Boeing i Porsche razvijaju električni leteći automobil

Boeing je sklopio partnerstvo sa Porsche-om, proizvođačem luksuznih sportskih automobila u cilju razvoja koncepta za električno vozilo sposobno za vertikalno poletanje i sletanje. Drugim rečima, partnerstvo je sklopljeno kako bi se napravio leteći automobil. Inženjeri iz ove dve kompanije će raditi na izradi i testiranju prototipa baziranog na dizajnu koji bi najverovatnije trebao da bude u skladu sa Porsche brendom.

Saradnja će se ostvariti na polju urbane mobilnosti u vazduhu, što znači da se neće fokusirati samo na razvoj vozila. Porsche je najavio da će kreirati internacionalni tim kao deo Memoranduma razumevanja. Tim će se baviti različitim aspektima urbane vazdušne mobilnosti, ali će istovremeno istraživati i tržišne potencijale i moguće scenarije upotrebe premium letećih vozila. Krajnji cilj je razvijanje sigurnog i efikasnog mobilnog ekosistema.

Boeing na ovaj način želi da se bori sa svojim najvećim rivalom, Aribus-om, koji već testira sopstvena leteća vozila, ali i sa Kitty Hawk-om koji je nedavno predstavio leteće vozilo za jednu osobu, stotinu puta tišeg od helikoptera.

Pročitajte i tekst:  Sony BRAVIA A1 OLED 4K HDR televizori stižu u Srbiju