Aktuelno: Da li vam se na telefonu nedavno sama od sebe pojavila ikonica “VoLTE”? Evo šta to tačno znači i čemu služi

VoLTE tehnologija (skraćenicu od “Voice over LTE” ili “Glas preko LTE mreže”), predstavlja naprednu tehnologiju koja omogućava korisnicima mobilnih telefona da obavljaju glasovne pozive preko LTE (Long-Term Evolution) mreže, umesto preko klasične 2G ili 3G mreže. Ova tehnologija donosi niz prednosti u poređenju sa tradicionalnim načinom obavljanja glasovnih poziva.

Prvo što treba napomenuti je da VoLTE tehnologija omogućava brže uspostavljanje poziva i bolji kvalitet zvuka tokom razgovora. Budući da se glasovni pozivi prenose preko LTE mreže, koja je projektovana za prenos podataka visokih brzina, korisnici mogu primetiti smanjenje vremena potrebnog za uspostavljanje veze i jasniji zvuk tokom razgovora. Ovo je posebno korisno u situacijama sa slabim signalom, gde tradicionalni glasovni pozivi mogu biti otežani ili imati lošiju kvalitetu.

Takođe, VoLTE tehnologija omogućava korisnicima da istovremeno koriste usluge prenosa podataka (npr. internet pretraživač, aplikacije za razmenu poruka) i obavljaju glasovne pozive, bez prekida ili smanjenja kvaliteta usluge. Ovo je posebno korisno u današnjem digitalnom dobu gde su korisnici često povezani na internet i obavljaju više aktivnosti istovremeno na svojim pametnim telefonima.

Dalje, VoLTE tehnologija omogućava bolje iskustvo korisnicima tokom poziva putem Wi-Fi mreže. Kada je Wi-Fi dostupan, VoLTE može prepoznati tu mrežu i automatski preusmeriti glasovni poziv preko Wi-Fi-ja umesto preko mobilne mreže, što može rezultirati boljom kvalitetom poziva i manjim opterećenjem na mobilnoj mreži.

Pročitajte i tekst:  Bolji i živopisiniji prikaz slike na ekranu moto g 5G plus telefona

Još jedna važna karakteristika VoLTE tehnologije je mogućnost HD glasovnih poziva. Ova tehnologija omogućava prenos zvuka u širokopojasnom formatu, što rezultira boljom reprodukcijom glasa i smanjenjem buke tokom razgovora. Korisnici mogu uživati u jasnom i prirodnom zvuku, što doprinosi boljem iskustvu tokom komunikacije.

Napredak u tehnologiji donosi i određene izazove i zahteva podršku od strane mobilnih operatera i proizvođača telefona. Da bi korisnici mogli da koriste VoLTE tehnologiju, njihovi telefoni moraju podržavati ovu funkciju, a takođe je potrebno da mobilni operateri implementiraju VoLTE na svojim mrežama. Međutim, kako se ova tehnologija sve više širi, sve više uređaja i operatera podržava VoLTE, što omogućava većem broju korisnika da iskoriste prednosti ove napredne tehnologije.

Sve u svemu, VoLTE tehnologija predstavlja korak napred u oblasti telekomunikacija, pružajući korisnicima brže, kvalitetnije i fleksibilnije iskustvo tokom glasovnih poziva na mobilnim telefonima. Ova tehnologija se sve više integriše u svakodnevni život korisnika i predstavlja važan element modernog mobilnog iskustva.

Izvor: Servis laptop računaraZDE Servis