Huawei P10 – Najbolji Huawei telefon do sada

Sa svojim novim modelom P10, Huawei nastavlja svoj pohod ka svetskom vrhu na polju mobilnih telefona visoke klase. Za samo četiri godine kompanija je uspela da preokrene doživljaj Huawei brenda od „još jednog kineskog proizvođača“ do uvaženog takmaca u premium klasi telefona.

Zato je javnost mnogo očekivala od modela Huawei P10, a po svemu sudeći, ta očekivanja su u potpunosti ispunjena. Svojim insistiranjem na kvalitetnim kamerama, kao i na suptilnim, ali važnim  hardverskim i dizajnerskim unapređenjima, Huawei P10 predstavlja dostojnog takmaca u najvišem segmentu tržišta.

Dizajn

Leđa telefona napravljena su od metala, a na prednjoj strani upotrebljeno je Gorilla Glass 5 staklo što osigurava zaštitu od grebanja. Telefon je veoma tanak (samo 7 mm) i lagan (142 g), pa je zgodan za nošenje i držanje u ruci, čak i kod osoba koje imaju male ruke.

Čitač otiska prsta je prebačen na prednju stranu, što je situacija koju sve češće viđamo kod mobilnih telefona. U početku je možda malo nezgodno, ali kada se naviknete shvatićete da je veoma zgodno i lako otključati ga palcem ruke u kojoj se nalazi. Uz to, čitaču otiska prsta dodate su i neke druge funkcionalnosti, pa kratak dodir reaguje kao „Back“ dugme, a dugačak dodir vraća na početni ekran…

Ekran telefona ima dijagonalu od 5.1 inč i 1080p rezoluciju. Možda je neko očekivao da bi telefon ove klase morao da ima bar 2K ako ne i 4K rezoluciju, ali suštinski, na tako malim dijagonalama jednostavno nije moguće utvrditi bilo kakvu razliku u kvalitetu prikaza. S obzirom da slika na ovom telefonu izgleda izuzetno dobro i oštro, smatramo da je odluka dizajnera sasvim na mestu. Displej je zasnovan na IPS-NEO panelu koja daje veću „dubinu“ crne boje i bolji ugao gledanja u odnosu na klasične IPS ekrane. Slobodno možemo da kažemo da je po svojim karakteristikama IPS-NEO vrlo blizak AMOLED ekranima. Maksimalan nivo osvetljenja je izuzetno jak, tako da je za optimalan prikaz dovoljno da se ono setuje na vrednosti 30-35%.

Pročitajte i tekst:  Mogu li pametni telefoni da budu efikasniji od kompjutera?

Hardver

Huawei P10 koristi Kirin 960 čipset, zajedno sa Mali G71 MP8 grafičkim čipom, što ga čini izuzetno brzim telefonom. Telefon poseduje 4 GB RAM-a, kao i 64 GB smeštajnog prostora, koji je proširiv putem MicroSD kartice.

Proizvođač je, tradicionalno, veliku pažnju posvetio kamerama, tako da je ovde na raspolaganju „dual lens“ zadnja kamera sa objektivima koje je potpisala Leica. Jedna od te dve kamere ima monohromatski senzor od 20 MP, dok druga kamera poseduje RGB senzor od 12 MP. Kombinacijom ove dve kamere dobija se fantastično realistična slika sa verovatno najvećim brojem detalja koje smo videli na mobilnim telefonima. Ovome treba dodati i 8 MP prednju kameru, koja takođe koristi Laica optiku.

Baterija ima kapacitet od 3200 mAh, a povezivanje sa punjačem ili računarom ostvaruje se preko USB Type-C konektora. Kvalitet zvuka i mikrofona je odličan i telefonski razgovor ćete moći da obavljate bez smetnji čak i u veoma glasnom okruženju.

Softver

Huawei P10 dolazi sa Android 7.0 Nougat operativnim sistemom, koji je tradicionalno nadograđen sa Huawei Emotion User Interface (EMUI) u verziji 5.1. Zahvaljujući ovom interfejsu, mnoge stvari se prilikom kontrole telefona obavljaju se intuitivnije, brže i lakše i slobodno možemo da kažemo da je u pitanju do sada najbolji EMUI koji je Huawei napravio.

* * *

Huawei je sa modelom P10 sasvim opravdao očekivanja. Radi se o izuzetno kvalitetnom i brzom telefonu, dok su unapređenja fokusirana najviše na opcije koje korisnici najčešće koriste.

Pročitajte i tekst:  5 saveta kako da uslikate #perfect10 fotografije svojim telefonom

Cena: oko 90.000 rsd

Ekran IPS-Neo LCD, 1080×1920 piksela, 5.1 inča
CPU Kirin 960 čipset (Octa-core (4x Cortex-A73 & 4x Cortex-A53)
GPU Mali G71 MP8
Memorija 4 GB RAM, 64 GB storidž (proširivo do 256 GB)
Kamera Zadnja: Dual Lens (20 MP monohromatska + 12 MP kolor), Leica optika;
Prednja: 8 MP, Leica optika
OS Android 7.0 Nougat + EMUI 5.1