Testirali smo Samsung Galaxy Z Fold 2 5G – Najbolji savitljivi telefon u 2020. godini

Sa modelom Galaxy Z Fold 2 5G Samsung se nada da će promeniti mišljenje o telefonima sa savitljivim ekranom. Nakon preležanih dečijih bolesti sa modelom Fold, Z Fold 2 sada već predstavlja telefon sa tehnologijom koja se zasniva na prethodnim iskustvima, i što je još važnije, na tehnologiji koja je naučila nešto iz tog prethodnog iskustva. Zato slobodno možemo da kažemo da se pred nama našao najbolji telefon sa savitljivim ekranom u 2020. godini.

Ali da krenemo redom. Samsung Galaxy Z Fold 2 5G ima dva ekrana. Prvi je postavljen sa spoljne strane i koristi se kada je telefon sklopljen. Njegova dijagonala je 6.23 inča, rezolucija 816 x 2260 piksela, a koristi AMOLED tehnologiju. Sa odnosom stranica od 25:9 možemo da kažemo da se radi o „najizduženijem“ telefonu na tržištu. Iako je telefon u sklopljenom stanju dosta uzak, to ne smeta, zato što se, kada se otvori, pojavljuje još jedan ekran, dijagonale 7.6 inča i skoro kvadratnog oblika. Njegova rezolucija je 1768 x 2208 piksela. Unutrašnji, fleksibilni ekran napravljen je od plastike. To znači da je podložniji oštećenjima od eventualnog udara, ali Samsung tvrdi da je znatno napredovao na tom polju i da je ovo daleko otporniji i sigurniji ekran nego na njegovom prethodniku.

Kada je rasklopljen, Samsung Galaxy Z Fold 2 5G je vrlo tanak telefon (ili bolje reći tablet) – samo 6.9 mm. Kada je sklopljen, zbog unutrašnjeg zazora (koji čuva ekran da se ne prelomi prilikom savijanja) debljina je 16.8 mm. Skener otiska prsta je postavljen na Power dugme, što je idealno rešenje u ovom slučaju, jer je uvek dostupan i na dohvat prsta. Na donjoj strani telefona postavljen je USB-C port, a na donjoj i gornjoj ivici su smešteni stereo zvučnici.

Pročitajte i tekst:  Upoznajte "POCO M4 5G" - zabava bez prestanka za sve fanove najnovijih tehnologija

Mehanizam za otvaranje telefona deluje robusno i precizan je, pa se telefon može koristiti u različitim postavkama, odnosno praktično pod bilo kojim uglom. Na (uslovno) zadnjoj strani, odnosno na spoljnoj strani na kojoj nije spoljni ekran, postavljene su tri kamere rezolucije po 12 MP, glavna, ultraširoka i telefoto kamera za 2x zumom. Glavna i telefoto kamera imaju optičku stabilizaciju slike (OIS), kao i faznu detekciju autofokusa.

Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, detekcija scene i optimizacija parametara obavlja se automatski, mada je na raspolaganju i Pro mod, koji korisnicima dozvoljava veći stepen manuelne kontrole parametara. Video je moguće snimiti do 4K rezolucije sa 60 fps, a dostupan je i Pro mod. Najbolje kod upotrebe kamere je što može da se istovremeno koristi i spoljni i unutrašnji ekran za pregled scene, pa i onaj koji fotografiše i oni koji se fotografišu mogu da vide kako će fotografija da izgleda pre samog okidanja. Pomenućemo i mogućnost da (kada je otvoren pod nekim uglom), telefon može samostalno da stoji dok se snima video. Kada smo kod video snimka pomenućemo da je video snimcima pridružena jedna nova, ali prilično korisna opcija pametnog fokusa, koja samostalno sužava ili proširuje scenu tako da uvek obuhvati sve ljude koji se nalaze na njoj.

Galaxy Z Fold 2 5G pokreće Qualcomm Snapdragon 865+, a poseduje i 12 GB RAM-a, što ga sve zajedno čini jednim od najmoćnijih Android telefona današnjice. To je potvrdio i Antutu benchmark, na kome je postigao rezultat od 565.084 poena. Na raspolaganju je 256 GB prostora za smeštanje podataka, ali za razliku od većine Samsung telefona, ne postoji microSD slot za proširenje. Baterija je kapaciteta 4.500 mAh i ona obezbeđuje autonomiju nešto dužu od jednog dana. Interesantno je da u stvari u telefonu postoje dve baterije, u svakom delu po jedna zasebna, čiji kapacitet se kombinuje, za šta je zadužen poseban AI sistem. Za njeno punjenje obezbeđen je brzi punjač (25 W), a na raspolaganju je i bežično punjenje (11 W), kao i reverzno bežično punjenje (punjenje drugih uređaja).

Pročitajte i tekst:  Spektakularnim događajem predstavljena nova Samsung Galaxy S23 serija u Beogradu

Telefon ima instaliran Android 10, a značajno je to da većina aplikacija može da iskoristi prednosti širokog unutrašnjeg ekrana. Zgodna je i opcija prikaza simultanog prikaza do četiri aplikacije na ekranu.

Na kraju, možemo da zaključimo da je tehnologija savitljivih telefona dovoljno sazrela i da sada pred sobom imamo najboljeg predstavnika u ovoj klasi. Sve što radi, ovaj telefon radi u najmanju ruku dobro ili odlično. Dizajn mehanizma za preklapanje je robustan i precizan, telefon nudi odlične performanse i, generalno, donosi jedno sasvim novo iskustvo u upotrebi telefona. Neosporno je vrhunski kvalitet u pitanju u skladu sa više nego atraktivnim dizajnom, pa se može reći da je ovaj model namenjen onim korisnicima koji uvek žele da imaju najbolje. A oni drugi će verovatno ipak morati da sačekaju da se pojavi još više modela sa fleksibilnim ekranima, kako bi postali pristupačniji većem broju korisnika, a onda ćemo i ovakve telefone sa savitljivim ekranima moći da uvrstimo u mainstream tehnologije.

Cena: 244.999 rsd.

Kontakt: Samsung Srbija

Specifikacije:

Displej Preklopni, fleksibilni;
Spoljašnji: 6.23“, Super AMOLED, 816 x 2260 piksela, 25:9, Corning Gorilla Glass Victus zaštita;
Fleksiblni: 7.6“, AMOLED, 120 Hz, 1768 x 2208 piksela, HDR10+
CPU Qualcomm SM8250 Snapdragon 865+ (7 nm+), osmojezgarni (1 x 3.09 GHz Kryo 585 & 3 x 2.42 GHz Kryo 585 & 4 x 1.8 GHz Kryo 585)
GPU Adreno 650
Memorija 12 GB RAM, 256 GB storidž
SIM Nano SIM
Kamere Zadnje: 12 MP, f/1.8, 26mm (široka), 1/1.76”, 1.8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS;
12 MP, f/2.4, 52 mm (telefoto), 1/3.6”, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optički zum;
12 MP, f/2.2, 123˚, 12 mm (ultraširoka), 1.12µm;
Prednja: 10 MP, f/2.2, 26 mm (široka), 1.22µm;
Mreže GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE / 5G
Konekcije Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, USB-C 3.2, senzor otiska prsta
Baterija Dupla, Li-Po, 4.500 mAh, brzo punjenje 25 W, bežično punjenje 11 W, bežično punjenje drugih uređaja 4.5 W.
OS Android 10, One UI 2.5
Dimenzije Sklopljen: 159.2 x 68 x 16.8 mm;
Rasklopljen: 159.2 x 128.2 x 6.9 mm
Masa 282 g
Pročitajte i tekst:  Wiko View 2 Pro – Ozbiljan takmac u srednjoj klasi