Garry Kasparov otvara WeAreDevelopers World Congress 2019 u Berlinu

Čovjek koji je “pobijedio izgubivši revanš” dolazi u Berlin

  • Po prvi put WeAreDevelopers World Congress, najveća konferencija za developere, održati će se u Njemačkoj 6. i 7. juna 2019.
  • Više od 10.000 pionira tehnologije, developera i vodećih IT eksperata se očekuje u City Cube centru, Berlin.

Keynote predavanje na WeAreDevelopers World Congress-u će otvoriti svjetski šahovski velemajstor Garry Kasparov. Kasparov se smatra ne samo najvećim šahistom svih vremena, već i poznatim stručnjakom za umjetnu inteligenciju u izazovima interakcije čovjek-mašina. Čovjek koji je, zapravo, pobijedio izgubivši kultni revanš protiv IBM-ovog superkompjutera Deep Blue davne 1996. godine, tim činom je privukao globalnu pažnju na temu umjetne inteligencije skromno priznavajući da je saradnja između čovjeka i mašine apsolutno neophodna.

“Umjetna inteligencija će transformisati sve što smo do sada radili. Moramo se nastaviti ambiciozno kretati prema napred u području u kojem se roboti ne mogu natjecati sa ljudima: u snivanju velikih snova”, izjavio je po završetku meča Kasparov. Od tada je neprekidno aktivan u polju promocije umjetne inteligencije u podršci razvoju čovječanstva.

Ova kombinacija uopšte nije neobična, jer su korijeni kompjuterske znanosti i umjetne inteligencije duboko povezani sa šahom. Sve je počelo onda kada je Alan Turing (tvorac Turingovog testa i začetnik teorijskog osnova kompjuterske znanosti i umjetne inteligencije)  iskoristio šah kako bi istraživao strategije ponašanja mašina i napisao prvi šahovski program na papiru.

Pročitajte i tekst:  Novi model Xiaomi električnih trotineta "Electric Scooter 3" stigao u Srbiju

Od ostalih top govornika na WeAreDevelopers World Congress-u učesnici će imati priliku poslušati predavanja svjetskih stručnjaka na aktuelne teme:

  • Joel Spolsky, CEO, Stack Overflow; suosnivač Trello
  • John Romero, Programer i dizajner video igara (Doom, Quake, Wolfenstein 3D)
  • Rasmus Lerdorf, pronalazač programskog jezika PHP
  • Jutta Horstmann, COO, eyeo (Adblock Plus)
  • Andreas M. Antonopoulos, Bestseller-Autor “Mastering Bitcoin”
  • Alina Denisenko, Tech Lead, N26
  • Max Amordeluso, Chief Evangelist EU Alexa Skills Kit, Amazon
  • Silvia Puglisi, Sistemski inžinjer, Tor Project
  • David Schwartz, CTO, Ripple
  • Corinne Vigreux, suosnivač, TomTom
  • Jürgen Müller, CIO, SAP
  • Rafael Herrera, Chief Data Officer, AUTO1
  • Ralf Schneider, CIO, Allianz Group

Teme iz developerske zajednice su i dalje u fokusu

Uz više od 200 govornika, radionica i panel diskusija, sadržaj kongresa je podijeljen u 5 tematskih cjelina od interesa za developere: Constructing Worlds (Frontend i Backend, Cloud), Controlling Complexity (Security, DevOps, Quality Engineering), Applying Disruption (AI, Blockchain), Onechaining Engineering (Iot, Robotics, AR/VR/XR, Mobility) i Coding Society (Etika, Obrazovanje, Društvena odgovornost).

Pogledajte cijelu listu govornika i kongresni program klikom na ovaj LINK.

“WeAreDevelopers World Congress je odlična platforma za software developere i donosioce odluka iz domena IT-a, usvajanje novih trendova i tehnologija, međusobna razmjena ideja i upoznavanje sa pionirima i stručnjacima globalne IT scene”, izjavio je Sead Ahmetović, suosnivač i CEO kompanije.

Kongres je podržan od strane visokih zvaničnika njemačke vlade – Ministrica za digitalizaciju, Dorothee Bär, te kroz brojne predstavnike vrhunskih kompanija kao što su Volkswagen, BMW, N26, Ripple, Google, Amazon, SAP.

Pročitajte i tekst:  Objavljeni su pobednici Međunarodnih Epsonovih Pano nagrada 2021

Svjetski kongres WeAreDevelopers je najveći kongres koji posjećuju developeri iz cijelog svijeta. Očekujemo da će se najmanje 10.000 učesnika pridružiti konferenciji 6. i 7. juna 2019. godine u CityCube centru u Berlinu. Novosti o WeAreDevelopers World Congress 2019 su dostupne i putem društvenih mreža: Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.

#WeAreDevs #wearedevs19