AOC 27G2U5 – Konačno jedan odličan gaming monitor po pristupačnoj ceni

Iako se po svojoj klasifikaciji AOC 27G2U5 svrstava u gaming monitore, bez problema možemo da ga okarakterišemo kao monitor za univerzalnu primenu. Velika dijagonala i pristojna cena čine ga odličnim izborom, kako za gejmere, tako i za sve ostale korisnike računara.

AOC 27G2U5 ima ekran dijagonale 27 inča, sa veoma malim okvirom. Tipično gejmerski agresivan dizajn, u kombinaciji crne boje sa crvenim detaljima, deluje izuzetno atraktivno i oplemeniće svaki sto na kome se nađe. Slobodno možemo da kažemo po dizajnu nikad ne biste pogodili u kom cenovnom rangu se monitor nalazi, odnosno sigurni smo da biste izabrali bar jednu cenovnu klasu više od stvarne.

Postolje monitora omogućava rotiranje po horizontali i vertikali, uz dodatno podešavanje visine monitora. Takođe, na raspolaganju je i Pivot funkcija, pa ekran može da se postavi i uspravno. Sam monitor poseduje više video konektora, počev od klasičnog VGA, preko HDMI 1.4 (dva komada) pa sve do Display Port 1.2. Drugim rečima, pokrivene su skoro sve varijante video ulaza (osim DVI), pa smo sigurni da neće biti potrebe da se za konekciju upotrebljava neki od video konvertora. Pored toga, monitor poseduje i stereo zvučnike, kao i 3.5 mm audio ulaz i izlaz, kao i četiri USB 3.0 konektora. Što je više nego dovoljno za povezivanje različitih periferija.

Panel je zasnovan na IPS tehnologiji i donosi Full HD rezoluciju. Odziv monitora je 5 ms, a osvežavanje je umesto uobičajenih 60 Hz, ovde podignuto na 75 Hz. To može da zahvali svojim gejmerskim korenima, a moramo da priznamo da ni to nismo očekivali u ovom cenovnom rangu. Takođe, od konkurenata u klasi ga izdvaja i preciznost prikaza boja, koja može da se meri sa profesionalnim monitorima.

Pročitajte i tekst:  Sklad dizajna i performansi - Novi Philips 276E8VJSB monitor

Sve u svemu, AOC 27G2U5 je odličan monitor, čija upotrebna vrednost skače mnogostruko kada se u računicu uključi i cena. A ona bi bila povoljna čak i kada bismo računali samo dijagonalu. Međutim, AOC je ovde ponudio još mnogo toga, pa nije potrebno mnogo mudrosti da se vidi njegova isplativost, bilo za gaming, bilo za neku drugu primenu.

Cena: 25.999 rsd.

Kontakt: www.aoc.com

Specifikacije:

Dijagonala 27“, 16:9
Tip ekrana IPS, ravni, mat premaz
Rezolucija 1920 x 1080 piksela
Osvetljenje 250 cd/m2
Odziv 5 ms
Kontrast 1.000:1 (80.000.000:1 dinamički)
Osvežavanje 75 Hz
Ugao gledanja 178 stepeni horizontalno, 178 stepeni vertikalno
Pozadinsko osvetljenje W-LED
Zvučnici Stereo, 2 x 2 W
Konektori D-SUB, HDMI 1.4 x 2, DisplayPort 1.2, 3.5 mm ulaz i izlaz, USB 3.0 x 4
VESA 100 x 100 mm
Rotiranje -30 do +30 stepeni po horizontali, -3.5 do 21.5 stepeni po vertikali, pivot