Chrome će biti manje memorijski zahtevan

Google već godinama bezuspešno pokušava da smanji ogroman memorijski apetit Chrome-a. a Kako stoje stvari, izgleda da će konačno uspeti u tome, bar kada je Windows 10 u pitanju, a u tome će mu pomoći niko drugi do Microsoft Edge.

Naime, jedan od Google-ovih inženjera nedavno je objavio da će buduće revizije Chrome-a koristiti tehnike koje upotrebljava Microsoft Edge, kako bi smanjio zauzeće RAM-a, čime bi se teoretski poboljšale performanse ovog browser-a. Chrome će se prebaciti na „Segment Heap“ memorijski menadžment, koji prema iskustvima Microsoft-a, smanjuje zauzeće memorije za 27 procenata.

Naravno, poboljšanja u Chrome-u će zavisiti od operativnog sistema, ali testovi koji su do sada izvršeni pokazuju da su u pitanju „stotine megabajta“ uštede. Inženjer je naveo da će veće uštede biti na sistemima sa više procesorskih jezgara. To možda neće uticati na veliko poboljšanje u performansama, ali će pomoći u slučajevima kada je memorija limitirajući faktor ili kod korisnika koji vole da imaju otvoren veliki broj tab-ova u svojim browser-ima.

Pročitajte i tekst:  AppGallery Game Fest se vraća i poziva igrače da istraže novi svet igre