Ekskluzivno: Testirali smo telefon Motorola G9 Plus – Veliki “Plus” za ekran, bateriju i kameru

G serija Motorola telefona definitivno je našla svoje mesto na globalnom tržištu zahvaljujući odlično izbalansiranim karakteristikama, pa ni novi Moto G9 Plus nije izuzetak. Telefon odlikuju veliki ekran, dugotrajna baterija i dobra kamera, a sve to upakovano u proizvod koji je prilagođen dubini džepa najvećeg broja kupaca.

Poznata je činjenica da svaki telefon koji ne pripada Premium klasi mora da predstavlja kompromis između kvaliteta i cene. Motorola je već nebrojeno puta pokazala da zna da nađe pravi balans, pa ta tradicija nije prekinuta ni u ovom slučaju. Kompanija je „odigrala na sigurno“, upotrebljavajući oproban recept. Veliki i dobro osvetljen ekran sa prednje strane i glosi plastična leđa, koja stvaraju efekat luksuza, stvari su koje smo već viđali na Motorola G telefonima.

Motorola apostrofira ekran kao jednu od glavnih prednosti u svojim marketinškim kampanjama za ovaj model i pokazalo se da to  nije bez razloga. Displej ima dijagonalu od čak 6.81 inč, sa odnosom stranica 20:9 i rezolucijom 1080 x 2400 piksela. Zasnovan je na IPS LCD panelu i podržava HDR10. U gornjem levom uglu nalazi se „punch hole“ otvor za kameru. Ekran je dovoljno osvetljen, sa oštrom slikom koja će praktično svaki zadatak učiniti uživanjem – od surfovanja, preko gledanja video snimaka, pa do igranja igrica. Kontrast je odličan i detalji prikazani na ekranu su jasno definisani, čak i u najsvetlijim i najtamnijim delovima. Tome pomaže HDR10 podrška, a moramo da naglasimo da ona nije baš često dostupna u ovom cenovnom rangu. Ukratko, radi se o jednom od najvećih i najboljih displeja u klasi.

Pročitajte i tekst:  LG na sajmu MWC predstavio dva revolucionarna smart telefona za novu eru mobilne telefonije

Druga stvar na koju moramo skrenuti pažnju je – baterija! Motorola je poznata da u G seriji nudi baterije sa kapacitetima koji su iznad proseka, pa ni ovog puta nisu propustili da to urade. Njen kapacitet na ovom modelu je 5.000 mAh, što omogućava oko dva dana autonomije. Osim velikog kapaciteta, za takav rezultat je zaslužna i odlična optimizacija i minimizovanje potrošnje kada telefon nije u aktivnoj upotrebi. Brzo punjenje od 30W obezbeđuje da se baterija potpuno napuni za otprilike sat vremena.

Pored pomenutih, još jedna stvar koja veoma interesuje korisnike je kamera (odnosno set kamera u telefonu). Moto G9 Plus donosi četvorostruki sistem kamera na leđima. Glavna kamera ima rezoluciju 64 MP, a pored nje su dostupne 8 MP širokougaona, 2 MP makro kamera, kao i senzor dubine od 2MP. Prednja kamera ima rezoluciju 16 MP. I glavna zadnja i prednja kamera imaju ugrađenu podršku za HDR procesiranje. Čak i u ovim zimskim mesecima, kada preovladavaju tmurni dani, kamere su sasvim korektno obavile svoj posao. Zahvaljujući HDR podršci, čak i u preeksponiranim i podeksponiranim delovima fotografije, moguće je videti dosta detalja. Brzina okidanja je solidna, kolorni šum je prisutan u razumnom i prihvatljivom nivou. Jedina mala zamerka koju smo tokom testiranja primetili je da širokougaona kamera dodaje malo blur-a na fotografijama, što je verovatno rezultat njene relativno male rezolucije.

Pročitajte i tekst:  Ekskluzivno: Huawei predstavio prvi telefon sa savitljivim ekranom - HUAWEI Mate X, evo kad stiže i koja će biti cena

I u uslovima slabog osvetljenja, slike su dobrog kvaliteta – naravno, ne kao kod premium modela, ali su sasvim upotrebljive. Moto G9 Plus poseduje poseban „noćni mod“ i, ako ste u stanju da držite telefon mirno (ili na stalku) dobićete odlične fotografije u kojima će se videti detalji čak i u najmračnijim delovima slike. Algoritam za procesiranje jeste možda malo „siroviji“ u odnosu na Google-ov, Apple-ov ili Samsung-ov, ali to je već upoređivanje sa duplo, troduplo, pa i četvoroduplo skupljim telefonima. Za telefone u svojoj cenovnoj klasi je među najboljima i to je naravno za svaku pohvalu!

Makro mod, kada se uhvati dobar fokus i kada je objekat dobro osvetljen, može da napravi iznenađujuće dobre fotografije.

Telefon je zasnovan na budžetskom Snapdragon 730G čipsetu, što je i očekivano u ovoj klasi. Ipak, ne morate da se brinete, jer i ovaj čipset je dovoljno moćan da obezbedi rad bez trzanja i zastoja u svakodnevnim poslovima. Na Antutu benchmark-u postigao je 223.319 poena. Telefon je zasnovan na Android 10 operativnom sistemu, uz tradicionalno minimalne izmene u odnosu na stock verziju.

Sve u svemu, sa cenom koja je niža od direktnih konkurenata i više nego zadovoljavajućim karakteristikama, možemo da zaključimo da Motorola G9 Plus predstavlja odličan izbor za telefon iz srednje klase.

Cena: 29.999 rsd.

Kontakt: Motorola Srbija

Specifikacije:

Ekran 6.81“, LTPS IPS LCD, HDR10, 1080 x 2400 px, 20:9
Čipset Qualcomm SDM730 Snapdragon 730G (8 nm)
CPU Osmojezgarni (2 x 2.2 GHz Kryo 470 Gold, 6 x 1.8 GHz Krio 470 Silver)
GPU Adreno 618
Memorija 4 GB RAM, 128 GB za podatke (proširivo putem microSDXC kartice)
SIM Hibridni Dual SIM (nano SIM)
Kamere Zadnje:

Glavna – 64 MP, f/1.8, 26mm (široka), 1/1.73”, 0.8µm, PDAF;
8 MP, f/2.2, 118˚ (ultraširoka), 1/4.0”, 1.12µm;
2 MP, f/2.2, (makro);

2 MP, f/2.2, (senzor dubine);

Prednja:

16 MP, f/2.0;

Konekcije Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, USB-C 2.0, senzor otiska prsta (sa strane) 3.5 mm izlaz za slušalice
Baterija 5.000 mAh, ugrađena, brzo punjenje 30 W
OS Android 10
Dimenzije 170 x 78.1 x 9.7 mm
Masa 223 g
Boje Rose Gold, Indigo Blue