Huawei napredovao na Forbes listi najvrednijih brendova za 2018. godinu

Huawei je jedina kineska kompnija koja se našla na godišnjoj listi najvrednijih brendova za 2018. godinu koju je sastavio časopis Forbes. Huawei je drugi put uzastopno dospeo na listu, sada na 79. mestu uz vrednost brenda od 8,4 milijardi dolara.

Huawei je prvi put dospeo na ovu listu 2017. godine i zauzeo je 88. mesto, uz vrednost brenda od 7,3 milijardi dolara. Nakon godinu dana ubrzanog razvoja, vrednost brenda kompanije Huawei je porasla za 18% na godišnjem nivou do cifre od 8,4 milijardi dolara, dok se njen položaj na listi popeo sa 88. na 79. mesto.

Kompanije koje se bave tehnologijom dominiraju listom i zauzimaju prvih 5 mesta, a skoro 20% kompanija sa TOP 100 liste pripadaju ovoj industriji. Apple je osmu godinu zaredom završio na prvom mestu, dok su se ispod našle kompanije Google, Microsoft, Facebook i Amazon. Kompanije koje su dospele na TOP 100 listu potiču iz 16 različitih država i regiona širom sveta; najviše ih je iz SAD (54), dok se iza nalaze Nemačka sa 12 i Japan i Francuska sa po 7 brendova. Huawei je i dalje jedini kineski brend na ovoj listi.

Huawei je zabeležio ubrzan rast na globalnom nivou tokom 2017. godine zahvaljujući punom spektru proizvoda, uključujući serije Mate, P i Nova. Predstavljanje serija telefona Huawei P10 i Mate 10 je podiglo ugled kompanije i povećalo njen uticaj na tržištu skupocenih uređaja. Sa druge strane, Huawei Nova 2s je stekao popularnost među mlađim generacijama zahvaljujući fokusu na najnovijim modnim trendovima iz oblasti elektronike široke potrošnje.

Pročitajte i tekst:  Potpuno drugačiji od drugih - Evo kako će da izgleda prvi Motorola savitljivi telefon!

Huawei je zvanično predstavio seriju Huawei P20 u Parizu u martu 2018 godine. Sa svojom jedinstvenom i inovativnom trostrukom Leica kamerom, dizajnom kućišta u Twilight boji i primenom veštačke inteligencije, serija Huawei P20 je postala globlana senzacija širom sveta. Prema podacima kompanije IDC, udeo na tržištu kompanije Huawei je porastao za 13,8% i dostigao cifru od 11,7%, što ga stavlja na treće mesto u svetu za period prvog kvarltala 2018. godine.

Globalna svest o Huawei brendu je porasla na 85% tokom 2017. godine, dok je procenat ljudi širom sveta koji razmatraju Huawei prilikom kupovine uređaja naglo porastao za 100% u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima IPSOS-a, Huawei je vodeća kineska kompanija po pitanju svesti o brendu, razmatranju pri kupovini i NPS rangiranja.

U međuvremenu, Huawei je ostvario uspeh i na drugim značajnim globalnim listama uspešnih brendova. U septembru 2017. godine Huawei je zauzeo 70. mesto na Intrabrand “TOP100“ listi najvrednijih brendova, dok je u februaru 2018. godine konsultantska firma Brand Finanace objavila listu ,,500 najvrednijih brendova širom sveta za 2018. godinu“, na kojoj je Huawei zauzeo 25. mesto, uz vredsnost brenda od 38 milijardi dolara.

Konstantni rast na svetskom tržištu kompanije Huawei, kao i sve veći uticaj njenog brenda, su posledica dugogodišnje posvećenosti tehnološkim inovacijama i ulaganja u istraživanje i razvoj. Prema podacima iz godišnjeg izveštaja kompanije Huawei, ulaganja u istraživanje i razvoj tokom 2017. godine su iznosila 89,7 milijardi juana, što predstavlja približno 14,9% prihoda, dok su ukupni troškovi ove vrste tokom prethodnih deset godina nadmašili 394 milijarde juana.

Pročitajte i tekst:  U dalekoj, dalekoj galaksiji... unutar superkompjutera

Kada je reč o patentima, do 31. decembra 2017. godine, kompaniji Huawei je ukupno odobreno 74 307 patenata, a poslala je 64 091 prijavu za kineske patente i ukupno 48 758 prijava za inostrane patente, među kojima je više 90% patenata vezanih za inovaciju.

Huawei će u budućnosti nastaviti da stvara nove proizvode i tehnologije, istovremeno iznenađujući svoje kupce, uz posvećenost ideji da svoj brend učini zaista voljenim među kupcima širom sveta.