Ekskluzivno: Isprobali smo Huawei nova 10 Pro – jedinstvena kombinacija kamera

Huawei nova serija telefona namenjena je prvenstveno mlađim korisnicima, pa su stoga i svi telefoni iz ove serije koncipirani tako da se dopadnu upravo toj ciljnoj grupi. Ni Huawei nova 10 Pro nije izuzetak po tom pitanju jer donosi jedinstvenu i veoma interesantnu kombinaciju funkcionalnosti.

Kako se radi o grupi koja generalno ne može da se pohvali velikom platežnom moći, modeli iz ove serije su spakovani u srednji cenovni okvir. Međutim, to ne znači da su ovi telefoni funkcionalno „osakaćeni“. Naprotiv, oni imaju i dosta karakteristika po kojima bi bez problema mogli da se smeste u high-end klasu.

Dizajn

Takva filozofija primenjena je i na Huawei nova 10 Pro telefonu, prvi put predstavljenom na sajmu IFA 2022, a upravo je doživeo i regionalnu premijeru. On je prelepo dizajniran, sa velikim OLED ekranom dijagonale 6.78 inča, sa osvežavanjem od 120 Hz i zaobljenim bočnim stranicama. U gornjem levom uglu ekrana je nešto veći otvor za kamere nego što je uobičajeno, ali za to postoji veoma dobar razlog – ovaj telefon poseduje dve prednje kamere, o kojima će kasnije biti malo više reči.

Na zadnjoj strani dominira modul sa kamerama, kojih ima ukupno tri. On je uokviren zlatnom bojom, koja (naročito u kombinaciji sa svetlim leđima) predstavlja izuzetno atraktivnu varijantu za ženski deo populacije. Zadnja strana napravljena je od teksturiranog materijala, koji daje utisak da je od metala, sa kome je ugraviran nova logotip. Na gornjoj i donjoj strani postavljeni su zvučnici, a optički senzor otiska prstiju smešten je ispod ekrana.

Pročitajte i tekst:  Samsung Galaxy S8 i S8+ predstavljeni u Srbiji

Kamere

Glavna prednja kamera ima rezoluciju od čak 60 MP, što je jedna od najviših rezolucija koju smo videli na selfi kamerama telefona. Ona je uparena sa ultra-širokim sočivima, a fotografije koje pravi su odličnog kvaliteta. Uostalom, to je jedna od najbitnijih stavki kod telefona namenjenog mlađim korisnicima. Međutim, Huawei nova  10 Pro, pored ove, nudi i 2x telefoto prednju kameru rezolucije 8 MP, koja obezbeđuje i 5x digitalni zum. Zgodno je što je zumiranje moguće i tokom snimanja video snimaka sa prednje kamere. Sa ovakvim setapom prednjih kamera, snimci za društvene mreže dobiće potpuno novu dimenziju i definitivno će učiniti da se izdvoje iz mora sličnih selfi video snimaka.

Interesantno je da glavna zadnja kamera ima manju rezoluciju od glavne prednje kamere. Ali, to ne mora da vas brine. Rezolucija od 50 MP je više nego dovoljna da se naprave veoma kvalitetni snimci. Ona se posebno dobro pokazala prilikom fotografisanja u uslovima lošeg osvetljenja, gde slobodno možemo da kažemo, parira kamerama iz najvišeg cenovnog ranga. Pored nje, na zadnjoj strani se nalazi i ultra-široki senzor rezolucije 8 MP, kao i 2 MP senzor dubine. Zgodno je i što ultra-široka kamera može da posluži i kao makro kamera, sa fokusom od samo 2 cm.

Performanse

Telefon je zasnovan na 4G verziji Snapdragon 778G čipseta (5G nije dozvoljen zbog sankcija koje se sprovode protiv ove kompanije). U realnom radu to, naročito u našim uslovima nema nikakvog značaja. Model koji nam je stigao na test posedovao je 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke. Hardverske specifikacije zaokružujemo baterijom kapaciteta 4500 mAh, koja podržava ultra-brzo punjenje. U paketu tiže i punjač od 100 W, koji je u stanju da potpuno napuni telefon za samo 20 minuta, dok je za 10 minuta punjenja ona dopunjena čak za 60 procenata. Ovo je, pored fantastične selfi kamere, jedan od glavnih aduta za ciljnu grupu korisnika, koja je poznata po tome da nema mnogo strpljenja. Uz to, softver je dobro optimizovan, pa čak i u najintenzivnijim scenarijima upotrebe, baterija će izdržati ceo dan, dok u nekom normalnom radnom okruženju bez problema može da izdrži jedan i po dan.

Pročitajte i tekst:  Motorola predstavila prvi telefon sa ultra-širokom akcionom kamerom, evo kad stiže u Srbiju i koja će biti cena

Softver

Huawei nova 10 Pro dolazi sa EMUI 12 korisničkim interfejsom, zasnovanim na Android 12 operativnom sistemu. Google Play servisi nisu implementirani, zbog istog razloga što nije postavljen čipset u 5G varijanti. Međutim, Huawei ekosistem je sada već toliko razrađen i razgranat, da gotovo nećete osetiti nedostatak bilo koje aplikacije na koju ste do sada navikli. AppGallery već poseduje sasvim pristojan broj aplikacija, a ako neka i ne postoji, tu je Petal Search, koji će vam pomoći u njenoj potrazi. A zahvaljujući GSpace aplikaciji, možete čak i da instalirate standardne Google aplikacije koje ste navikli da koristite na drugim telefonima.

Zaključak

Sve u svemu, Huawei nova 10 Pro poseduje odličan sistem kamera, koji može da parira i daleko skupljim telefonima. Tu je i veoma brz punjač, a sve je upakovano u veoma dopadljivo kućište. Generalno, u pitanju je paket koji će se sigurno svideti mlađoj populaciji korisnika telefona, a to je ono što je Huawei i nameravao sa ovim modelom.

Cena: 89.999 rsd.

Kontakt: Huawei

Specifikacije:

Displej 6.78“, 1200 x 2652 piksela, 120 Hz, OLED, HDR10
Čipset Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 4G (6 nm)
CPU Octa-core (4 x 2.4 GHz Kryo 670 & 4 x 1.8 GHz Kryo 670)
GPU Adreno 642L
Memorija 8 GB RAM, 256 GB storidž (ne postoji slot za proširenje)
SIM Dual SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje: 50 MP, f/1.8, 27 mm (široka), PDAF;
8 MP, f/2.2, 112˚ (ultra-široka), AF;
2 MP, f/2.4, (senzor dubine);
Video: 4K, 1080p, 720p@960fps, gyro-EIS;Prednje: 60 MP, f/2.4, 100˚ (ultra-široka), AF;
8 MP, f/2.2, 2x optički zum (5x digitalni zum);
4K@30fps, 1080p@30fps, gyro-EIS;
Baterija Li-Po 4500 mAh, brzo punjenje 100 W, obrnuto punjenje
Konekcije WiFi, Bluetooth, GPS, NFC, USB-C, senzor otiska prsta ispod ekrana
OS EMUI 12 + Android 12, bez Google servisa
Dimenzije 164.2 x 74.5 x 7.9 mm
Masa 191 g
Boje Black, Silver, Green, Violet