Evo kako da skenirate dokumente čak i ako nemate skener

Nemate skener, a hitno vam je potrebno da skenirate neki dokument? Bez brige, i to je moguće, uz pomoć mobilnog telefona. Naime, postoji veliki broj aplikacija koje mogu da obave taj posao, a njihov rezultat prvenstveno zavisi od kvaliteta softvera, ali i kamere u telefonu. Međutim, kako danas čak i najjeftiniji mobilni telefoni zasnovani na Android OS-u imaju prilično dobre kamere (o kvalitetu kamera na iPhone telefonima je izlišno govoriti), slobodno možemo da kažemo da bilo koji telefon može da posluži kao priručni skener.

Jedna od najbolje ocenjenih, i među najviše upotrebljavanim aplikacijama za tu namenu je CamScanner (u Android i iOS varijanti). On omogućava da fotografisanjem dokumenta brzo i lako dobijete njegovu PDF verziju koju kasnije možete da odštampate ili pošaljete na računar. Osnovne funkcionalnosti su besplatne, a ako se odlučite da platite pretplatu, moći ćete da dobijete i OCR dokumenta i još neke dodatne opcije.

Još jedna od aplikacija zgodna za upotrebu je Genius Scan. I ova aplikacija postoji u dve varijante – besplatnoj i plaćenoj, koja donosi nekoliko dodatnih funkcija i mogućnost povezivanja sa cloud servisima (na kojima će se čuvati skenirana dokumenta). Genius Scan sam detektuje stranice i ispravlja perspektivu skeniranog dokumenta, može da konvertuje više skeniranih stranica u jedan PDF… Njegova mana je što nema mogućnost prepoznavanja teksta, pa se svi skenovi čuvaju u obliku fotografija, što nije pogodno za dalje editovanje. Očekivano, i Genius Scan je dostupan u varijantama za Android i iOS.

Pročitajte i tekst:  Uz kupovinu novog Huawei Watch GT 4 dobijate na poklon Huawei FreeBuds SE 2

Naravno, biznis aplikacija, kakvom se aplikacije za skeniranje mogu smatrati, ne može da prođe bez Microsoft-a. Njihova aplikacija Microsoft Lens (nekada se zvala Office Lens) ima sve funkcije potrebne poslovnom okruženju. Ne samo da može da konvertuje dokumenta u PDF, već je u stanju da od njih napravi i Word, PowerPoint ili Excel fajlove, pogodne za dalju obradu. Još jedna od prednosti ove aplikacije je što je u stanju da digitalizuje, ne samo štampan, već i rukom pisan tekst, koji može da se snimi na OneNote, OneDrive, ili na lokalnom uređaju. Naravno, aplikacija je dostupna i na Android i na iOS platformi.

Ovo, naravno, nisu jedine aplikacije za skeniranje dokumenata. U ovom tekstu nismo imali nameru da vam predstavimo svaku aplikaciju za skeniranje na mobilom telefonu, već da vam ukažemo da se pomoću njih može obaviti i taj posao. Na Play Store-u ili App Store-u postoji na desetine aplikacija koje se bave ovom temom, pa ako ni jedna od ove pomenutih ne odgovara vašim potrebama, sigurni smo da ćete u ovim prodavnicama pronaći odgovarajuću.

Izvor: Servis laptop računara – Profi Computers