ADATA Swordfish M.2 NVMe SSD – pristupačan i bezbedan SSD

adata swordfish

ADATA Swordfish je ono što vam je potrebno ukoliko želite da obezbedite bolje performanse od SATA diskova i SSD-ova, a pri tome niste spremni da potrošite previše novca. Disk postoji u kapacitetima od 250 GB, 500 GB, 1 TB i 2 TB, a nama je na test stigao model od 1 TB. Suštinski, jedina razlika među njima i jeste u kapacitetu, tako da sve što važi za ovaj primerak, važi i za sve ostale varijante kapaciteta.

Drajv ima PCIe Gen3x4 interfejs i dolazi u uobičajenim M.2 2280 dimenzijama (dugačak je 80 mm), tako da pasuje u većinu desktop M.2 slotova sa podrškom za PCIe 3.0. Opremljen je triple-level-cell (TCL) fleš memorijom sa 96 nivoa. U pitanju su Toshiba/Sandisk čipovi, koje je ADATA rebrendirao kao „3D NAND flash“. Zbog smanjenja cene, drajv nema instaliran DRAM keš modul. Kao i većina ADATA SSD-ova namenjenih širokoj populaciji korisnika, i ovaj disk je fokusiran na obezbeđivanje optimalnog odnosa cene u odnosu na performanse. Na taj način korisnicima je obezbeđeno da za relativno malu količinu novca unaprede svoje sisteme brzim NVMe drajvom najnovije generacije.

Swordfish je zasnovan na Realtek-ovom entry-level NVMe SSD kontroleru (Realtek RTS5763DL) sa četiri kanala, kao i full PCIe x4 interfejsom i podrškom za AES enkripciju. Drugim rečima, ovaj drajv donosi i nešto što nismo očekivali kod niskobudžetnih SSD-ova – AES 256-bit enkripciju. Maksimalna sekvencijalna brzina čitanja podataka je 1.800 MBps, dok je maksimalna sekvencijalna brzina pisanja 1.200 MBps. To nisu najveće brzine među NVMe SSD-ovima, ali ideja Swordfish-a i nije bila da bude brzinski rekorder, već da ponudi najbolji odnos cene po gigabajtu u klasi. ADATA je ovaj disk opremila i sa LDPC (Low-Density Parity-Check) tehnologijom za korekciju grešaka, koja obezbeđuje detektovanje i popravak grešaka, čime se povećava integritet podataka, a samim tim produžava njihov životni vek.

Pročitajte i tekst:  ADATA Swordfish – pristupačan NVMe SSD velikog kapaciteta

Ukratko, ovo je drajv koji omogućava korisnicima da za malo novca dobiju SSD koji će svakako biti brži od klasičnog SATA diska ili SATA SSD-a. Model koji smo testirali ima dovoljno prostora i za smeštanje operativnog sistema i za zahtevne aplikacije i igre, koje će uz njegovu pomoć postati responsivnije i učitavaće se mnogo brže. U svakom slučaju radi se o jednom od najjeftinijih načina za upgrade storidža, koji će pri tome obezbediti zavidan skok ukupnih performansi u radu računara.

Cena: 18.440 rsd.

Kontakt: ADATA

Specifikacije:

Kapacitet: 1000 GB (931 GB dostupno za upotrebu)
Kontroler: Realtek RTS5763DL
Fleš drajv: 96-nivoa 3D TLC, Toshiba/Sandisk
rebrendirano kao 3D NAND flash
DRAM: N/A, 16 MB Host Memory Buffer
Izdržljivost: 480 TBW
Dimenzije: M.2 2280, 80mm x 22mm x 3.85m
Interfejs: PCIe Gen 3 x4, NVMe 1.3