Fotografija napravljena mobilnim telefonom uz pomoć veštačke inteligencije (AI) u praksi

Umetnost fotografije je da se uhvati svetlost da bi se dobile lepe slike. Spoljašnja svetlost ulazi u sočivo kamere na nekontrolisan način. Međutim, uz odgovarajuće poznavanje sočiva, filtera, medija (filma ili senzora) i osvetljenja, umetnik može da je ukroti i zabeleži savršene slike podešavanjem kamere i dodavanjem najprikladnijih filtera. Fotografi su često izuzetno specijalizovani za pojedinačne discipline kao što su portret, proizvodi, pejzaži, arhitektura, moda i slično. Razlog za to leži u činjenici da su za ovladavanje jednim aspektom fotografije potrebne godine, ako ne i ceo život. Danas AI može da pomogne amaterima da naprave neverovatne fotografije.

Semantička segmentacija slike za razumevanje scene

Semantička segmentacija slike je tehnika čiji cilj je da prepozna čega je svaki piksel slike deo (puta, ljudi, drveća…). Danas se segmentacija slike na AI mobilnoj kameri uglavnom koristi iz dva razloga. Prvo, za razlikovanje subjekta od pozadine zbog boke efekta. Drugo, za prepoznavanje „vrste scene” (priroda, cvet, hrana…) da bi se kamera prebacila na specijalizovani ili unapred podešeni režim rada. Honor kamera ide korak dalje i koristi semantičku segmentaciju slike da bi kreirala hijerarhiju informacija koje se mogu koristiti za mnogo preciznije podešavanje, i to čini u realnom vremenu uz pomoć neuronske jedinice za obradu (NPU).

Zamislite situaciju da slikate grupni selfi sa prelepim pejzažom u pozadini i želite da imate i jedno i drugo u fokusu. Ako je pozadina manje zanimljiva, možda bi boke efekat (zamagljena pozadina) bio najbolja opcija. Nije moguće definisati opšte pravilo za selfi, a da se ne zna kontekst fotografije. Ako se primeni boke efekat, kamera mora da obezbedi da svi u grupi budu u fokusu, čak i ako neko stoji malo dalje u pozadini.

Pročitajte i tekst:  Putovanje ponekad oduzme mnogo vremena, ali punjenje telefona ne bi trebalo

Prikazivanje lepote vašeg lica

Još jedan primer je kako Honor kamera koristi AI da osvetli lice pod bilo kojim uslovima osvetljenja. Ako pravite selfi sa zalaskom sunca u pozadini, čak je i prethodna generacija AI na kameri mogla jednostavno da se prebaci na režim rada „zalazak sunca”. Međutim, time se garantuje dobro podešavanje boja da bi se istakao zalazak, ali se može desiti da lice subjekta ne bude dovoljno osvetljeno. Ako se kamera prebaci na „selfi režim rada”, moguće je da sam zalazak neće biti izražen na fotografiji. Zahvaljujući semantičkoj segmentaciji slike, AI zna da ima dva subjekta i prema svakom od njih se odnosi malo drugačije da bi se dobila najbolja moguća fotografija.

Honor kamera takođe može da proceni tačne 3D konture lica subjekta i prepozna ključne zone kao što su nos, jagodice i druge važne karakteristike lica koje su neophodne za dobru fotografiju. Time kamera garantuje oštrinu ivica lica i zadržava detalje u drugim zonama da bi se sačuvala prirodna lepota tena. Ovo predstavlja značajan napredak, u odnosu na prethodnu verziju, mogućnosti za naknadnu obradu selfija koje su bile manje inteligentne i dovodile do prevelikog zamagljenja, zbog čega su fotografije ponekad delovale neprirodno.

Jedno od možda najznačajnijih unapređenja kod fotografije portreta na mobilnom telefonu jeste primena osvetljenja portreta, koje oponaša višestruke izvore svetla i reflektora, kao u foto studiju. Ovo je moguće zahvaljujući tome što AI na osnovu 2D fotografije pravi njenu preciznu 3D verziju. Bez 3D-kamere, ovu vrstu dostignuća su neki istraživači opisali kao izuzetno zahtevnu, ali zahvaljujući NPU Honora 10 to je moguće i efikasno.

Pročitajte i tekst:  Prodato 3 miliona telefona Honor 10

Inovacije Honora na AI fotografiji

Malo proizvođača originalne opreme kao što su Honor ili Google koristi tehniku segmentacije slike na svojim uređajima. Međutim, segmentacija slike je samo osnova za inovacije koje donose Honor uređaji. Sposobnost prepoznavanja različitih karakteristika je jedno, ali Honorovi inženjeri koriste ove informacije za složeno podešavanje kamere u realnom vremenu uz pomoć jedinstvene metodologije.

AI fotografija je najskuplji element veštačke inteligencije sa aspekta računara i zato Honor uređaj koristi posebnu neuronsku jedinicu za obradu (NPU) da bi glavni CPU oslobodila ovih zadataka. Iako je moguće koristiti CPU za njih, postoji mogućnost problema sa sporijim radom uređaja i potrošnjom energije.

Primena grafičkih procesora (GPU) za vršenje računarskih zadataka AI pruža vrhunske performanse u kontekstu obuke u centrima za obradu podataka. Međutim, GPU je najefikasniji za veliku količinu posla koja često zahteva više podešavanja. Za primenu AI na mobilnom uređaju, pogodnija i energetski efikasnija je posebna NPU i zato se Honor odlučio za to rešenje.

Poznato je da specijalizovani hardver veoma ubrzava AI matematiku vektora. Na internim testovima, neuronska jedinica za obradu (NPU) Honora 10 pokazala se 25 puta bržom i 50 puta energetski efikasnijom neko neki CPU. Izuzetna brzina i efikasnost stvaraju mogućnost obrade više piksela i dobijanje preciznijih podataka uz odlične performanse i energetsku efikasnost.

Slabije performanse ili spora mreža mogu da dovedu do kašnjenja u radu kamere, a s obzirom da je reakcija kamere izuzetno važna za korisnike, čak i najmanje kašnjenje ili odložena reakcija lako se uočavaju. Ova situacija veoma je slična onoj kako ljudi reaguju na ekran osetljiv na dodir, od koga očekuju da odmah reaguje. Da bi nadoknadili slabije performanse, neki proizvođači originalne opreme mogu da izaberu da analiziraju manje podataka, ali to može da dovede do manje preciznosti AI i time neodgovarajućeg ishoda.

Pročitajte i tekst:  Honor 10 od danas dostupan u Srbiji, evo koja je cena

Računarska fotografija i AI mogu da daju mnogo veći doprinos, ne samo kod snimanja fotografija (ili video materijala) već i kod onoga što se dešava kada je slika sačuvana kao dokument: retuširanje, obrada, animacija. Na primer, moguće je zamisliti kako grupna fotografija može da se sastavi od mnogo slika tako što AI pravi finalnu fotografiju koristeći najlepši osmeh i otvorene oči kod svakog u grupi. Takođe je moguće napraviti više slika scene sa mnogo ljudi, a potom AI ih uklanja da bi se dobila fotografija kvaliteta poštanske razglednice.

AI već pomaže profesionalnim dizajnerima kroz odabir i pomeranje subjekata u aplikacijama za obradu fotografija[4]. Pomeranje subjekata je nekada bio veoma težak i zamoran posao, a sada se može izvršiti jednim klikom uz AI. Pomeranje subjekta fotografije je ključni korak u retuširanju fotografije, i kada se ta funkcija doda korisnik može da koristi sve vrste filtera na specifičnim delovima fotografije.

Profesionalni fotografi mogu da naprave savršene slike zato što ih prave u ogromnim količinama. Potom te slike treba pregledati, odabrati i obraditi. I pored veštine fotografa, AI može jednostavno da uštedi mnogo vremena. Utrošeno vreme je jedna od brojnih razlika između profesionalaca i predanih amatera kada je u pitanju stvaranje odličnog sadržaja.

Veštačka inteligencija takođe može da omogući da računar pregleda i odabere (ili odbaci) slike hiljadama puta brže nego čovek. Nakon odabira, AI isto tako može da ih obradi na skoro profesionalnom nivou. Takva rešenja su danas u fazi istraživanja i pokazuju impresivne rezultate.