Džef Bezos se povlači sa čela Amazona

Džef bezos se povlači sa čela Amazona

Osnivač Amazona, Džef Bezos, objavio je da se povlači sa CEO pozicije u kompaniji. U trećem kvartalu ove godine on će tu poziciju prepustiti Endiju Džesiju, CEO-u Amazon Web Service divizije. Bezos neće otići u penziju, već će se premestiti na poziciju predsednika borda direktora Amazona.

Pod Bezosovim vođstvom, Amazon je postao jedna od svetski najuspešnijih kompanija, koja je od obične online knjižare prerasla u najdominantnijeg internet prodavca. Tu je i Amazon-ov video servis koji je imao relativno spor početni rast, ali sada predstavlja ozbiljnog takmaca na tržištu streaming video materijala. Ne smemo da zaboravimo ni mnoge Amazon-ove hardverske i softverske proizvode koji su ostvarili veliki uticaj na moderan život (pri čemu prvenstveno mislimo na Kindle, pametne zvučnike, Alexa digitalnog asistenta…). Na novoj poziciji, Bezos će se fokusirati na nove proizvode i usluge Amazona, ali i na svoje „eksterne“ projekte, kao što su Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post…

Novi CEO, Endi Džesi, u Amazonu se nalazi skoro od samog početka i trenutno vodi jednu od najvažnijih divizija unutar kompanije. U toku prošle godine AWS je ostvario profit od 13.5 milijardi dolara, što je povećanje od 47 odsto u odnosu na 2019. godinu, ali i više od polovine ukupnog Amazon-ovog profita u 2020. godini (21.3 milijarde dolara).

Pročitajte i tekst:  Džef Bezos donira 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena