10. Ljubljana Forum – Na putu do idealnog grada budućnosti

U glavnom gradu Slovenije održan je deseti Ljubljana Forum, najveći regionalni susret gradova koji se trude da postanu pametni, moderni, razvijeni, prijatni, s visokim kvalitetom života i sa stanovnicima koji aktivno učestvuju u njihovom razvoju. Na forumu je bila u središtu pažnje tehnologija Sigfox 0G za internet stvari, koja je danas na raspolaganju u 75 zemalja sveta.

Esad Jakupović

Jubilarni skup predstavnika pametnih gradova bio je, između ostalog, prilika za podsećanje na prethodne forume i analizu rezultata postignutih u protekloj deceniji. „Ljubljanski forumi su tokom deset godina omogućili realizaciju sedam velikih domaćih i međunarodnih projekata u ukupnoj vrednosti preko 300 miliona evra“, podsetio je u uvodnom govoru Blaž Golob, predsednik Ljubljana Foruma, inače direktor kompanije Heliot Slovenija. Golob je istakao, da je na dosadašnjim forumima prikazano približno sto inovativnih rešenja za podsticanje efikasnijeg upravljanja, poslovanja i tehnološkog razvoja pametnih gradova i predstavljeno ukupno 55 primera najboljih praksi s tog područja

Povezivanje znanja i iskustava

Zahvaljujući dosadašnjim skupovima uspostavljen je čitav niz partnerskih veza među kompanijama i između kompanija, ustanova i organizacija. Mnogi gradovi su se na forumu povezali sa stručnjacima za digitalnu transformaciju, stratezima, istraživačima i ponuđačima usluga. Kao godišnji događaj čija je namena povezivanja znanja i iskustava o upravljanju gradovima, Ljubljana Forum omogućava definisanje ključnih područja, vizija i strategija njihovog budućeg razvoja, a učesnicima ujedno pruža priliku za sticanje novih znanja o različitim aspektima pametnih gradova.

Desetine projekata i inovativnih rešenja: Blaž Golob, predsednik Ljubljana Foruma i direktor kompanije Heliota Slovenija (foto: Esad Jakupović)

Ljubljanski forum između ostalog omogućava međusobne susrete predstavnika gradova, investitora, donosilaca političkih odluka, predstavnika civilnih društava, rukovodilaca kompanija i istraživača, kao i pripadnika akademske sfere i studenata. Njegova namena je takođe otkrivanje i afirmisanje primera dobrih praksi, predstavljanje industrijskih rešenja za gradove, razvoj konkretne saradnju među planerima, ulagačima i izvođačima, kao i jačanje saradnje i razmene iskustava među gradovima Evrope i sveta u cilju njihovog boljeg delovanja. Forumi, ukratko, nude priliku za stvaranje mreža za efikasan razvoj pametnih gradova kroz istraživanje, razvoj i primenu najboljih praksi.

Pročitajte i tekst:  U znaku digitalne transformacije - NT konferenc(ij)a 2018, Portorož

Budućnost za održive gradove

Na ovogodišnjem forumu su učestvovali gradonačelnici Beča, Beograda, Novog Sada, Rijeke, Banjaluke, Maribora i Ljubljane. U svojim nastupima i na okruglom stolu su se saglasili da su gradovi najznačajnija ćelija društvenog razvoja i da je u njihovoj transformaciji u pametne zajednice potrebno postaviti njihove stanovnike u središte procesa, poslušati njihovo mišljenje i uključiti ih u promene. Gradovi budućnosti moraju da budu prijatni i humanizovani kako za svoje stanovnike tako i za posetioce, da obezbeđuju visok kvalitet života, kao i da budu, pojednostavljeno rečeno, čisti, zeleni i održivi.

Na ovogodišnjem forumu posebno je zapažena uloga kompanije Heliot Europe (čiji deo je spomenuta podružnica Heliot Slovenija), koja spada među najaktivnije „graditelje“ pametnih gradova. Matična grupacija Heliot Group sa svojom prekograničnom mrežom za internet stvari Sigfox 0G aktivno deluje u 75 zemalja sveta, među njima takođe u Sloveniji i Hrvatskoj. Heliot želi da se po konsolidaciji u narednim godinama preoširi i na Srbiju i ostale države Balkana. U pouzdanu, bezbednu i održivu mrežu Sigfox je širom sveta trenutno priključeno 18,5 miliona uređaja, čiji se broj stalno povećava, a podaci se prenosi u paketima od po 12 bajtova 144 puta dnevno. Heliot Europe preko svojih kćerinskih kompanija deluje u ukupno 29 evropskih zemalja.

Pametna rešenja za vazduh i vodu

„Naša niskofrekventna radio-tehnologija podržava gradove i kompanije pri digitalnoj transformaciji njihovih poslovnih modela“, naglasio je Tomáš Pavliček, operativni direktor Heliot Europe. Objasnio je da je energetski i troškovno efikasna tehnologija Sigfox 0G alternativa postojećem uskopojasnom internetu stvari (engl. Narowband Internet of Things, NBIoT). „Naši partneri imaju pristup do globalnog ekosistema Sigfox 0G s gotovo 1000 senzora i alata za prikupljanje, analizu i vrednovanje podataka“, dodao je Pavliček. Istakao je da mreža Sigfox 0G u pet država potroši toliko energije koliko samo pet baznih stanica mreže 5G, a baterija jednog uređaja izdrži u proseku čak osam godina.

Pročitajte i tekst:  Slovenija u pola godine dobila četiri trgovine Xiaomi

Heliot Group je za  svoje pretplatnike celovit partner, jer im osim povezljivosti obezbeđuje takođe savetovanje i strateško usmeravanje. Rešenja te kompanije obuhvataju sisteme za čišćenje vazduha u zatvorenim prostorima, upravljanje gradskim izvorima vode i nadzor potrošnje pomoću pametnih vodomera, upravljanje otpacima i pametno parkiranje. Pavliček je naglasio da Heliot Europe često učestvuje na događajima koji su povezani s razvojem i upravljanjem gradova, kao što je to Ljubljana Forum, na kojima nastoji da pomogne pri utvrđivanju ključnih područja, vizija i strategija pametnih gradova budućnosti.