Trednovi i razvoj tržišta monitora

U vreme kada se digitalne medijske platforme poput računara, laptopova i pametnih telefona uzajamno približavaju, a značaj mobilne povezivosti sve više raste, monitori će postajati platforma za prenos sadržaja sa različitih uređaja. Upravo zbog toga se stvara veća potražnja B2B, ali i B2C tržišta za većim monitorima boljeg kvaliteta slike, većim rezolucijama i boljim prikazom boja.

Komentarisao je to i Stefan Sommer, direktor marketinga i poslovanja MMD-a u Evropi: „Dok su pre nekoliko godina veličine monitora iznad 27-inča smatrane ogromnim, današnji zahtevi korisnika za većim monitorima sve više rastu i to zato što korisnici cene veći osećaj prostora, a situacija je ista i kada govorimo o rezolucijama. Tako će se 4K rezolucije u sledećih nekolikog godina proširiti u mejnstrim, a profesionalni korisnici će se preseliti na još finiju rezoluciju, stoga su prvi 8K monitori već na vidiku.“

Uzbudljive novine takođe se primjećuju i kod boja. Uz QuantumDot Color tehnologiju, MMD sve više ulaže u razvoj UltraWide Color tehnologiju kod svoje celokupne linije monitora omogućujući tako da šira lestvica boja bude dostupna svim korisnicima. Lestvice boja do 85 posto NTSC-a će uskoro biti standard za razliku od dosadašnjih 72 posto. Još jedna inovativna krakteristika koja dobija na značaju u današnje vreme je HDR tehnologija (High Dynamic Range) koja omogućuje priširenje raspona boja ali i kontrasta kako bi slike imale dubinu što je svakako dobra vest za prikaz svih video sadržaja, grafika i drugih aplikacija. MMD će svoju liniju monitora posvećenoj prvenstvenom zabavnim sadržajima predstaviti krajem ove godine, a koja će takođe sadržavati HDR tehnologiju.

Pročitajte i tekst:  Logitech predstavio prvi bežični sistem punjenja - POWERPLAY

Prema predviđanjima stručnjaka, tržište monitora razvijaće se u nekoliko smerova. Ono što trenutno vidimo sa sve većim prodorom zakrivljenih monitora na tržište je samo početak. Tokom godina monitori će sve više postati specijalizovani sa visoko specijalizovanim krakteristikama dizajniranim za određenu ciljnu grupu. Uzmimo na primer 21:9 formate monitora koji postaju najpogodniji za bankarsku i finansijsku industriju. Ali uprkos rastućoj specijalizaciji monitora, određene karakteristike koje se danas smatraju najboljima će ući u mejnstrim u sledećih nekoliko godina, uporedo omogućujući da profesionalni kvalitet bude dostupan i korisnicima B2C sektora.

Na velika vrata u današnje vreme dolazi i VR (virtual reality) odnosno virtualna stvarnost koja sve se više počela koristiti u profesionalne svrhe na primer u arhitekturi, dizajnu, medicini i geonaukama. Ali ono što i dalje VR drži najviše kod kućnih krisnika, a gde i doživaljava najveći uspeh, je nedostatak velikog sadržaja. „Budući da je VR samo još jedan format prikaza sadržaja, ne očekujem da će zameniti konvencionalne monitore. Oba dva tipa će koegzistirati upravo zbog drugačijih razloga primene jer npr. i dalje je jednostavnije raditi i sarađivati putem monitora nego kroz VR.“, komentirao je Stefan Sommer.

S obzirom na rastuću važnost mobilne povezanosti, MMD već radi na pružanju većih mogućnosti koje će korisnicima pružiti fleksibilno i istovremeno fantastično iskustvo gledanja za B2B, ali i za B2C aplikacije. Jeda od takvih inovativnih proizvoda je Philipsov novi USB docking monitor koji omogućuje korisnicima da se jednostavno i brzo spoje sa svojim preferiranim uređajima, a koji će u narednom periodu dodatno unaprediti ovaj segment povezivanja monitora. Upravo ovakve napredne mogućnosti povezivanja će u budućnosti biti još važnije za B2B sektor gde se, osim pružanja velikih mogućnosti povezivanja, sve više razvija niz pametnih karkteristika koje će radna mesta učiniti još produktivnijima, kao što su Power Sensor opcija koja ima mogućnost da oseti kada je korisnik ispred monitora i da se automatski ugasi ako korisnika nema.

Pročitajte i tekst:  Da li društvene mreže mogu ugroziti planove za Dan zaljubljenih?

Uz niz inovativnih karkteristika koje se razvijaju, u MMD-u su prepoznali i važnost pravovoremene zaštite računara od hakerskih napada, a to je posebno važno poslovnim korisnicima.

„U današnje vreme kada hakeri postaju sve domišljatiji, sigurnost i privatnost prilikom korišćenja računar postaje sve važnija. U MMD-u smo prepoznali potencijalnu izloženost opasnosti putem web-kamera i tako prvi lansirali monitor sa pop-up web kamerom kako bi svojim korisnicima pružili veću sigurnost, posebno na radnom mestu.“, rekao je Stefan Sommer.

Stefan Sommer je za kraj istakao: „Pažljivo posmatrajući promene koje se događaju na tržištu i pravovremeno reagujući na potrebe naših korisnika sa lansiranjem novih inovativnih proizvoda iz naših fabrika spremni smo na sve promene koje budućnost donosi za tržište monitra.“