Testirali smo Nokia 9 PureView – Ni četiri kamere više nisu dovoljne!

Danas je novim pametnim telefonima zaista teško privući pažnju korisnika. Dobro, oni imaju različite dijagonale ekrana, različite rezolucije, procesore, memoriju… Suštinski sve se vrti oko istih stvari, ali ipak Nokia je sa modelom 9 PureView ipak uspela da privuče pažnju, zahvaljujući jedinstvenom sistemu od 5 zadnjih kamera. Sa ovim modelom NOKIA se na neki način vraca u sam vrh proizvodjača mobilnih telefona, rame uz rame sa drugim, danas popularnim flegship modelima. Ovo je inače prvi telefon na svetu koji ima 5 kamera sa zadnje strane, pa ćemo upravo na tome i fokusirati priču o Nokia 9 PureView telefonu, ali da krenemo redom…

Na prvi pogled Nokia 9 PureView izgleda kao većina današnjih pametnih telefona – veliki ekran sa staklenim leđima – i prednje i zadnje staklo je ojačano Corning Gorilla Glas 5 zaštitom. Prsten koji ide oko bočnih strana telefona napravljen je od aluminijuma i ceo telefon je debeo tek 8 mm. Telefon je otporan na vlagu i prašinu po IP67 standardu.

Zadnja strana je, bez obzira na veliki broj kamera, bez ikakvih izbočina, što je detalj vredan hvale i definitivno smanjuje mogućnost da se ogrebu sočiva. Na prednjoj strani implementiran je P-OLED ekran sa odnosom stranica 18:9, rezolucije 2800 x 1440 piksela i dijagonale 5.99 inča. Pomenućemo i da ekran ima podršku za HDR10 tehnologiju, kao i da je ispod njega skriven senzor otiska prsta.

Pročitajte i tekst:  Prodavnica u kojoj se plaćanje vrši ličnim podacima

Telefon pokreće Snapdragon 845 čipset, koji je veoma brz i na Antutu benčmarku je postigao više nego solidnih 241045 poena. Telefon ima 6 GB RAM-a, kao i 128 GB skladišnog prostora, ali ne postoji mogućnost proširenja putem MicroSD slota.

Najveći novitet i specifičnost ovog telefona su zadnje kamere. Njih ima pet, odnosno šest ako uračunamo i ToF (Time of Flight) kameru. Pomenutih pet kamera imaju po 12 MP, sa visoko kvalitetnom ZEISS optikom. Nakon što ovih 5 kamera zabeleže 5 slika istovremeno, Te slike se zatim prebacuju na mobilnu platformu Qualcomm Snapdragon 845, koja koristi moćne mogućnosti paralelne obrade za njihovo spajanje u jednu jasnu HDR fotografiju. A pored svog primarnog procesora za obradu i spajanje slika koristi i poseban co-procesor koji individualno prilagođava ekspoziciju i balans bele boje na svakoj kameri. Rezultati svega toga su  fotografije sa izvanrednim dinamičkim opsegom koje beleže detalje i teksture kako iz istaknutih detalja, tako i iz senki, uz neverovatnu dubinu polja i dinamične, živopisne boje. Dve kamere su u boji, dok su preostale tri monohromatske i sve se koriste simultano. Fotografije mogu da se snimaju u JPG ili RAW (DNG) formatu. U ovom drugom slučaju, potrebno je nekoliko sekundi da se fotografija snimi, što je i logično zbog ogromne količine informacija koje treba obraditi. Uostalom ovaj telefon čuva čak 1200 slojeva o dubini, što je daleko više u odnosu na konkurente koji tipično čuvaju do 10 slojeva. Na taj način može se izvršiti veoma precizno naknadno refokusiranje snimljenje fotografije. Prednja kamera donosi senzor od 20 MP i odlicna je za posao za koji je namenjena – pravljenje selfija.

Pročitajte i tekst:  Samsung Galaxy S9 i S9+ predstavljeni u Srbiji

Nokia 9 PureView donosi i mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji, u 30 fps. U ovom modu ne postoji stabilizacija, pa je potrebno imati mirnu ruku ili snimati sa stalka. U 1080p rezoluciji je na raspolaganju elektronska stabilizacija, koja donosi daleko „mirnije“ snimke. Snimljeni zvuk je iznad proseka je se snima sa tri zasebna mikrofona.

Kao i većina drugih Nokia telefona i Nokia 9 PureView je deo Android One programa, što praktično znači da se ovi telefoni isporučuju sa čistim Android-om. A takođe podrazumeva i to da će svi korisnici među prvima zagarantovano dobijati nova ažuriranja operativnog sistema tokom naredne dve godine, plus  bezbednosna ažuriranja, u naredne tri godine.

Cena: 69.999 din.

Kontakt: Nokia

Specifikacije:

Ekran P-OLED, 5.99 inča, 18:9, 2880:1440 piksela, HDR10
Čipset Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 (10 nm)
CPU Octa-core (4×2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.7 GHz Kryo 385 Silver)
GPU Adreno 630
Memorija 6GB RAM, 128 GB storidž
Kamere Zadnje: 5x 12 MP, f/1.8, 28mm, 1/2.9”, 1.25µm, 2x RGB & 3x B/W, TOF kamera; Prednja: 20 MP
Baterija Ugrađena Li-Po 3320 mAh battery, brzo punjenje sa 18W punjačem
Ostalo Senzor otiska prsta ispod ekrana, USB Type-C,
OS Android 9 Pie
Dimenzije 155 x 75 x 8 mm
Masa 172 g