25. NT konferencija u Portorožu – Tehnologije i poslovanje u novoj stvarnosti

NTK 2021 pod maskama: na konferenciji nije bilo „plenarnih“ okupljanja, nego su održavana paralelna predavanja u nekoliko sala

U Portorožu je održana trodnevna NT konferenca, najveća poslovno-tehnološka konferencija u Sloveniji i jedna od najvećih u regionu, ovog puta uživo. Prošle godine je NTK pomerena iz maja na novembar, u nadi da će se pandemija do tada umiriti, ali je na kraju umesto uživo održana u digitalnom (internet) obliku. Sadašnja konferencija je u Portorož privukla oko 1.300 učesnika, što je preko 700 manje nego ranijih godina, ali ipak više nego prošlogodišnja NTK s približno hiljadu „digitalnih“ učesnika. Konferencija je bila prvi ovogodišnji veliki skup u Sloveniji koji je na jednom mestu okupio velikli broj predstavnika poslovne i tehnološke zajednice.

Preoblikovanje organizacione kulture

Na NTK 2021 su predstavljeni najnoviji tehnološki trendi, platforme i rešenja, a stručnjaci su ponudili širi pogled na tehnologije i njihovu ulogu u poslovnem svetu, javnom sektoru i društvu. Kompanije i organizacije iz javnog sektora su prikazale kako su vreme pandemije i mera za njeno ograničavanje iskoristile za celovitu digitalnu transformaciju i kako su se s novim znanjima i veštinama, kao i s preoblikovanjem organizacione kulture, pripremile na oporavak i rast u novoj stvarnosti. „Ulazimo u godine kada ćemo morati da preispitamo poslovanje, a na tom putu će vodeću ulogu imati digitalna transformcija“, istakla je u pozdravnom govoru na konferenciji Anke den Ouden, generalna direktorica za region srednjeistočne Evrope (CEE Multi-Country) u Microsoftu. „Čak 65 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda će do kraja iduće godine biti digitalizovano“, ustvrdila je.

Pročitajte i tekst:  Sve ključne najave s Microsoft Build-a 2022 – inovacije se nastavljaju

Ključna uloga tehnologija

Den Ouden je objasnila da Microsoft zastupa stanovište da tehnologija ima ključnu ulogu u reagovanju na izazove koje donosi nova situacija. „Podsticajno je da se taj pogled odražava i na pristup Evropske unije prema oporavku“, dodala je. „Slovenija ima priliku da bude među prvim zemljama koje uvode tehnologije s kojima će pokrenuti svoj oporavak i upotrebiti digitalizaciju kao novi motor održivoga rasta“, zaključila je den Ouden i poručila da će Slovenija na taj način, slično kao i čitava Evropska unija, postati „zelenija, otpornija i digitalnija“. Direktorka Microsofta Slovenija Barbara Domicelj je naglasila da se sadašnja NT konferenca održava u trenutku koji je pravi za razmišljanje o tome kakva će biti nova normalnost i koji je pravi za pogled dalje od samog odzivanja na svakodnevne izazove, kakvih u zadnje vreme nije nedostajalo.

Stručna i poslovna predavanja

U tehnološkom sklopu NT konference su se u više sala odvijala različita tehnološka predavanja stručnjaka – o Windowsu 365, 5G mrežama i konkurentnosti, platformi Power, savremenoj zaštiti podataka i uvođenju bezbednosne strategije Zero Trust u praksi, javnim i privatnim Azure uslugama, implementaciji DevOps koncepta transformacije radnog toka tehničkih timova i drugim temama. Tokom tri dana održano je preko 100 predavanja, zahvaljujuči kojima su tehnološki stručnjaci mogli da se upoznaju takođe s novostima s područja servera i drugih infrastruktura, kibernetske bezbednosti, razvoja naprednih informacionih tehnologija, zbirki podataka i poslovne analitike, tehnologija u oblaku, kao i najnovijih Microsoftovih proizvoda, među kojima i najnovijih računara Surface, koje je Microsoft predstavio samo nekoliko dana pre NT konference.

„Do kraja iduće godine biće digitalizovano čak 65 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda“: Barbara Domicelj, direktorka Microsofta Slovenije

Uspostavljanje nove kulture

Pročitajte i tekst:  HERE nastavlja da mapira Srbiju u 3D tehnologiji

Učesnici iz poslovne, tehnološke i akademske zajednice su drugi (poslovni) dan konferencije iskoristili za praćenje predavanja i rasprava o aktualnim temama, kao što su digitalizacija i oporavak privrede, uticaj tehnologije na pojedince i društvo, budućnost rukovođenja i razvoj novih znanja za uspešno prilagođavanje na promene koje donosi brzi tehnološki razvoj. U sklopu posvećenom rukovođenju u novoj stvarnosti je između ostalog naglašeno da nastupa razdoblje kada sve više kompanija na osnovu iskustava u zadnjih 18 meseci uspostavlja svoju novu kulturu, vrednosti i politiku koji odražavaju trajni prelazak na model hibridnog rada. Pri kombinovanom rada kod kuće i na radnom mestu ne možemo da koristimo jedan recept, koji bi odgovarao svim zaposlenim. Organizacije koje budu uvažavale te razlike biće uspešnije kod traženja i zadržavanja talenatovanihj radnika. Takve organizacije će takođe otkriti da podrška radnoj autonomiji može da pomogne svim zaposlenima u ostvarivanju višeg stepena produktivnosti

Sprečiti digitalnu preopterećenost

Istraživanje u organizaciji Microsofta koje je obuhvatilo 31.000 radnika širom sveta je, naime, pokazalo da čak 41 posto zaposlenih razmišlja o tome da u toku godine dana napusti trenutnog poslodavca. Kod jednih je razlog za to činjenica da su u zahtevnim uslovima prevrednovali životne prioritete, a kod drugih želja za promenom zbog nezadovoljstva podrškom sadašnjeg poslodavca. Zato je potrebno osposobiti rukovodioce da mogu efikasno upravljati prelaskom na hibridni rad, a zaposlenima obezbediti nove alate i izvore, uključujući i nove kulturne norme koje će sprečavati digitalnu preopterećenost. “Ljude moramo da povežemo bilo gde, bilo kada i na svim uređajima – sinhrono, asinhrono, uživo i na daljinu“, objasnila je direktorka Microsofta Slovenija. Naglasila je da će to u mnogim organizacijama značiti temeljite operativne promene koje će od svih poslovnih funkcija – od kadrovske službe i informatike, do prodaje i marketinga – zahtevati premišljanje o tome kako se odazivati na nove potrebe stranki i zaposlenih.

Pročitajte i tekst:  Najavljena ShadowPlay Highlights podrška za Battle Royale i još tri naslova

Esad Jakupović