Zasluženi guru portreta – Huawei P10

Prema istraživanju potrošača, svaka treća osoba koristi zadnju kameru svog pametnog telefona za slikanje portreta, što pokazuje da je slikanje portreta jedna od najčešćih primena kamere telefona. Ali dobar portret je veoma različit u odnosu na običnu fotografiju neke osobe po pitanju vizuelne prezentacije i umetničkih efekata. “Color + B/W” kamera sa dvostrukim sočivom je prvi put predstavljena na telefonu HUAWEI P9, a sada HUAWEI P10/P10 Plus u saradnji sa kompanijom Leica predstavlja Leica portret režim slikanja, koji postavlja nove standarde za slikanje portreta telefonom.

Naše uverenje je da svaki portret predstavlja ne samo sliku vas u tom trenutku, već i podsetnik da ćete u budućnosti na portretu moći da pročitate emociju tog određenog trenutka. Bez obzira da li ste veseli, srećni, tužni ili umorni, trenutak koji uslikate će živeti zauvek. Svaka slika ima svoj život.

Kakvi portreti će moći u potpunosti da prikažu vaše emocije? HUAWEI P serija je uvek nastojala da pruži neverovatnu mogućnost ekspresije i novi HUAWEI P10/P10 Plus nastavlja ovu tradiciju i donosi pet opcija koje će uneti ekspresiju i emociju u svaki portret: efekat zamućenosti, efekat kontura lica, Leica boje, monohromatke slike i zumiranje.

  1. Bez zamućenosti nema portreta

Pre svega, šta je to zamućenost? Možete i sami da vidite…

Dama na ovom portretu  izgleda tako živo i prikaz je veoma balansiran i privlačan. Zamislite kako bi izgledao kada bi stepenice i drveće postali jasni i bili u fokusu. Da li bi ovo i dalje bila lepa fotografija? Ako ne, zašto?

Do sada ste sigurno i sami doneli zaključak. Razlog je efekat zamućenosti. Prostim rečima, on ima dve funkcije: 1. da istakne prednji deo slike i željeni subjekat; 2. da zamuti pozadinu nijansiranim oblicima sa jasnim odsjajem.

HUAWEI P10/P10 Plus takođe imaju “color + B/W” strukturu sa dvostrukim sočivom, što njihove kamere odvaja od ostalih telefona sa opcijom efekta zamućenosti. P10 se može pohvaliti sposobnošću da vidi okolinu na sličan način kao i ljudsko oko, zbog čega može da izmeri rastojanje od svake tačke fotografije do telefona i time prenese dubinu polja stvarnog sveta na fotografiji. Istovremeno, ISP čip koji je razvila kompanija HUAWEI poseduje odličnu sposobnost obrade podataka i obavlja sve zadatke istog trenutka kada pritisnete dugme zatvarača, uključujući prikupljanje informacija o slici, njihovo merenje, integrisanje i čuvanje, čime ,,svaka slika postaje naslovnica”.

  1. Bez kontura nema portreta
Pročitajte i tekst:  Da li nam je potrebna dual-lens kamera na smart telefonima?

Tokom 89. ceremonije dodele Oskara, najveće zvezde su se pojavile sa elegantnom i otmenom šminkom, barem na očima. Ali obični ljudi nemaju mogućnost da unajme vrhunskog šminkera. Kao ekspert za portrete, HUAWEI P10/P10 Plus ne pravi kompromise u performansama i donosi nam ,,konturu u tri koraka” za stvaranje savšenog izgleda:

Prvi korak je novi 3D sistem za detekciju lica koji meri konture lica. Kamera sa dvostrukim sočivom i ISP čip ugrađen u procesor Kirin 960 mere dubinu 190 specifičnih tačaka koje označavaju crte svakog lica i računaju informacije o konturama u 3D.

Drugi korak je nova tehnologija pametnog popunjavanja svetlošću koja simulira efekte popunjavanja u profesionalnim studijima. Senzor sa dvostrukim sočivom prikuplja informacije o osvetljenju lica i pozadine, a zatim koristi te informacije da bi istakao čelo, prevoj nosa i obe jagodice (oblik slova T) i potamneo ivice lica ne bi li istakao konturu lica i učinio da izgleda manje.

Poslednji korak je pametni algoritam za ulepšavanje kože. U saradnji sa HUAWEI French Aesthetics Research Center, HUAWEI pruža napredna rešenja prilagođena različitim rasama, bojama kože i strukturama lica na osnovu istraživanja preko 100 lica, analize silueta iz različitih delova sveta i saveta profesionalnih šminkera.

  1. Bez Leica stila nema portreta

Bez Leica stila nema boje. ,,Nemački stil” kompanije Leica je oduvek imao legendaran status među ljubiteljima fotografije. Ali šta on predstavlja za obične kupce? Ukratko, Leica stil predstavlja jasnoću slike i jasno vidljive detalje u mraku, smanjen odsjaj, transcedenciju, lepršavost, jasne boje, prirodan prelaz među bojama i naznake tamnih ćoškova.

Tokom zajedničkog dizajniranja i testiranja sa kompanijom Leica, dogovorili smo se sa njihovim inženjerima da bi ton boje portretskog režima slikanja modela P10 trebalo da bude razvnoteža nemačkog šarma i specijalnih zahteva portreta. Boja P10 fotografija je precizna, puna i poseduje trajnu privlačnost.  Fotografija uslikana pri jarkom osvetljenju se odlikuje oštrim izgledom očiju, izbalansiranim odnosom crvene boje usana i zelenih zidova i prirodnim prelazom među bojama, a ukupan prikaz je upečatljiv. Ravnoteža belila je na apsolutno najvišem nivou preciznosti i lišena je subjektivnog prilagođavanja.

  1. Bez crno-belih slika nema portreta
Pročitajte i tekst:  5 saveta kako da uslikate #perfect10 fotografije svojim telefonom

Za mnoge ljude, crno-belim fotografijima je mesto u istoriji ili nekim nostalgičnim, klasičnim pričama… Ali ljubitelji fotografija znaju da u najuticajnijoj fotografskoj agenciji Magnum, 80% fotografa su verni poštovaoci crno-belih fotografija tokom poslednjih 70 godina.

Svi znaju da Central Park predstavlja suštinu društvenog i kulturnog života Menhetna. Brus Dejvidson iz agencije Magnum je dobio zadatak da uslika fotografije Central Parka i uputstvo je bila ,,samo slike u boji, bez crno-belih”. Dejvidson je prateći instrukcije potrošio 500 rolni Kodak filma u boji i nijedna od njih nije odabrana. Dejvidson je zapravo osetio olakšanje kada je dobio tu informaciju; uzeo je crno-beli film i vratio se u Central Park gde je fotografisao naredne tri godine. Na festivalu Photo España 2007. godine, njegov rad u Central Parku je konačno prikazan pred publikom i postao je značajan deo proslave šezdesetogodišnjice agencije Magnum u Njujorku.  Od dece do beskućnika, Dejvidson je svojim objektivom slikao priče i oživljavao te trenutke u svojim fotografijama. Crno-bela fotografija izražava originalni osećaj i dubinu objekata. Kvalitet i slojevi svetlosti i senke izbijaju u prvi plan kada se ostale boje odstrane. ,,Kada vidim ružu, ja vidim njen oblik a ne boju”, rekao je Brus Dejvidson. U očima ljubitelja crno-bele fotografije ne postoje boje, već kontrasti, svetlost, silueta, tekstura i struktura.

Kao vrhunac svih kamera, Leica je stvorila najbolje monohromatske kamere za ostrašćene ljubitelje crno-bele fotografije. Magična digitalna monohromatska kamera, Leica M Monochrom, je kamera iz snova za skoro sve ljubitelje crno-belih slika. Jedno od dva sočiva na modelu P10 je monohromatsko sočivo od 20MP sa originalnim B/W senzorima sličnim onima u kameri Leica M Monochrome, koje beleži detalje poput svetlosti, senke i silueta.

Ostali pametni telefoni obično stvaraju crno-bele slike pomoću filtera nakon što je fotografija uslikana, pošto nemaju nezavisno crno-belo sočivo. Filteri koriste algoritam da bi slike u boji pretvorili u monohromatske (obično se radi o linearnom algoritmu). Ali kamere obično vrše nelinearnu obradu originalnih podataka koje su zabeležene senzorom, sa ciljem simuliranja dinamičke reakcije ljudkog oka na svetlost i stvaranja bolje fotografije u boji. Ovaj nesklad u radu algoritama dovodi do nemogućnosti da se odredi prava količina crne, bele i sive boje, čime se umanjuje efekat konačnog crno-belog proizvoda. Za razliku od naknadnih filtera ostalih brendova, monohromatska sočiva modela P10/P10 Plus poseduju nezavisne senzore i stvaraju crno-bele slike u RAW formatu bez upotrebe bilo kakvih filtera. Crna, bela i siva boja su preciznije, izraženije i detaljnije. Mogu se primetiti više slojeva sive, neverovatni prelazi i složeni vizuelni efekti.

Pročitajte i tekst:  Honor 9 – iskustva iz prakse (baterija, skener otiska prsta, kamera, vibracija…)

Ni u svetlim, ni u tamnim uglovima ne postoji vidljiv gubitak na detaljima, a sivi prelazi su veoma elegantni. Jasnoća tamne tačke je prilično visoka, sa uočljivim detaljima, poput senki svake trepavice na kapku. Na svetloj tački, vidljivost detalja je takođe velika, sa prefinjenim prikazom teksture kože.

  1. Bez zumiranja nema portreta

,,Ako vam slike nisu dovoljno dobre, to znači da niste dovoljno blizu.“ – Čuveni ratni fotograf, Robert Kapa (osnivač Magnuma)

U životu postoji mnogo prilika kada ne možete dovoljno da se približite, kao što su govori ili ceremonije. Naročito se ljubitelji fotografije muče sa izborom između sočiva sa fiksnim fokusom i sočivom sa zumiranjem. Fiksni fokus obično znači bolji kvalitet slike, ali je okvir ponekad ograničen razdaljinom. Sočiva sa zumiranjem su manje ograničena razdaljinom i pružaju više slobode pri određivanju okvira fotografije, ali kavlitet slike može biti nedovoljno dobar.

Da bi zadovoljila zahtevne fotografa koji žele i kvalitet slike i slobodu kompozicije, Leica je uspela da razvije TRI-ELMAR seriju, sočiva koja imaju tri fokalne dužine i koja su stekla legendarni status kada su se pojavila na tržištu.

HUAWEI P10/P10 Plus predstavlja otelotvorenje Leica duha potrage za savršenstvom. U portretskom režimu slikanja, P10/P10 Plus nudi dve fokalne dužine za kameru sa dvostrukim sočivom i obezbeđuje konstantno sjajan kvalitet slike sa zumiranjem između 1,1X i 1,9X. Svaki okvir, bez obzira na udaljenost, je dar za oči.

Sa ovih pet opcija, efektom zamućenosti, efektom kontura lica, Leica bojama, monohromatkim slikama i zumiranjem, pouzdanom tehnologijom HUAWEI P serije, strogim standardima proizvodnje opreme i dugim iskustvom u proizvodnju fotografske tehnologije, novi HUAWEI P10/P10 Plus je nesumnjivo zasluženo postao ,,Guru” slikanja portreta. Učiniće da svaka slika izgleda kao naslovna strana.