Dynamics NAV i ComDoc omogućavaju digitalizaciju javnih nabavki

Integracijom COMING-ovog ComDoc rešenja sa Dynamics NAV-om digitalizuje se proces javnih nabavki. Korišćenjem ovog rešenja, ceo postupak je bolje organizovan i standardizovan, smanjeni su troškovi poslovanja i povećana efikasnost.

Procesom javne nabavke pribavljaju se dobra i usluge ili se ustupa izvođenje radova finansiranih novcem poreskih obveznika. Zbog toga je neophodno sprečiti zloupotrebe i obezbediti nabavljanje po najpovoljnijim uslovima.

Postupku prethodi izrada plana u kome su definisana dobra, usluge i radovi koji će se nabavljati tokom godine. Definisani plan se unosi u Microsoft Dynamics NAV čijom se integracijom sa portalom javnih nabavki izbegava mogućnost greške kod duplog unosa. Dynamics NAV je ERP sistem koji obezbeđuje upravljanje resursima i organizaciju poslovanja integrišući oblasti finansija, računovodstva, prodaje, nabavke, zaliha, proizvodnje, marketinga, usluga i izveštavanja u jedinstven softver.

Na osnovu definisanog plana, kreira se dokument Odluka o pokretanju postupka javne nabavke, a u DMS-u se definiše tok podataka i evidentiraju svi učesnici u poslovnom procesu.

U ERP-u se zatim izrađuje Specifikacija predmeta javne nabavke sa svim neophodnim podacima koji bliže određuju šta će se i koliko nabaviti.

Sve pristigle ponude zavode se i arhiviraju kroz ComDoc aplikaciju. Nakon isteka roka jednostavnim uvidom u celu dokumentaciju tenderska komisija donosi odluku o izboru dobavljača. Odabir najbolje ponude je transparentan upotrebom Dynamics NAV-a i DMS-a.

Sledi potpisivanje ugovora sa izabranim dobavljačem i dokument se smešta u digitalnu arhivu. Realizaciju ugovora preuzima nadležna služba koja ima sve potrebne informacije zahvaljujući integraciji Dynamics NAV-a i ComDoc-a. U ERP-u se sastavlja ugovor javne nabavke i unose se svi njegovi elementi poput broja, datuma potpisivanja i dr. Uneti broj je preduslov za dalju automatizaciju procesa realizacije ugovora.

Pročitajte i tekst:  Časopis o poslovnoj primeni savremenih tehnologija "Business&IT" slavi 5 godina postojanja

Implementacija postupka započinje zahtevom za nabavku koju odobrava menadžment ili se može pokrenuti automatski ukoliko raspoložive količine padnu ispod postavljene granice minimuma. Usklađivanjem podataka iz zahteva i ugovora izrađuje se porudžbina. Ona predstavlja nalog za isporuku koji se direktno, elektronskim putem prosleđuje dobavljaču pozivajući se na ugovor.

Kontrola isporuke dobara i usluga omogućena je integracijom Dynamics NAV-a i digitalne arhive. ERP pruža informacije o tome šta se i koliko nabavlja, a u ComDoc-u se nalazi skenirana dokumentacija.

Prilikom knjiženja fakture dobavljača porede se unete cene sa podacima iz ponude, a NAV signalizira postojanje odstupanja od tenderske dokumentacije. Proces se završava kontrolom realizacije ugovora za svaku stavku iz plana, a zatim se ugovor blokira.

Kakav je značaj ComDoc-a?

ComDoc predstavlja pouzdan način za upravljanje dokumentacijom, a njegovim korišćenjem eliminiše se potreba za korišćenjem papirne dokumentacije u postupku javne nabavke. Dokumenta se skeniraju i arhiviraju, a obezbeđen je efikasniji i bezbedniji način čuvanja dokumentacije koja je dostupna svim učesnicima u postupku.

Zahvaljujući DMS-u standardizovana je komunikacija, obaveštavanje i odobravanje svih definisanih koraka u procesu. Aplikacija prati ceo postupak što pruža bolju kontrolu, merljivost i kasnije unapređenje poslovnog procesa.Ukoliko želite da se prijavite za korišćenje ComDoc-a ili probni period od 30 dana, kliknite na link.