koje mnogi korisnici telefona žele, ali nemaju mnogo izbora da ga dosegnu. Telefon smo dobili sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom, ali u trenutku kada smo pisali ovu recenziju već je bio dostupan update za novi Android 9 Pie telefon. Uostalom, Android One oznaka garantuje da će i u narednom periodu telefon imati redovne i brze nadgradnje operativnog sistema.

Sve u svemu, Nokia 7.1 je jedan veoma lepo dizajniran telefon srednje klase. Mogli bismo reći da donosi premium Android iskustvo i premium izgled, pri čemu uspeva da ostane u cenovnom rangu koji je prihvatljiv za najveći broj korisnika. I u tom smislu ovo je telefon za svaku preporuku.

Cena: 39.999 din.

Kontakt: Nokia

Specifikacije:

Displej 5.84“, PureDisplay Full-HD+ (1080 x 2280 piksela), 19:9, ojačano Corning Gorilla Glas 3 staklo
CPU Qualcomm Snapdragon 636 čipset, Octa-core 1.8 GHz Kryo 260
GPU Adreno 509
Memorija 4 GB RAM, 64 GB storidž, proširivo preko MicroSD kartice
Kamere Zadnje: 12 MP + 5 MP; Prednja: 8 MP
Baterija Ugrađena, Li-ion 3060 mAh, brzo punjenje
Ostalo 3.5 mm konektor, skener otiska prsta, WLAN, Bluetooth, GPS, NFC, USB Type-C
OS Android 8.1 Oreo (dostupan je i Android 9.0 Pie)
Dimenzije 149.7 x 71.2 x 8 mm
Masa 160 g
Pročitajte i tekst:  Nova verzija Androida dostupna za Motorola telefone u Srbiji