Da li se isplati nadogradnja laptop računara?

Kao i kod desktopa, laptop računari brzo zastarevaju. Jedino što je kod laptopa mnogo teže izvršiti nadogradnju, mada ona nije nemoguća. Zato ćemo se u ovom tekstu pozabaviti stvarima koje je moguće nadograditi i na taj način ubrzati postojeći laptop – to će vam uštedeti znatnu količinu novca u odnosu na kupovinu novog laptopa, a efekti ubrzanja će biti osetni. Zato smo za mišljenje upitali stručne servisere iz laptop servisa, koji su nam preporučili sledeće:

Memorija

Svakako najlakši način za ubrzanje laptop računara je dokupljivanje RAM memorije. Veća količina memorije značajno će uticati na to da sistem funkcioniše agilnije i brže i to će se zaista osetiti u svakodnevnom radu. Još bolja je varijanta da se zameni kompletna memorija u laptopu, a ne da se nadograđuje, jer će se time osigurati da memorijski moduli budu bolje upareni i brzinski sinhronizovani.

Hard disk

Druga stvar koju možete da uradite je da promenite hard disk. Predlažemo da uzmete neki SSD. S obzirom da je hard disk usko grlo u svakom računaru po pitanju brzine, SSD će doneti značajno i vidno ubrzanje. Kapaciteti SSD-ova od 256 GB su cenovno prihvatljivi, a nude i relativno veliku količinu smeštajnog prostora, pa u ovom trenutku predstavljaju najbolji izbor. Ako vam je potrebno više prostora moguće je kombinovati SSD i klasičan hard disk. U tom slučaju na SSD je potrebno postaviti operativni sistem, a da klasičan HDD bude upotrebljen za čuvanje podataka. U ovom slučaju pogledajte da li vaš laptop poseduje slot za dodatni HDD. Na modelima koji imaju optički drajv (DVD ili Blu-ray), možda možete da ih zamenite odgovarajućom fiokom u kojoj će se nalaziti hard disk. Naravno, pre toga morate da proverite kod proizvođača da li za konkretan model laptopa postoji takav dodatak.

Pročitajte i tekst:  IFA 2017 - Novi Lenovo pametni uređaji

Procesor

Iako možda nekima deluje čudno, na pojedinim modelima laptop računara moguće je zameniti i procesor. Doduše to je retkost, jer samo mali broj matičnih ploča za laptop imaju mogućnost zamene procesora, ali za svaki slučaj posavetujte se sa serviserom jer ako je to moguće – to može biti najjeftiniji način za unapređenje vašeg laptop računara.

Ubrzanje bez nadogradnje?

Da, i to je moguće. Naravno, efekti ubrzanja u tom slučaju neće biti ni blizu vidljivi kao kada se vrši nadogradnja neke od komponenti (memorija, hard disk, procesor), ali je sigurno da će laptop „prodisati“. To se odosi na detaljno čišćenje računara od prašine koje može da doprinese priličnom ubrzanju, usled boljeg hlađenja. Ova usluga nije skupa, tako da za preporučujemo da jednom godišnje svoj računar odnesete u laptop servis, jer će serviseri mnogo bolje i kvalitetnije da izduvaju svu prašinu i ostale nečistoće zato što je za taj proces neophodno otvaranje laptopa, kao i adekvatna oprema.

A kao dodatna pomoć u procesu optimizacije možete da obavite i neke softverske akcije – defragmentacija diska, profesionalno čišćenje virusa ili reinstalacija operativnog sistema.

Servis laptop računara – Profi Computers