Ekskluzivno: Testirali smo HONOR Magic4 Lite – Napredne tehnologije u srednjoj klasi

Već smo navikli da su današnji telefoni prilično veliki, a slobodno možemo da kažemo da HONOR Magic4 Lite trenutno spada među najveće na tržištu. Telefon poseduje ekran dijagonale 6.81“, ali uprkos tome (i zahvaljujući izduženom telu), veoma lepo leži u ruci. Ugodnom osećaju doprinose i zaobljen metalni okvir i zadnja strana telefona, kao i debljina uređaja od samo osam milimetara.

Atraktivan dizajn

Prednja strana gotovo je cela prekrivena displejom, uz minimalne ivice. Jednoobraznost „kvari“ samo prednja kamera u „punch-hole“ varijanti, smeštena na sredini gornje ivice ekrana. Displej je napravljen u LCD izvedbi, ali je veoma dobro osvetljen i ne zaostaje mnogo za AMOLED ekranom, koji bi inače znatno poskupeo cenu telefona. U tom kontekstu, deluje da je ovakva odluka proizvođača potpuno na mestu. Rezolucija ekrana je 1.080 x 2.388 piksela, sa osvežavanjem od 120 Hz. Time je obezbeđeno glatko skrolovanje u svim situacijama, a najviše će se primetiti u brzim i dinamičkim igrama, čije će igranje biti pravo uživanje.

Zadnja strana telefona, iako napravljena od plastike deluje izuzetno atraktivno. Tehnika njene izrade je takva da skoro ne ostavlja otiske prstiju, pri čemu se istovremeno boje prelivaju, nudeći najraznovrsnije nijanse, u zavisnosti od toga kako svetlost pada na nju. Inače, na zadnjoj strani dominira kružni kamera modul, sastavljen od tri kamere i blica, koji je otprilike jedan milimetar izdignut iznad površine kućišta. Na desnoj bočnoj strani postavljeni su power taster na kome se nalazi i senzor otiska prsta, kao i „klackalica“ za podešavanje jačine zvuka. Na donjoj bočnoj ivici smešteni su USB-C port, SIM slot i zvučnik.

Pročitajte i tekst:  TECNO CAMON 20 Premier 5G i PHANTOM V Flip 5G zablistali na dodeli German Design Awards 2024

Moderne kamere

Glavna kamera HONOR Magic4 Lite telefona poseduje senzor od 48 MP, a uz njega su na raspolaganju makro senzor rezolucije 2 MP, kao i senzor dubine (iste rezolucije). Fotografije su odličnog kvaliteta, sa velikim brojem detalja i ispunjenim bojama. U pojedinim slučajevima može da deluje da su za nijansu svetlije od optimalnih vrednosti, što pojedinim korisnicima odgovara, ali čak i ukoliko ne odgovara, to se lako rešava u opcijama. Snimanje u noćnim uslovima se pokazalo mnogo bolje nego što smo očekivali, daje dobro osvetljene i oštre fotografije. Prednja kamera ima rezoluciju od 16 MP i pošto je namenjena prvenstveno za selfije, HONOR se odlučio da automatski uključi opciju „ulepšavanja“. To se pokazalo kao praktično rešenje jer kao što je poznato ovaj mod nas ulepšava na fotografijama tako što malo omekšava ivice, a ukoliko ipak poželite da ga isključite, to se obavlja jednostavno – jednim klikom.

Pametno proširenje RAM-a

HONOR Magic4 Lite je zasnovan na Snapdragon 695 čipsetu srednje klase, koji je upotpunjen sa Adreno 619 GPU-om. Ovo je jedan od prvih telefona koji pokreće ova mobilna platforma, napravljena u 6 nm procesu. Sistem je zaokružen sa 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke, a ne smemo da zaboravimo ni mogućnost 5G konektivnosti. Ova konfiguracija obezbediće odlično iskustvo u radu, pa čak i tokom igranja zahtevnijih igrica.

Pročitajte i tekst:  Porsche Design i AOC predstavljaju novi monitor - Porsche Design AOC AGON PD27

Ono što još definitivno moramo da pohvalimo kod ovog telefona je tzv. „HONOR RAM Turbo tehnologija“, koja premešta deo fleš memorije u RAM. Konkretno, ona po potrebi „pozajmljuje“ 2 GB prostora za skladištenje podataka i privremeno ga „pretvara“ u RAM, pa ga u tom slučaju sistem vidi kao telefon sa 8 GB RAM-a. Ta dodatna memorija se upotrebljava za pozadinske procese ostavljajući, punu količinu fizičkog RAM-a za aplikaciju koja se trenutno „vrti“ na ekranu, što dovodi do znatno boljih radnih performansi.

Sigurno i brzo punjenje

Baterija kapaciteta 4.800 mAh obezbediće dugotrajno iskustvo rada između dva punjenja, pa u uobičajenom scenariju upotrebe možete da očekujete do dva dana autonomije. A ako se baterija isprazni, zahvaljujući HONOR SuperCharge tehnologiji, sa punjačem od 66 W, bateriju ćete za samo 15 minuta dopuniti za 50% (što je praktično ceo dodatni dan autonomije), a za 30 minuta za 81%. Drugim rečima, samo nekoliko minuta punjenja obezbediće vam dodatnih nekoliko sati rada.

S obzirom da se radi o veoma brzom punjenju, očekivano je i veliko zagrevanje telefona i punjača tokom tog procesa. HONOR SuperCharge tehnologija i tu ima rešenje koje podiže bezbednost na viši nivo, a koje se zasniva na trostrukoj identifikaciji uređaja – baterije, punjača i kabla – zajedno sa čak 15 nivoa zaštite. Ovde se detektuju punjač, interfejs, napon baterije, struja, temperatura…, i u zavisnosti od tih parametara definiše se optimalna snaga punjenja. Na primer, ako sistem utvrdi da kabl za punjenje nije autentičan, već od nekog drugog proizvođača, HONOR SuperCharge će smanjiti snagu, kako bi se obezbedila sigurnost punjenja.

Pročitajte i tekst:  Xiaomi predstavio najnoviju pametnu fitnes narukvicu - Xiaomi Smart Band 8

Konačni utisak

HONOR je sa modelom Magic4 Lite uspeo da napravi odličan balans između cene i performansi uređaja. Takođe, implementirao je nove tehnologije koje podižu nivo upotrebljivosti i približavaju ga višem segmentu, bez podizanja cene. Sve u svemu, u pitanju je odličan telefon srednje klase, sa osvežavanjem ekrana od čak 120 Hz, sa baterijom velikog kapaciteta i izuzetno brzim punjenjem, sa integrisanom HONOR RAM Turbo tehnologijom i dodatkom za budućnost – podrškom za 5G tehnologije.

Cena: 39.990 rsd

Kontakt: HONOR Srbija

Specifikacije:

Displej 6,81“, 1.080 x 2.388 piksela, IPS LCD, 120 Hz
Platforma Qualcomm SM6375 Snapdragon 695 5G (6 nm)
CPU Osmojezgarni (2 x 2,2 GHz Kryo 660 Gold & 6 x 1,7 GHz Kryo 660 Silver)
GPU Adreno 619
Memorija 6 GB RAM, 128 GB storidž
SIM Dual SIM (Nano-SIM)
Kamere Zadnje: 48 MP, f/1,8, 26 mm (široka), PDAF; 2 MP, f/2,4, (makro); 2 MP, f/2,4, (senzor dubine);
Video: 1080p@30fps

Prednja: 16 MP, f/2,5;
Video: 1080p@30fps;

Baterija 4.800 mAh, brzo punjenje 66 W
Konekcije Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, 5G, USB-C
OS Android 11 + Magic UI 4.2
Dimenzije 166 x 75.8 x 8 mm
Masa 189 g
Boje Titanium Silver, Ocean Blue, Midnight Black