Кaspersky nastavlja da razvija TinyCheck, besplatnu open source alatku za otkrivanje stalkerware-a

TiniCheck je jedinstvena, inovativna alatka kreirana za detektovanje stalkerware programa na mobilnim uređajima. Kompanija Kaspersky je predstavila novo centralizovanu online lokaciju posvećenu TinyCheck alatki, predstavljajući najnovije funkcije i promene u načinu korišćenja. Pored toga, ova centralna lokacija će dodatno konsolidovati zajednicu zainteresovanih strana angažovanih u razvoju alata i borbi protiv stalkerware i spyware programa.

TinyCheck je kreiran 2019. godine, nakon diskusije između kompanije Kaspersky i jednog skloništa za žene u Francuskoj. Ova organizacija je pružala psihološku podršku sve većem broju žrtava stalkerware-a i trebala podršku za tehnički aspekt problem. Trebalo im je rešenje čije korišćenje ne bi moglo da se otkrije, a da je istovremeno lako za korišćenje i da pomaže u prikupljanju dokaza. Istraživači kompanije Kaspersky bili su odlučni da pronađu rešenje.

TinyCheck je razvijen kao besplatna open source alatka, što znači da svako može da ga preuzme i doprinese unapređenju softvera. TinyCheck se ne instalira na pametni telefon, već koristi poseban eksterni uređaj, kao što je mikroračunar Raspberry Pi. TinyCheck ima za cilj da olakša otkrivanje stalkerware-a na uređaju žrtve na jednostavan, brz i neinvazivan način. Može da radi na bilo kom operativnom sistemu, bez da ga počinilac otkrije. TinyCheck je bezbedan za korišćenje, ne čita komunikacione sadržaje korisnika (SMS, e-mail, itd.), već pristupa onlajn serverima/IP adresama sa kojima je uređaj u komunikaciji. Drugim rečima, TinyCheck ne može saznati sa kim ili o čemu osoba razgovara. Mrežni snimak analiziranog uređaja se nigde ne deli: ni Kaspersky, niti bilo koja druga strana neće imati pristup ovim podacima. Sve analize se rade lokalno.

Pročitajte i tekst:  Kaspersky Lab otkriva kako će Dubai, Moskva i Njujork izgledati u budućnosti

Tokom godina, sve više nevladinih organizacija testira i primenjuje TinyCheck. Bruno Pérez Juncá, počasni član udruženja protiv rodnog nasilja (Stop Gender Violence Association), podelio je svoje iskustvo sa TinyCheck-om: „Radim sa udruženjima za rodno nasilje dugi niz godina i smatram da je TinyCheck potreban kako žrtvama, tako i opštoj populaciji. TinyCheck je kao antigenski test; brz, ekonomičan i pouzdan za inicijalnu inspekciju koja može da identifikuje mobilnu infekciju”.

TinyCheck je nedavno privukao pažnju evropskih institucija, novinara i kompanija. Bezbednosne službe i pravosudni organi širom Evrope ga trenutno testiraju kako bi pružili bolju podršku žrtvama tokom iskaza ili istrage.

TinyCheck hub je sjajno mesto gde možete više da saznate o alatu, primenama i načinima kako i vi možete da doprinesete njegovom daljem razvoju. Kaspersky je uvek u potrazi za novim partnerima u cilju podizanja svesti i ukazivanje na opasnost stalkerware i spyware-a, a sve u cilju pomoći žrtvama.

Za više informacija o TinyCheck-u, posetite www.tiny-check.com