Huawei predstavio prvi automobil kojim će upravljati telefon sa veštačkom inteligencijom

Kompanija Huawei, globalni tehnološki lider, postala je prvi proizvođač mobilnih uređaja na svetu koji koristi telefon sa veštačkom inteligencijom za vožnju automobila. Projekat „RoadReader” pomera granice tehnologije kompanije Huawei za prepoznavanje objekata i testira sposobnosti učenja, brzinu i performanse njihovih uređaja sa veštačkom inteligencijom.

Za razliku od ostalih automobila bez vozača, koji samo detektuju prepreke, Huawei je model Porsche Panamera transformisao u vozilo bez vozača koje ne samo da vidi, već što je najvažnije, razume svoje okruženje. To znači da može da prepozna hiljade različitih objekata, uključujući psa i mačku ili loptu i biciklu, i nauči da izvede najprikladniji potez.

Većina nezavisnih automobila koji se trenutno razvijaju se oslanja na računarsku moć namenski izrađenih čipova, razvijenih od strane neke treće kompanije. Ali, u sklopu svoje misije da nemoguće učini mogućim, Huawei je primenio tehnologiju koja se već koristi u njihovim pametnim telefonima, dokazujući njenu superiornu funkcionalnost i sposobnost da se nadmeće čak i sa najnaprednijom tehnologijom razvijenom za potrebe samovozećih automobila.

„Naš pametni telefon je već sada neverovatan u prepoznavanju objekata. Hteli smo da proverimo da li za kratko vreme možemo da ga naučimo ne samo da upravlja automobilom, već i da koristi svoju veštačku inteligenciju da prepozna određene objekte i nauči da ih izbegava”, rekao je Andrew Garrihy, Chief Marketing Officer, Huawei Western Europe. „Ako je naša tehnologija dovoljno inteligentna da ovo postigne za samo 5 nedelja – šta li još može da omogući?”

Huawei će projekat „RoadReader”, kao i sposobnosti vozila, predstaviti tokom dvodnevnog sajma Mobile World Congress u Barseloni (MWC) od 26. do 27. februara 2018. godine. Predstavnici će dobiti poziv da obave test vožnju u automobilu, učeći ga da identifikuje i manevriše oko određenih objekata.“

Pročitajte i tekst:  Vodič za kupovinu gedžeta: Pristupačan, a kvalitetan kabl za mobilni telefon

Za više informacija i mogućnost da vidite „RoadReader” na delu posetite: https://youtu.be/OQNRDt0PGMc