HarmonyOS na MatePad 11 – uvid u Huawei viziju

HarmonyOS 2.0 je tu. Dugoočekivani softver koji je razvio Huawei stigao je u Evropu i to kao operativni sistem tableta iz MatePad serije. Evo kako HarmonyOS 2.0 radi na kompaktnom MatePad 11.

Novi i modernizovan izgled, a sa kojim su ipak korisnici dobro upoznati

Tokom prvih pet godina postojanja pametnih telefona, i iOS i Android UX dizan je odlikovao skeuomorfizam (skeyomorphism), dizajnerski koncept koji elemente na ekranu prikazuje onako kako iz vidimo u stvarnosti. Sredinom 2010-ih, prešlo se na “flat” dizajn, koji je u suštini suprotan prikazu u stvarnom svetu. U 2021. godini Huawei veruje da je došlo vreme za novi jezik dizajna: neomorfizam. Kao što samo ime sugeriše, reč je o novoj verziji skeuomorfizma. Ona iznova donosi elemente sveta koji nas okružuje ali im pritom daje moderan dodir.

Iako je HarmonyOS baziran na Android-u, njegov front-end je sličan EMUI korisnićkom interfejsu. Korisnički sistem HarmonyOS je prefinjenija i uglađenija verzija EMUI interfejsa, tako da ostaje dobro poznat svim postojećim korisnicima.

Dinamičan početni ekran

Kada pokrenete MatePad 11, prva stvar koju će većina korisnika primetiti je novi, minimalan ali dinamičan početni ekran. Na njemu se uočavaju dva područja za postavku svega što vam je potrebno: prvo u kome se nalaze red sa omiljenim aplikacijama po vašem odabiru i drugo na kome su istaknute aplikacije koje je inteligentno izabrao HarmonyOS na osnovu navika i potreba korisnika. Na taj način HarmonyOS donosi na dohvat ruke gotovo sve što vam je potrebno.

Pročitajte i tekst:  Android aplikacije na PC-u

Na HarmonyOS sistemu vidžeti su dinamični. Dolaze u različitim veličinama, imaju zaobljene uglove koji se slažu sa ikonicama HarmonyOS aplikacija. Ovim vidžetima, koji se nazivaju i servisni vidžeti (Service Widgets), možete pristupiti prevlačenjem preko određene Huawei aplikacije. Kada vidžet više nije u upotrebi, on nestaje tako da ne zauzima prostor vaše radne površine. Naravno, ako želite da zadržite vidžet na početnom ekranu sve vreme, i to je moguće. Izbor je samo vaš.

Iako je HarmonyOS nezavisan softver, možete koristiti postojeće Android aplikacije zahvaljujući Huawei programu Ark Compiler koji prevodi programske jezike za mašine. Većinu aplikacija koje koristite poput Instagrama WhatsApp-a i Facebook-a možete koristiti sa HarmonyOS, baš kao što ste to činili na Android uređajima. Potrebno je samo da ih preuzmete u Huawei AppGallery prodavnici aplikacija. Isto možete učiniti u putem Huawei Petal Search, alata za pretragu zahvaljujući kome ćete lako pronaći željene aplikacije.

HarmonyOS vaše aplikacije prikazuje inteligentnije. Na primer, možete otvoriti dve aplikacije jednu pored druge, ali njihov prikaz ne mora da bude u odnosu 50:50. Možete ga postaviti tako da bude 75:25. Takođe, neke aplikacije, poput Instagrama, će se uvek otvoriti dobro orijentisane, odnosno prikazaće se horizontalno iako je orijentacija MatePad 11 vertikalna

Kontrolna tabla

Prevucite prstom od gornjeg desnog ugla ekrana kako biste otvorili kontrolnu tablu – all-in-one centar sa svim kontrolama koje su vam potrebne da bi vaš MatePad 11 radio i izgledao baš onako kako želite. Jedinstven dodatak HarmonyOS kontrolnoj tabli je Super Device koji pokazuje uređaje od poverenja u vašoj okolini. Na taj način za besprekornu povezanost uređaja treba samo prevući i pustiti njegovu ikonicu.

Pročitajte i tekst:  HUAWEI predstavio FreeBuds 4 – prve bežične slušalice sa adaptivnim aktivnim poništavanjem šuma

App Multiplier

Još jedna jedinstvena karakteristika HarmonyOS je App Multiplier koji može prikazati sadržaj aplikacije u drugom prozoru. Na primer, ako na MatePad 11 otvorite Instagram i kliknete na Instagram Story, on će se otvoriti u drugom prozoru i tako vam omogućiti da skrolujete postove dok istovremeno pregledate Story objave.

Besprekorna povezanost

HarmonyOS omogućava besprekornu povezanost svih Huawei uređaja. MatePad 11, primera radi, možete povezati sa Huawei PC-jem. Kada do povezivanja dođe on može biti i mnogo više od drugog monitora, obzirom da MatePad 11 postaje deo računara, omogućavajući prevlačenje i ispuštanje datoteka sa jednog uređaja na drugi. Ipak, ako želite da MatePad 11 bude samo sekundarni monitor i to je moguće ako je aktivan prošireni režim ili režim ogledala. Ali to nije sve, ako imate Huawei pametni telefon, dodirom na NFC podlogu kućišta tastature MatePad 11, telefon će se automatski sinhronizovati sa tabletom. Tako da ćete na poruke moći odgovarati direktno sa MatePad 11.

Brže performanse

HarmonyOS 2 donosi brze performanse. Čak i nakon dugotrajne upotrebe radni odziv i pokretanje aplikacija teče glatko kao i uvek.

Poznato je da kada korisnici pokrenu aplikaciju ili igru, svaka operacija generiše veliku količinu podataka. Svi ovi podaci se upisuji i čitaju na ROM memoriju, što može uticati na korisničko iskustvo. Zato je Huawei svojim HarmonyOS sistemom implementirao brojne inovacije kako bi osigurao da će, čak i kada je ROM memorija potpuno zauzeta, telofon i dalje raditi brzo i glatko.