Zašto je neophodno da održavate vaš računar?

Imate li automobil? Ako je odgovor potvrdan, postavićemo vam još jedno pitanje? Da li ga vozite kod mehaničara na kontrolne preglede? Odgovor i na ovo pitanje je, u najvećem broju slučajeva potvrdan. E sad, zamislite da je računar isto što i automobil. U suštini on to i jeste – sredstvo pomoću koga ćete doći do određenog cilja. A ako vas pitamo da li redovno održavate svoj računar, prilično smo sigurni da je odgovor na to pitanje negativan. A ne bi trebalo da bude…

Koliko god da ste pažljivi u radu sa računarom primetićete da vremenom počinje da radi sve sporije. Potrebno mu je sve više vremena da se pokrenu operativni sistem i programi, počele su da se javljaju neke čudne poruke sa greškama, programi se zaglavljuju… Razlozi za to mogu da budu i softverske i hardverske prirode. Ukoliko često instalirate (i deinstalirate) programe, u registracionoj bazi, kao i na samom disku ostaće repovi tih programa koji ničemu ne služe, sem da usporavaju računar. Možda ste zapatili i neki zlonamerni program koji skriven “vršlja” po vašem sistemu.

Laptop-Repair1

A možda zbog prašine u kućištu (koja se skuplja ma koliko vodili računa o higijeni u stanu) ventilator sporije radi, pa to dovodi do povišenja temperature. Možda je problem i u nedostatku termalne paste koja je izgubila prvobitna svojstva i ne provodi temperaturu na pasivni hladnjak u ovoljnoj meri…

Pročitajte i tekst:  Najčešća pitanja i odgovori u vezi virtuelne realnosti

Ovo su samo neki od stotina, pa i hiljada različitih problema koji mogu da prouzrokuju nestabilan ili sporiji rad računara. Zato je, čim primetite de se sa računarom dešava nešto čudno, potrebno da reagujete sami, ili ako nemate dovoljno znanja za to, da konsultujete profesinalni servis koji će otkloniti te probleme. Jer, to je mnogo jeftinija solucija nego da čekate, gubite vreme i živce sa računarom koji ne radi kako treba, a u krajnjoj liniji može da dovede i do otkazivanja neke komponente (pregorevanja procesora ili neke druge komponente), ili do gubitka nekih važnih podataka.

Kod laptop računara situacija je još kompleksnija. Kod desktopa je dovoljno da se odvrnu dva šrafa da bi se pogledala unutrašnjost kućišta, dok pogled u unutrašnjost laptopa zahteva više aktivnosti, vremena i znanja i nisu baš svi sposobni da to urade. Zato, je za dug život prenosnog računara preporučeno godišnje čišćenje i preventivno servisiranje i to ide do te mere da pojedini proizvođači traže da se to obavi inače će se izgubiti garancija. Stoga razmislite o tome da i vašeg prenosnog ljubimca obradujete jednim dobrim čišćenjem i sistematskim pregledom.

Servis laptop računara – Profi Computers