Goodyear ReCharge – auto-gume budućnosti

Vlasnici automobila danas moraju s vremena na vreme da menjaju pneumatike – što zbog promene sezone (letnje i zimske gume), što zbog njihove istrošenosti. Goodyear je osmislio koncept gume koja bi sve to mogla radikalno da promeni.

Goodyear ReCharge koncept u potpunosti menja način na koji razmišljamo o gumama. Umesto da menjamo gume, prema njihovoj ideji menjaćemo samo kapsule za dopunu, koje će regenerisati „gazeći“ sloj. On je napravljen od biorazgradivog sloja i inspirisan je paukovom mrežom, koja važi za jedan od najčvršćih, a istovremeno elastičnih prirodnih materijala. Kapsula za dopunu dopušta individualna podešavanja i njome upravlja veštačka inteligencija, koja se prilagođava uslovima na putu i načinu vožnje.

Guma izgleda potpuno futuristički i jedino što ima zajedničko sa današnjim pneumaticima je okrugli oblik. Dizajnirana je tako da potpuno eliminiše potrebu za pumpanjem vazduha i stvaranjem određenog pritiska u gumama da bi pravilno funkcionisale.

Ovaj koncept je trebao da bude zvanično predstavljen na sajmu automobila u Ženevi, ali se to neće dogoditi jer je ovaj događaj upravo otkazan zbog korona virusa.

Za sada ne znamo da li će ova tehnologija jednog dana ući u proizvodni proces, ali je svakako interesantno videti kako jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu vidi budućnost.

 

Pročitajte i tekst:  Pripremite se na vreme: Sledeće nedelje svima stiže veoma važna Viber poruka