AMD pokretani LUMI superkompjuter nagrađen za Zeleni data centar godine

Superkompjuter LUMI, najbrži superkompjuter u Evropi, nagrađen je kao Green Data Center of the Year na Data Center World Awards 2023. Nagrada dolazi nakon priznanja superkompjutera koji pokreće AMD kao jednog od ekološki najefikasnijih na svetu, za koji je održivost bila pokretački princip dizajna.

HPE Cray EX sistem ima trajnu računarsku snagu od 375 petaflopsa (HPL, High-Performance Linpack) u svojoj konačnoj konfiguraciji i jedna je od vodećih svetskih platformi za veštačku inteligenciju. Koristi 100% hidroenergije, a njegova otpadna toplota čini do 20% godišnjih potreba za daljinskim grejanjem grada Kajaani, Finska, u kojem se nalazi, s potencijalom da smanji 12.400 tona CO2 godišnje.

Data Center World Awards slavi izvanrednu izvrsnost ljudi, inovacija i operacija unutar industrije data centara, a priznanje LUMI pokazuje kako je on pionir u održivim HPC operacijama na globalnom nivou.

AMD EPYC i AMD Instinct procesori pokreću neke od energetski najefikasnijih x86 servera u svetu, dajući izuzetne performanse i istovremeno smanjujući potrošnju energije. AMD-ov cilj je da isporuči 30x povećanje energetske efikasnosti za AMD procesore i akceleratore koji napajaju servere za HPC i AI obuku od 2020. do 2025. godine, za šta je kompanija na pravom putu, postigavši 6,79x poboljšanje energetske efikasnosti u odnosu na početnu liniju iz 2020. godine.

Nadalje, nakon lansiranja novih AMD EPYC procesora četvrte generacije, korisnici mogu primeniti manje i moćnije servere kako bi nastavili da zadovoljavaju svoje potrebe za računanjem. Ovi visoko efikasni procesori centara podataka mogu ponuditi do 2,8x više performansi od konkurencije, a istovremeno troše 54% manje energije.

Pročitajte i tekst:  Novi AMD RDNA 2 Radeon PRO akceleratori za Apple Mac Pro