Važne promene u procedurama registracije .RS i .СРБ domena

Fondacija RNIDS u utorak, 26. jula 2016. pušta novi sistem za registraciju i administraciju nacionalnih domena, što donosi i određene promene u opštim uslovima o registraciji naziva internet domena.

rnids_srb_rs

Tokom samog prelaska na novi sistem, 26. jula od 10 časova ujutru do poslepodnevnih sati, poslovi registracije novih naziva domena i WHOIS servis privremeno neće raditi. Naravno, neće biti nikakvih prekida u funkcionisanju postojećih registrovanih naziva domena, tako da posetioci internet sajtova na nacionalnim internet domenima neće ni primetiti prelazak, ali nove registracije i provera raspoloživosti domena u tom periodu neće moći da se rade.

Promene koje donosi novi sistem

  • Najveća novost koju omogućava novi sistem je korišćenje standardnog EPP protokola, koji se inače koristi kod generičkih domena (.com i drugi). To znači da će od sada i kod nacionalnih domena, kada registrant zatraži transfer domena ovlašćenom registru od koga želi da preseli domen, na njegovu email adresu stići autorizacioni kod (EPP). Taj EPP kod će potom dostavljati novom ovlašćenom registru da bi mogao da se pokrene transfer. Razlika u odnosu na internacionalne (generičke) domene je štotransfer neće porazumevati i automatsko produženje domena za godinu dana.
  • Procedura se menja i kod registracije novih domena ili promena podataka o domenu. Naime, prilikom registracije domena na email adresu registranta sistem će slati link za potvrdu podataka o kontaktima koji je potrebno da se potvrdi u roku od 20 dana. Ako registrant ne izvrši potvrdu u predviđenom roku, RNIDS će deaktivirati naziv domena. Slična procedura je i kod promene kontakt podatka koje registrant takođe treba da potvrdi klikom na dostavljen link, samo što u tom slučaju, ako se promena ne potvrdi, neće doći do deaktivacije domena već se promena neće izvršiti.
  • Procedura promene registranta se neće menjati – i dalje će se raditi uz propisanu naknadu i posredstvom ovlašćenog registra.
  • Nove funkcije omogućavaju i Registry Lock, odnosno serversko zaključavanje podataka o nazivu domena. Procedura otključavanja će se raditi ručno uz visok nivo opreznosti.
Pročitajte i tekst:  Povodom predstojećeg Dana zaljubljenih - HONOR i nedelja popusta