Xwave HF4 – Električni trotinet po meri korisnika

Neosporan hit ove sezone predstavljaju električni trotineti. Oni su postali omiljeno prevozno sredstvo mnogih korisnika širom sveta, a nedavno je iznet podatak i da ih je samo u Beogradu prodato više od 35.000. Stoga smo rešili da isprobamo ovo prevozno sredstvo i da vam prenesemo svoje utiske.

Za potrebe testiranja odabrali smo električni trotinet Xwave HF4. Razlog njegovog odabira je što, po našem mišljenju, predstavlja odličan kompromis između tehničkih karakteristika i cene. Drugim rečima, nismo želeli da testiramo ni najjeftiniji model koji neće uspeti da ispuni većinu zahteva, ali ni najskuplje modele koji su možda bolji po karakteristikama, ali su nedostupni većini potencijalnih kupaca. Xwave HF4 spada u srednji cenovni rang na našem tržištu, ali po svojim karakteristikama na papiru (a pokazalo se i u praksi), prilično zalazi i u višu klasu.

Prva stvar koja nas je (osim cene) privukla kod ovog modela je njegova nosivost. Dok je većina konkurentskih modela u istoj cenovnoj klasi deklarisana za nosivost do 100 kg (ili manje), Xwave HF4 taj limit podiže na 120 kg. To ga već svrstava u modele koji su sposobni da nose i malo korpulentnije muškarce. Naravno, postoje i drugi modeli sa tom nosivošću, ali njihova cena je za 10.000 do 20.000 dinara veća od modela HF4.

Druga stvar je informacioni displej na trotinetu. Umesto tačkica koje prikazuju samo stanje napunjenosti baterije, Xwave HF4 ima pravi displej na kome se prikazuje trenutna brzina trotineta. To je karakteristika koju poseduje jedan od najpopularnijih trotineta današnjice, Xiaomi M365, ali samo u Pro varijanti.

Pročitajte i tekst:  Kako do udobnije vožnje električnim trotinetom

Ugrađena baterija ima kapacitet od 7.4 Ah, što je dovoljno da za električni motor od 250W koji je postavljen u prednjem točku obezbedi autonomiju, odnosno maksimalan domet do 25 km sa jednim punjenjem baterije. A samo punjenje baterije (od trenutka kada je potpuno prazna, pa do potpune napunjenosti) iznosi oko pet časova. Maksimalna deklarisana brzina iznosi 25 km/h, što se pokazalo više nego dovoljno.

Autor ovog teksta težak je oko 90 kg, ali sa rancem koji obično nosi sa sobom i odećom, slobodno može da kaže da teži 95 kg. Sa tim opterećenjem uspeo je da postigne maksimalnu brzinu od 19 km/h i sa jednim punjenjem prešao je ukupno 17 km. Pri tom je koristio sportski mod (koji izvlači maksimum iz trotineta, ali po cenu utroška baterije) i, gde god je bilo moguće išao je maksimalnom brzinom. U Eko mogu (koji se automatski aktivira uključivanjem trotineta, maksimalna brzina koju je postigao je 14 km/h, ali je zato radijus kretanja povećan na 22 km.

Još jedna zgodna stvar je što trotinet ima funkciju tempomata, odnosno zaključavanja brzine, pa osoba koja ga vozi ne mora stalno da drži palac na gasu. Ovaj mod se postiže nakon četiri sekunde održavanja konstantnog gasa na određenoj brzini, a vozač će dobiti zvučnu identifikaciju da je uključen. Iz tog moda se izlazi pritiskom na kočnicu i smanjenjem brzine.

Pročitajte i tekst:  Samsung predstavio prvi savitljivi telefon - Galaxy Fold, evo kako radi i koje su karakteristike

Kada smo kod kočnice, ona je postavljena na zadnjem točku i napravljena je u disk varijanti. Sila kočenja je dobra i pri maksimalnoj brzini zaustavni put je četiri do pet metara.

Xwave HF4 poseduje i dva svetla – prednji far koji osvetljava razdaljinu od šest metara ispred trotineta (ali je jasno vidljiv i sa nekih pedesetak metara kada vam dolazi u susret), kao i zadnje crveno svetlo, koje je istovremeno i Stop svetlo (blinka prilikom kočenja). S obzirom da su oba svetla izvedena u LED varijanti, nismo primetili da značajno dodatno opterećuju bateriju tokom upotrebe.

Sve u svemu, Xwave HF4 je električni trotinet koji će zadovoljiti potrebe najvećeg broja korisnika. U tom smislu predstavlja optimalnu kupovinu za one koji žele da dobiju najviše za uloženi novac.

Kontakt: NT Company

Cena: 39.900 din.

Specifikacije:

Točkovi 8.5“, sa gumama koje se naduvavaju
Motor 250 W, postavljen u prednjem točku
Maksimalna brzina 25 km/h
Maksimalni domet 25 km
Maksimalna nosivost 120 kg
Baterija 7.4 Ah, punjiva
Dimenzije V: 114 cm, D: 108 cm, Š: 43 cm (rasklopljen za vožnju), V: 49 cm, D: 108 cm, Š: 43 cm (sklopljen za nošenje)
Masa 13.5 kg