Testirali smo Wiko View3 – Optimizovan za dugotrajnu autonomiju

Kada su mobilni telefoni u pitanju, možemo ih grupisati u dve kategorije – poznati „premium“ proizvođači (Samsung, Huawei, iPhone) i tzv. „kinezi“, telefoni manje poznatih brendova koji osvajaju korisnike niskom cenom i solidnim performansama. Francuski brend telefona Wiko, ne možemo da svrstamo ni u jednu kategoriju od pomenutih kategorija.

Njihov najnoviji izdanak, Wiko View3, predstavnik treće generacije View serije telefona, balansira između pomenute dve krajnosti. Po karakteristikama i kvalitetu izrade koketira sa premijum klasom, a po ceni se pozicionira u grupu pristupačnih telefona u koju spada i većina kineskih brendova. Uz to, evropski pedigre mu daje početnu prednost nad nebrojenim kineskim modelima, što je svakako uticalo na to da ovaj brend dostigne četvrtu poziciju po broju prodatih telefona u Evropi.

Viko View3 poseduje ekran dijagonale 6.26 inča, rezolucije 1520 x 720 piksela. Na vrhu ekrana postavljen je „zub“ koji uokviruje prednju kameru rezolucije 8 MP. Na zadnjoj strani sada su na raspolaganju tri kamere, kao i skener otiska prsta. Glavna kamera donosi rezoluciju od 12 MP, a uz nju su implementirana širokougaona kamera od 13 MP i uglom zahvatanja od 120 stepeni, kao i pomoćna kamera rezolucije 2 MP koja služi za definisanje dubine na fotografijama. Kada je video zapis u pitanju, na raspolaganju je Full HD rezolucija, uz hardversku stabilizaciju video snimka.

S obzirom na cenovni rang, jasno je da telefon ne pokreće najbrži čipset. Proizvođač se kod ovog modela odlučio za Mediatek Helio P22, koji je poznat po tome da nije energetski zahtevan. Možda ne može da se podiči velikom brzinom (Antutu benchmark je dao rezultat od 75536 poena), ali zato u kombinaciji sa baterijom od 4000 mAh bez problema obezbeđuje dva dana autonomije.

Pročitajte i tekst:  Kako savremen način života ističe važnost baterije pametnih telefona

Telefon dolazi sa 3 GB RAM-a i 64 GB prostora za smeštanje podataka, koji se dodatno može proširiti putem MicroSD kartice smeštene u hibridnom SIM slotu.

Ljubitelji stock Androida pozdraviće odluku proizvođača da ne pravi nikakve izmene na originalnom operativnom sistemu (Android 9.0), čime su obezbeđene i maksimalne performanse ugrađenog hardvera. Među korisnim stvarima pomenuli bismo 3.5 mm konektor za slušalice koji se sve ređe viđa na telefonima, ali i mogućnost otključavanja telefona sistemom prepoznavanja lica, što je obično odlika telefona daleko većeg cenovnog ranga.

Cena: 19.999 din.

Kontakt: Wiko

Specifikacije:

Ekran 6.26“, IPS, HD+ (1520 x 720 piksela)
CPU Mediatek Helio P22, MT6762WB, Octa-Core 2.0 GHz
GPU IMG PowerVR GE8320
Memorija 3 GB RAM, 64 GB ROM, proširivo putem MicroSD kartice kapaciteta do 256 GB
Kamere Zadnja: 12 MP + 2 MP (dubina) + 13 MP (Super široki ugao 120°);
Prednja: 8 MP
Baterija Li-Po, 4000 mAh
SIM Hibridni Dual SIM
Konekcije 3G/4G, 802.11 b/g/n, USB, Bluetooth, 3.5 mm audio izlaz, GPS
Ostalo FM Radio, otključavanje prepoznavanjem lica
Boje Noćna plava, ružičasto zlatna, električna bleen
Dimenzije 159 x 76.5 x 8.2 mm
Masa 178 g