Testirali smo Samsung Galaxy A80 – Rotirajuća kamera na slajderu

Danas je zaista teško osmisliti neki novi koncept kada su mobilni telefoni u pitanju. OK, moguće je napraviti nešto novo (kao preklopne telefone sa svitljivim ekranom), ali oni previše koštaju i još uvek nisu došli do nivoa prave upotrebljivosti. Zato svaka inovacija u nekom srednjem segmentu mobilnih telefona itekako privlači pažnju. Upravo to je slučaj i sa Samsung Galaxy A80 telefonom.

Činjenica da se radi o telefonu koji ne pripada top seriji, već je namenjen najširim narodnim masama, a da na sebi donosi nekoliko velikih unapređenja ukazuje da Samsung zaista vodi računa i o korisnicima koji nisu spremni, ili ne mogu da izdvoje četvorocifrene iznose (u evrima) za novi telefon.

Ali da krenemo redom. Galaxy A80 odlikuje se veoma velikim ekranom dijagonale 6.7 inča, što znači da već polako zalazi i u domen tableta. Velike dimenzije možda neće odgovarati svakom korisniku, ali sa upotrebne strane donosi mnogo prostora za informacije unutar aplikacija.

Još jedna korisna stvar je veoma brzi punjač. Uz ovaj telefon se dobija, ako se ne varamo, najjači punjač koji je Samsung do ovog trenutka napravio, snage 25 W. To će obezbediti bateriji od 3.700 mAh da već za nekoliko minuta punjenja produži vreme autonomije za još nekoliko časova rada.

Ipak, najveća inovacija ogleda se u nepostojanju prednje kamere. Osim što je to obezbedilo da se na ovom modelu napravi pravi all-screen ekran (bez zareza ili rupa), smanjen je i broj hardverskih komponenti, što je uticalo i na krajnju cenu.

Pročitajte i tekst:  Samsung Galaxy Fold - Novo poglavlje u oblasti mobilne tehnologije!

Ali ne morate da brinete. To što nema prednje kamere nije nedostatak, već velika prednost, jer se i za selfi i za standardno fotografisanje koristi glavna kamera, koja je po pravilu najkvalitetnija kamera na telefonu. Samsung je na ovom modelu uspeo da glavnu kameru uposli za oba načina fotografisanja tako što joj je dodao motor. Naime, kada je potrebno napraviti selfi, deo poklopca telefona sa kamerama se slajduje na gore, pri čemu se glavna kamera automatski rotira za 180 stepeni.

Glavna kamera inače ima 48 MP, zasnovana je na poznatom Sony IMX586 senzoru i Quad Bayer tehnologiji, a njoj je pridodata ultra-wide kamera rezolucije 8 MP, kao i ToF kamera za dodavanje efekata dobine. Uz funkciju za optimizaciju scena, Galaxy A80 poseduje i SuperSteady funkciju za stabilizaciju fotografija. Veštačka inteligencija je prisutna i na ovom modelu, a ona obezbeđuje setovanje najboljih mogućih parametara za više od 30 različitih modova snimanja.

Telefon pokreće Snapdragon 730, jedan od najbržih čipseta u srednjoj klasi koji je u kombinaciji sa 8 GB RAM-a i 128 GB storidža ostvario zavidan rezultat od 204.413 poena.

Glavnu ciljnu grupu ovog telefona čine korisnici koji vole inovacije, odličan dizajn i da budu različiti od drugih. A izgleda da trenutno dobra selfi kamera (koja je u ovom slučaju i glavna kamera na telefonu), mnogo više privlači korisnike od preklopnih ekrana zasnovanih na tehnologijama koje su još uvek u povoju.

Pročitajte i tekst:  Tri prednosti koje čine TECNO Spark 10 Pro odličnom idejom za sledeći telefon

Cena: 65.000 din.

Kontakt: Samsung Srbija

Specifikacije:

Displej 6.7“ (6.5“ sa zaobljenim ivicama), 1080 x 2400 piksela, Super AMOLED
Čipset Snapdragon 730, osmojezgarni, 4 x 2.2 GHz i 4 x 1.8 GHz
Memorija RAM 8 GB, storidž 128 GB, nema slota za MicroSD karticu
SIM Dual SIM (Nano-SIM
Kamera Glavna, rotirajuća, 48 MP + 8 MP širokougaona, + ToF, sa optičkom stabilizacijom
Konekcije USB-C, WiFi, Bluetooth 5.0, NFC
Baterija Ugrađena 3.700 mAh, brzi punjač 25 W
OS Android 9.0 Pie
Dimenzije 165.2 x 76.5 x 9.3 mm
Masa 220 g