Testirali smo Huawei Mate 10 Pro – Prvi pravi inteligentni telefon

Ako za smart telefone kažemo da su pametni, a suštinski samo izvršavaju programske naredbe, onda Huawei Mate 10 Pro zaista možemo da nazovemo inteligentnim telefonom, jer je to prvi telefon koji u sebi ima ugrađen i NPU (Neural-network Processing Unit).

Imali smo ekskluzivnu priliku da pre nekoliko dana prisustvujemo svetskoj premijeri Huawei Mate 10 i Mate 10 Pro telefona koja je održana u Minhenu, a sada vam takođe ekskluzivno, detaljno predstavljamo jedan od ova dva modela – Huawei Mate 10 Pro.

Velika prašina za ovim telefonima digla se još tokom IFA 2017 sajma koji je održan početkom septembra, koji smo takođe posetili. Na konferenciji za štampu tokom sajma Huawei je prvi put javnosti predstavio svoj novi čipset, Kirin 970 – prvi čipset koji se zasniva na veštačkoj inteligenciji. Već tada bili smo svesni da nas uskoro očekuje revolucija u poimanju mobilnih telefona, ali tek kada smo u ruke uzeli i testirali Huawei Mate 10 Pro počeli smo da sklapamo kockice o unapređenjima koje AI platforma može da donese. Ipak, naglašavamo da je potrebno da prođe vreme da bi se uživalo u svim blagodetima veštačke inteligencije, jer ona vremenom uči navike i ponašanje korisnika i prema tome prilagođava funkcionalnost telefona.

Neke stvari su ipak očigledne već kada prvi put telefon uzmete u ruke. Prva stvar koju ćete primetiti je implementirana u softveru za kameru. On automatski prepoznaje ko se nalazi u fokusu i prema tome sam podešava parametre prilikom fotografisanja, kako bi fotografije bile najboljeg mogućeg kvaliteta. AI prepoznaje 13 različitih objekata kao što su lica, životinje, cveće, biljke, hrana… Druga stvar gde veštačka inteligencija funkcioniše je prepoznavanje i prevođenje napisanog teksta, teksta na fotografijama, izgovorene reči, pa čak i konverzacije između dve osobe. Prevođenje se ostvaruje u realnom vremenu i to između bilo koja dva od ukupno pedesetak podržanih jezika, među kojima se nalazi i srpski. Ovu aplikaciju je napravio Microsoft i dolazi preinstalirana uz telefon, ali suštinski ona pokazuje mogućnosti NPU-a. S obzirom da Huawei učinio da Kirin API bude dostupan programerima, možemo u narednom periodu da očekujemo još aplikacija koje će iskoristiti prednosti veštačke inteligencije.

Pročitajte i tekst:  Prodaja telefona Huawei P9/P9 Plus premašila broj od 10 miliona

Možda malo manje očigledna, ali definitivno korisna je i upotreba AI-a tokom telefonskih poziva. Naime, NPU u okviru Kirin 970 čipseta sposoban je da prepozna kada je kvalitet signala tokom razgovora loš i da pojača zvuk, kao i da „očisti“ dolazni zvuk od šumova. Na taj način ćete u svakoj situaciji i bez obzira koliko je bučno okruženje u kome se nalazi sagovornik, tokom razgovora čuti zvuk koji je jasan i razgovetan.

Sam Kirin 970 procesor sastoji se od osam jezgara uz dodatak pomenutog NPU-a, dok je za grafiku zadužen Mali-G72 MP12 GPU sa 12 jezgara. Oni su zaokruženi sa 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke. Antutu Benchmark dao je rezultat od 174.530 poena, što ga u ovom trenutku smešta na sedmo mesto Antutu globalne liste, a za Samsung Galaxy Note8 telefonom (koji je šesti) zaostaje samo 29 poena.

Model koji smo testirali poseduje dva slota za Nano SIM kartice, a neobično je da Huawei nije predvideo da se smeštajni prostor proširuje, pa nije implemenirao slot za Micro SD kartice (čak ni u uobičajenoj hibridnoj varijanti). Ako neko smatra da mu 128 GB prostora nije dovoljno, trebalo bi da se odluči za Huawei Mate 10, koji nudi taj slot, ali mu nedostaju neke druge funkcije implementirane u Mate 10 Pro.

Noviteti koji su predstavljeni na ovom telefonu ne završavaju se tu. Huawei Mate 10 i Mate 10 Pro spadaju u grupu prvih telefona na kojima je instaliran Android 8 (Oreo). Već uobičajeno, operativni sistem ovde je dopunjen EMUI interfejsom, koji sada nosi oznaku 8.0. Iako je brojčano napravljen ogroman skok u odnosu na prethodnu verziju (EMUI 5.1), mislimo da je Huawei više želeo time da naglasi da stepen promena koje su napravljene u globalu, nego što je sam korisnički interfejs unapređen.

Pročitajte i tekst:  Uživo iz Minhena - Svetska premijera Huawei Mate 10 i Huawei Mate 10 Pro telefona

Međutim, primetili smo i nekoliko velikih noviteta. Jedan od njih je mogućnost da se potpuno promene i prilagode virtuelni navigacioni tasteri u smislu njihovog rasporeda, broja i funkcionalnosti tastera, ali se oni mogu i potpuno ukloniti sa ekrana. Umesto njih može da se aktivira Navigation Dock, neka vrsta virtuelnog mini multi-direkcionog dugmeta, koji egzistira na ekranu i koji pokretanjem u različitim pravcima aktivira različite komande.

Sam telefon poseduje displej dijagonale 6 inča, koji je napravljen u sve popularnijem odnosu stranica 18:9. Praktično cela prednja strana je u ekranu, koji pokriva skoro 82% njene površine. Ekran je izveden u OLED varijanti i ima rezoluciju 2160×1080 piksela. Osim ekrana, na prednjoj strani nalazi se samo prednja kamera i zvučnik za telefonske razgovore. Nedostatak prostora diktirao je da se senzor otiska prsta postavi na zadnjoj strani telefona, koja je napravljena od zaobljenog stakla. Tu se još nalaze i dual kamera sa najkvalitetnijim Leica sočivima (Leica Summilux-H).

Upotrebljena je ista kombinacija kolornog i crno-belog senzora, kao na prethodnoj generaciji Mate telefona i na novoj P10 seriji. To znači da kolorna kamera ima 12 MP, a monohromatska 20 MP. Kolorna kamera je dobila optičku stabilizaciju, a u saradnji sa crno-belom obezbeđuje i hibridni zum od 2x. Pri tome, ova kamera ima veći otvor blende, pa je okidanje brže, što rezultuje i oštrijim fotografijama.

Huawei Mate 10 Pro će početi da se prodaje sredinom novembra u SAD i Evorpskoj uniji (po preporučenoj ceni od 799 eur), dok se u Srbiji očekuje u decembru.

Pročitajte i tekst:  Pet posebnih načina na koje možete da promenite svoj Motorola telefon

Pogledajte video prikaz Huawei Mate 10 Pro telefona na našem Youtube kanelu:

Detaljne specifikacije:

Ekran 6.0” HUAWEI FullView Display, AMOLED, 2160×1080 px, 18:9
CPU Osmojezgarni Huawei HiSilicon Kirin 970 (4*Cortex A73 2.36GHz + 4*Cortex A53 1.8GHz) + i7 co-processor,  NPU (Neural-network Processing Unit)
GPU Dvanaestojezgarni Mali-G72 MP12 GPU
Memorija 6 GB RAM, 128 GB za podatke, nema MicroSD slot
Kamera Zadnja: 20 MP crno-bela + 12MP RGB, f/1.6, Leica Summilux-H 1:1.6/27 ASPH, optička stabilizacija, laserski fokus, LED blic
Prednja: 8MP f/2.2
SIM Dual Nano SIM, LTE
Baterija Ugrađena, Li-Po, 4.000 mAh
Konekcije USB Type-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct, hotspot, Bluetooth 4.2, GPS
Otpornost IP67 certified – otporan na prašinu i vodu
OS Android 8.0 (Oreo) + EMUI 8.0
Dimenzije 74.5 x 154.2 x 7.9 mm
Masa 178 g
Dostupne boje Midnight Blue, Titanium Gray, Mocha Brown, Pink Gold