AMD predstavio FidelityFX na Microsoft Game Stack konferenciji

game stack

Održana je Microsoft-ova web konferencija „Game Stack“, koju je softverski gigant organizovao kako bi okupio male i velike razvojne timove igara za PC i Xbox i upoznao ih sa tehnološkim unapređenjima koja je kompanija, sa partnerima, pripremila u domenu razvoja svojih alata, API-a i samog OS-a, kada je reč o gaming-u.

Pored kolega iz Microsofta i gaming industrije, među gostujućim predavačima bili su i AMD-ovi inženjeri. „Game Stack“ je iskorišćen kao događaj na kome je kompanija objavila značajne vesti za programere igara – kako za PC, tako i za Xbox seriju konzola.

AMD FidelityFX – kolekcija naprednih grafičkih tehnologija otvorenog koda, dostupnih PC developerima na GPUOpen portalu, biće od sada dostupna i Xbox developerima kroz Microsoft-ov razvojni SDK!

FidelityFX čini razvoj i implementaciju naprednih vizuelnih efekata mnogostruko lakšim i bržim. Kontrastno Adaptivno Poštravanje (CAS), Varijabilno senčenje, kao i uklanjanje šuma iz Raytraced senki, su samo neke od tehnologija koje će od sada biti dostupne i programerima za Xbox. Ovo će igračima na Xbox konzolama doneti još impresivnije igre, dok će programerima koji portuju naslove sa konzola na PC dramatično ubrzati posao i olakšati život.

Inače, GPUOpen je danas obogaćen sa unapređenim FidelityFX Denoiser algoritmom, koji dramatično poboljšava uklanjanje Raytracing šuma iz fotorealističnih senki.

Tokom „Game Stack“ webinara/konferencije, softverski tim iz Ryzen divizije je prezentovao novi „Performance Guide“ koji objašnjava pozitivnu praksu u programiranju grafičkog koda unutar igara, ili grafičkih engine-a, a sve sa ciljem boljeg iskorišćavanja procesorskih resursa i specifičnosti „Zen2/3“ arhitekture na kojoj je zasnovana nova Xbox serija igračkih konzola. Dodatno, AMD je izbacio novu verziju „CPU core counts“ programskih rutina, koje se lako implementiraju i jednostavno i brzo omogućavaju korektnu detekciju fizičkih i logičkih jezgara unutar procesora, obezbeđujući programskom kodu da maksimalno iskoristi potencijal procesora sa više jezgara.

Pročitajte i tekst:  AMD objavio plan za ulaganje 135 miliona dolara u proširenje istraživanja, razvoja i inženjeringa u oblasti adaptivnog računarstva u Irskoj

Microsoft je objavio novu verziju svog „SDK“ paketa, nazvanu „DirectX 12 Agility“. Ona se ovako zove zato što je dizajnirana na način koji omogućava developerima da mnogo lakše i brže implementiraju DX12 API i sve njegove najnaprednije mogućnosti, u svoje nove igre. AMD nastavlja da se fokusira na osnaživanje podrške za DirectX12 Ultimate API kroz čitavu liniju RDNA2 baziranih GPU-ova. Takođe, AMD je posvetio kompletnu podršku za novi Microsof-tov DirectStorage suplement DirectX12 Ultimate API-a.

HLSL Shader Model 6.6 je svakako najveće unapređenje DirectX 12 API-a koje je Microsoft predstavio, a koje donosi velike nove mogućnosti i mnogo značajniju fleksibilnost sa podrškom za 64-bitne celobrojne atomikse, dinamično povezivanje resursa, derivate proračunskog senčenja i još mnogo toga. AMD je zarad podrške za „High Level Shader Lenguage“ (HLSL) Shader Model 6.6 pripremio posebnu verziju Radeon upravljačkog softvera namenjenu programerima igara.